مهار دو گونه قارچ فوزاریوم توسط اسانس گیاهان دارویی
محورهای موضوعی : گیاه پزشکیهادی سالک معراجی 1 , میثم محمدی 2 , کاظم سالک سیفی 3 , سعید حزبئی پور 4 , محسن مرادی 5
1 - گروه زراعت، فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه زنجان
2 - گروه علوم باغبانی، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی، دانشگاه زنجان
3 - گروه علوم باغبانی، گیاهان دارویی، دانشگاه زنجان
4 - گروه زراعت، زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زنجان
5 - گروه علوم باغبانی، فیزیولوژی پس از برداشت، دانشگاه زنجان
کلید واژه: گیاهان دارویی, Fusarium solani, اسانس, Fusarium oxysporum, مهار,
چکیده مقاله :
استفاده از ترکیبات موثره گیاهان دارویی در مهار بیماری های گیاهی، سبب کاهش اثرات نامطلوب سموم شیمیایی می گردد. به منظور بررسی اثر اثر اسانس گیاهان دارویی بر مهار دو قارچ بیماری زای گیاهی آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل اسانس چهار گیاه دارویی (اسطوخودوس، رزماری، دارچین و اوکالییپتوس) در پنج غلظت (صفر، 500، 1000، 1500 و 2000 میکرولیتر در لیتر) بر مهار قارچ Fusarium oxysporum وFusarium solani بود. با افزایش غلظت اسانس، رشد میسیلیوم قارچ کاهش یافت. اسانس دارچین در همه غلظت ها توانست به طور کامل(100%) از رشد قارچF. solani جلوگیری نماید ولی رشد قارچF. oxysporum را فقط در غلظت های 1500 و 2000 میکرولیتر بر لیتر به طور کامل مهار نمود. کمترین و بیشترین درصد بازدارندگی اسانس اسطوخودوس (5/88 و 100 %) به ترتیب در قارچF. oxysporum وF. solani مشاهده گردید. بالاترین درصد مهار قارچF. solani وF. oxysporum توسط اسانس رزماری به ترتیب 100 و 6/46 درصد بود. اسانس اوکالیپتوس کمترین تأثیر را در مهار قارچ ها از خود نشان داد. غلظت 2000 میکرولیتر در لیتر اسانس اوکالیپتوس با 18 و 49 درصد به ترتیب از رشد قارچF. solani وF. oxysporum جلوگیری کرد. به طور میانگین، بیشترین و کمترین درصد بازدارندگی از رشد قارچF. solani به ترتیب در اسانس دارچین و اوکالیپتوس و در قارچF. oxysporum به ترتیب در اسانس دارچین و رزماری مشاهده گردید. سینامالدئید موجود در اسانس دارچین بازدارنده بسیار قوی بوده و می توان در مهار قارچ های بیماری زای گیاهی از آن بهره مند شد
Using medicinal plants essential oils to control or suppress plant diseases causing reduce of undesirable chemical pesticides. In order to study the effect of essential oils on control of two plant pathogens, an experiment was conducted as a three factorial experiment based on randomized complete block design with four replications carried out In-Vitro condition. The factors were including four essential oils of medicinal plants (Lavender, Rosemary, Cinnamon and Eucalyptus) in five concentration (0, 500, 1000, 1500 and 2000 µL/ L) on control of Fusarium oxysporum and Fusarium solani fungi. The results showed that essential oil of Cinnamon can wholly control (100 %) mycelium growth of F. solani fungi in all concentrations, but in F. oxysporum fungi, only in 1500 and 2000 µL/ L of essential oil can control growth of fungus.The least and most of essential oil of lavender (88/5 and 100 %) observed in F. oxysporum and F. solani respectively. The highest of control in F. solani and F. oxysporum by Rosemary was 100 and 46/6 % respectively. The eucalyptus essential oil was the lowest effect on control of fungi. The highest of eucalyptus concentration can with 48 and 49 % inhibitor growth mycelium of F. solani and F. oxysporum respectively. On average, the maximum and minimum control of F. solani fungus observed respectively in cinnamon and eucalyptus essential oils, and in F. oxysporum was in cinnamon and rosemary essential oils. Cinnamaldehyde in cinnamon essential oil is a very strong inhibitor and can be used to control plant fungi.
_||_