اصول اخلاقی انتشار مقاله
فصلنامه "تحقیقات نوین در گیاه پزشکی" با رسالت انتخاب و انتشار با کیفیت ترین پژوهش ها و برای انتشار اطلاعات درست و اصیل علمی به عنوان عضوی از مجلات علمی پژوهشی نمایه شده، خود را ملزم به رعایت اصول ارزشهای اخلاق حرفهای میداند. انتشار مقاله در فصلنامه "تحقیقات نوین در گیاه پزشکی" منوط به بررسی تخصصی و علمی توسط داوران متخصص در موضوع مرتبط با مقاله میباشد. رعایت استانداردهای اخلاقی و رفتاری توسط نویسندگان، ویراستاران و داوران و ناشر به منظور اطمینان از کیفیت بالای نشر مقالات علمی، یافتههای علمی معتبر و همچنین اعتبار علمی نویسنده بسیار حائز اهمیت است. این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق نشر (COPE) می باشد و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید. در همین راستا مواردی که در ذیل میآید به عنوان اصول اخلاقی برای متولیان مجله و همچنین مخاطبان مجله لازمالاجرا است.
- اصول اخلاقی برای نویسندگان
1- نوبسندگان محترم مقالات در زمان ارسال مقالات خود به فصلنامه تحقیقات نوین در گیاهپزشکی با ارایه تعهد کتبی متعهد می شوند که مقالات ارسالی یا مشابه آن در مجلات علمی داخلی و خارجی منتشر نشده و یا هم زمان جهت چاپ به آنها ارسال نشده باشد. در غیر این صورت این حق برای مجله محفوظ است که در هر موقعیت زمانی با اطلاع از موضوع فوق، از انتشار آن مقاله جلوگیری نماید.
2- هنگامی که نویسنده ای نسبت به ارسال مقاله به مجله اقدام می کند، مقاله باید کاری جدید و اصیل باشد.
3- در صورت استفاده از مطالب دیگران، منبع مورد نظر با شماره و اطلاعات کامل منبع مذکور ارجاع داده شود.
4- ذکر فرد مسئول و همکاران در مقاله و دقت در عدم وجود اسامی غیرمرتبط. فرد مسئول مقاله کسی است که در تهیه، آماده سازی، طراحی و اجرای مقاله سهم عمده را به عهده داشته است و سایر نویسندگان نیز به عنوان همکار در مقاله ذکر می شوند و نویسنده اصلی مقاله می بایست نسبت به وجود نام و اطلاعات تمامی نویسندگان و عدم وجود نامی غیر از نویسندگان مقاله اطمینان حاصل کند. همچنین کلیه نویسندگان مقاله را مطالعه و نسبت به ارائه آن به توافق رسیده باشند.
5- ترتیب اسامی نویسندگان مقاله همان خواهد بود که مولفین در یک برگ جداگانه هم زمان با ارسال مقاله ارایه کرده اند مگر اینکه تغییرات موردنظر به صورت کتبی و با امضاء کلیه نویسندگان به مجله ارایه گردد.
6- نویسندگان باید در تجدید نظر و انجام اصلاحات مقاله سریع و مناسب عمل کنند.اگر نویسنده ای نمی تواند در سررسید زمانی تعیین شده عمل کند، باید هر چه زودتر با سردبیر برای تعیین مدت زمان بیشتر یا انصراف از فرآیند ارزیابی تماس گیرد.
7- حق ارزیابی موارد سرقت علمی برای نشریه محفوظ است. سرقت علمی شکل های گوناگونی دارد از جمله ثبت مقاله دیگری به نام خود، کپی برداری یا تکرار بخش های قابل توجهی از مقاله دیگر، طرح نتایج حاصل از پژوهش های دیگران به نام خود، چاپ مکرر مقاله توسط نویسنده واحد در چند نشریه، بیان نتایج نادرست و خلاف یافته های علمی یا تحریف نتایج حاصل از پژوهش، استفاده از داده های نامعتبر یا دستکاری در داده های پژوهش.
8- نویسندگان باید تمامی منافع مالی / وابستگی هایی که مقاله را تحت تاثیر قرار داده است را افشا کنند. در صورت نیاز فرم تعارض منافع در زمان ارسال مقاله تکمیل و بارگذاری شود.
- اصول اخلاقی برای داوران
1- از آنجائی که فرایند داوری مقاله یکی از مراحل اساسی پذیرش یک مقاله است، چنانچه داور محترم احساس کند که مقاله ارسالی به هر دلیلی در حیطه تخصص وی نیست باید فورا مقاله را به سردبیر عودت دهد.
2- همچنان که داور استقلال فکری نویسنده مقاله را محترم می شمارد، باید بی طرفانه کیفیت مقاله را ارزیابی کند.
3- داور به مقاله دریافتی برای داوری بهعنوان یک سند محرمانه نگاه کند. داور نباید مقاله را در اختیار دیگران قرار دهد.
4- داوران در مورد نظرات اعمالی خود توضیحات لازم را ضمیمه نماید.
5- داوران باید سهل انگاری نویسندگان در استناد به کارهای مشابه انجام شده را مد نظر داشته باشند.
6- داوران باید در ارزیابی ها و داوری های خود سریع عمل کنند. اگر داوری در سررسید زمانی تعیین شده نمی تواند عمل کند، باید هر چه زودتر با سردبیر برای تعیین مدت زمان بیشتر یا انتخاب داوری جدید تماس گیرد.
- وظایف و مسئولیتهای کلی سردبیر
سردبیر باید در قبال هرگونه مطلبی که در نشریه او به چاپ میرسد پاسخگو باشد.
به این معنی که سردبیر باید:
1- برای مرتفعکردن نیاز خوانندگان و نویسندگان بکوشد.
2- برای بهبود مداوم نشریه خود تلاش کند.
3-رویکردهایی برای اطمینان حاصل کردن از کیفیت مطالبی که به چاپ میرساند داشته باشد.
4-مدافع آزادی بیان باشد.
5- حافظ درستی و تمامیت سوابق آکادمیک باشد.
6-به واسطه سازگاری استانداردهای عقلانی و اخلاقی، نیازهای شغلی را برآورده کند.
7- همواره مشتاق چاپ اصلاحات، شفافسازیها، پوزش و عذرخواهیها به هنگام نیاز باشد.