ارزیابی توانایی کنترل بیولوژیکی پژمردگی فوزاریومی خربزه توسط Trichoderma spp. و Bacillus spp.
محورهای موضوعی : گیاه پزشکیزین العابدین نوروزی 1 , کامران رهنما 2 , حجت اله ربانی نسب 3 , میثم تقی نسب 4
1 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان
4 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
کلید واژه: biocontrol, پژمردگی فوزاریومی, Fusarium wilt, کنترل بیولوژیک, Trichoderma spp, خربزه, melon, spp. Trichoderma, spp. Bacillus, Bacillus spp,
چکیده مقاله :
برای بررسی امکان کنترل بیولوژیکیFusarium oxysporumf. spmelonisعامل پژمردگی فوزاریومی خربزه سه گونهTrichodermaو دو سویه باکتری Bacillussp. در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفتتند. در آزمون کشت متقابل هم زمان جدایهT. harzianum6 با قارچ عامل بیماریزا70 درصد و در کشت غیر هم زمان با عامل بیماری زا جدایهT.viride10 با 59/52 درصد باعث بیشترین بازداری از رشد میسلیوم های عامل بیماری زا گردید. در آزمون ترکیبات فرار ضد قارچی جدایهT. harzianum6 با 5/31 درصد مانع از رشد میسلیوم های عامل بیماری زا گردید. در کشت متقابل باسیلوس ها با عامل بیماری زا سویهBacillussp.62 با 5/30 درصد بیشترین درصد بازداری از رشد میسلیوم عامل بیماری زا در شرایط آزمایشگاه گردید. همچنین در ترکیبات فرار سویهBacillussp.15با 37/12 بیشترین درصد بازداری از رشد میسلیوم های عامل بیماریزا گردید. در تست مواد مایع خارج سلولی قابل نفوذ در آگار تمام استرین ها مانع از رشد میسلیوم عامل بیماری زا گردید. اثر سویهBacillussp.62و مخلوط هر دو گونه یT.virideوT. longibrachiatumبهترتیب 93/84 و 53/84 بیشترین تاثیر بر افزایش رشد طولی ساقه گیاه مشاهده گردید اما بیشترین تاثیر بر افزایش وزن قسمت های هوایی مخلوط گونه تریکودرماT.longibrachiatumو باکتریBacillussp.15مشاهده گردید. بیشترین تاثیر بر افزایش وزن تر ریشه با گونهT. harzianumمشاهده شد. بیشترین تاثیر بر وزن خشک ساقه مخلوط دو گونه تریکودرماT. virideوT. harzianumدیده شد. بیشترین تاثیر بر اقزایش وزن خشک ریشه توسط باکتری Bacillussp.15و قارچT. harzianumمشاهده گردید. مقایسه میانگین ها با استفاده آزمون LSD انجام گردید.
Three isolates of Trichoderma spp. and two isolates of bacillus bacterial were evaluated in biological control of Fusarium oxysporum f. sp melonis the laboratory and greenhouse condition. Dual culture, antimicrobial metabolites, and volatile metabolites were in invitro assay. Fungal pathogen colony area was recorded, compared with control and induced inhibition of growth was determined. The experiment displayed the antagonistic ability using dual culture simultaneous and dual culture un-simultaneous assays against fungal pathogen. Results showed that Trichoderma harzianum 6 whit 70% and T. viride10 whit 52.9 highest percentage of growth inhibition. Results of dual culture highest percentage of growth inhibition about 30.5 percent of isolates whit the Bacillus spp62 percent growth inhibit the growth factor. The volatile compounds Bacillus spp15 whit 12.37 percent of the precipitation was prevented from growing. In the treatment Bacillus spp62 and mixed two spice tin treatments at Trichoderma 14g1 respectively 84.93 and 84.95 were showed most effects on length growth of stem but most effects of increased fresh weight from up ground organ of plant, was mixed treatment as spices T. longibrachiatum and bacteria Bacillus spp.15. Most effects on root fresh weight were showed by Trichoderma harzianum. Most effect on stem dry weight T. viridae with T. harzianum. Most effects on increased dry weight were showed by Bacillus spp.15and T. harzianum. Results of the experiment show treatments have significantly different activity pathogen. Test average correspond were meant significant at 1% level by LSD test.
_||_