اثر ضد میکروبی و ترکیبات شیمیایی گیاه مرزه بختیاری
محورهای موضوعی : گیاه پزشکینیکتا ابراهیمی 1 , ساغر کتابچی 2 , وحید روشن 3
1 - گروه بیماریشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 - گروه بیماریشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
3 - مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، ایران
کلید واژه: antibacterial activity, Essential Oil, اسانس, methanolic extract, عصاره, مرزه بختیاری, Satureja bachtiarica, اثر ضد میکروبی,
چکیده مقاله :
امروزه آلودگی محیط زیست و تجمع مواد سمی در آن یکی از مسئلههای بسیار خطرناک برای سلامتی بشر و موجودات زنده میباشد. همینطور پدیده مقاوت به آنتی بیوتیک ها و پیدایش سویه های مقاوم یکی از مشکلاتی است که کشاورزان با آن روبرو می باشند. استفاده از ترکیبات طبیعی یکی از راهکارهای موثر برای این مشکلات میباشد. در این تحقیق اثر ضد میکروبی اسانس وعصاره گیاهSatureja bachtiaricaبه روش انتشار دیسک روی پاتوژن هایPseudomonas syringae pv. Syringae,Rhizobium radiobacter , Ralstonia solanacearum , Xanthomonas axonopodis pv. citri,Bacillis subtilis, Pectobacterium cartovorum, Pectobacterium atrosepticum. مورد مطالعه قرار گرفت.همچنین جت محاسبه حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت گشندگی (MBC) از روش میکروبراث دایلوشن استفاده گردید. براساس نتایج حاصله بهترین غلظت بازدارندگی و کشندگی اسانس و عصاره این گیاه روی باکتریBacillus subtillisمیباشد.همچنین ترکیبات شیمیایی اسانس و عصاره این گیاه به ترتیب با روشهای GC-MS وHPLC جداسازی گردید. مهمترین ترکیبات شیمیایی اسانس شامل: Carvacrol 53.94, γ- terpinene13,08, Tymole11.16, P-symene 6.54, E- caryophylene2.16, Bornole1.2, Linalool2.49, α- terpnene. و مهمترین ترکیبات شیمیایی عصاره شامل: Carcacrol (461.48mlgr/lit), Quercetin (75.80mlgr/lit) Eugenol (60.61mlgr/lit) Hesperetin (24.29mlgr/lit), Hesperedin(13.75mlgr/lit), Rutin (13.23mlgr/lit), Catechin (9.721mlgr/lit), Vanillin(1.01mlgr/lit), Caffeic acid (0.0812ml gr/lit), P-coumaric acid(2mlgr/lit), میباشد. به طور کلی اسانس گیاهSatureja bachtiaricaخاصیت آنتی میکروبی مناسبی روی تمامی میکرو ارگانیسم ها دارا میباشد. اگرچه عصاره این گیاه تنها روی پاتوژن هایXanthomonas axonopodis pv. citri, Bacillis subtilis , Ralstonia solanacearum, Pseudomonas syringaepv.syringaeاثر ضد میکروبی نشان داده است.
In this study antimicrobial activity of methanolic extract and essential oil of Satureja bachtiarica were evaluated by “disk diffusion method” on Pseudomonas syringae pv. syringae, Rhizobium radiobacter, Ralstonia solanacearum, Xanthomonas axonopodis pv. citri, Bacillis subtilis, Pectobacterium cartovorum and Pectobacterium atrosepticum. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) determined by using a serial dilution method. The lowest inhibitory consistency of MIC and MBC values of Satureja bachtiarica essential oil and methanolic extract was observe on Bacillus subtillis. Chemical composition of essential oil and methanolic extract were determined by GC-MS and HPLC respectively. The major components of essential oil were: Carvacrol 53.94, γ- terpinene13.08, Tymole 11.16, P-symene 6.54, E- caryophylene2.16, Bornole1.2, Linalool2.49, α- terpnene. HPLC analysis of methanolic extract showed ten type of compound: Carcacrol (461.48mlgr/lit), Quercetin (75.80mlgr/lit) Eugenol (60.61mlgr/lit) Hesperetin (24.29mlgr/lit), Hesperedin(13.75mlgr/lit), Rutin (13.23mlgr/lit), Catechin (9.721mlgr/lit), Vanillin(1.01mlgr/lit), Caffeic acid (0.0812ml gr/lit), P-coumaric acid (2mlgr/lit), that are present in varying amount.Our result indicated that Satureja bachtiarica essential oil showed high antibacterial activity against all selected bacteria whereas, methanolic extract showed antibacterial activity against Xanthomona saxonopodis pv. citri, Bacillis subtilis, Ralstonia solanacearum, Pseudomonas syringae pv. syringae. In general, essential oil and methanolic extract have strong antimicrobial activity against these pathogens.
_||_