تاثیر باکتری های حل کننده فسفات و مقایسه کاربرد کود شیمیایی و بیولوژیک فسفر در زراعت سیب زمینی
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزی
1 - کارشناس ارشد زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی
کلید واژه: سیب زمینی, عملکرد و اجزای عملکرد, فسفر, فسفربیولوژیک,
چکیده مقاله :
به منظور ارزیابی اثرسه عامل باکتری های حل کننده فسفات، فسفر شیمیایی و ارقام سیب زمینی با استفاده از یک آزمایش اسپیلت اسپیلت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 1386 در مزرعه ای در روستای اناج از توابع شهرستان اراک، ارزیابی شد. نتایج نشان داد که باکتری های حل کننده فسفات و تقابل آن با سایر عامل ها، به نحو معنی داری وزن تر اندام هوایی، وزن تر غده، وزن خشک غده، محتوای فسفربوته و شاخص برداشت را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش معنی دار عملکرد غده، نسبت به تیمارهای شمیایی در سطح 1% شد. اثر متقابل باکتری های حل کننده فسفات و فسفر شیمیایی در صفات وزن تر وخشک اندام هوایی، وزن خشک غده، تعداد ساقه در بوته، عملکرد بیوماس و محتوای فسفر بوته در سطح حداقل 5% معنی دار شده و تیمار کاربرد باکتری های حل کننده فسفات همراه با 75 کیلوگرم فسفر شیمیایی از نظر عملکرد با مصرف 150 کیلوگرم کود شیمیایی فسفره، تفاوت معنی داری نداشته است. نتایج نشان داد مصرف فسفر شیمیایی به میزان 150 کیلوگرم در اکثر صفات مانند عملکرد غده، درصد فسفر جذب شده، محتوای فسفر بوته، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد بیوماس، تفاوت معنی دار در سطح 1% دارد و بالا ترین نتیجه را حاصل می نماید. در بین ارقام مختلف سیب زمینی، رقم لیدی رزیتا در اکثر صفات خصوصا عملکرد غده، شاخص برداشت، محتوای فسفر بوته و وزن تر غده و اندام هوایی، با ارقام دیگر و فسفر شیمیایی تفاوت معنی دار در سطح 1% داشته و بالاترین میزان را به خود اختصاص داده است ولی در تقابل با باکتری های حل کننده فسفات تفاوت معنی داری دیده نشد.
This experiment was conducted to evaluate solublizing bacteria and chemical phosphorus on three varieties of potato.Arandomized complete block design whit a split split plot layout was used in three replication.This investigation was carried out in a farm in Enaj, one of the environs of Arak. The result show that the use of phosphate solubilizing bacteria and its con frontation with other factors, were significantly affected the studied qualities about wet weight a erial part, wet weight of tubers, dry weight of tubers, the phosphorus content of tubers and prominent of baruest. It caused significantly in creasing in yield parameters, especially tubers yield comparing to chemical treatment at 1% level. The result also showed that the interaction effect of phosphate solubizing bacteria and chemical hosphorus, showed significant advantage in qualities of wet weight and dry weight of aerial part, dry weight of tuber, number of main stems per plant, Biomous yield and the phosphorus content per bush at 5%level. There was no significant difference at application treatment of phosphate solublizing bacteria with 75kg of chemical phosphate, in the yield aspect with the application of 15kg chemicalphosphate fertilizer. The results show that the application of chemical phosphorus in the most qualities suchas yield of tuber, the percentage of absorbed phosphorus, phosphate content of bush, dry weight of aerial part and biomas yield. Showed difference at 1% level and lead to the most result.
1- حسینی، ج.، حاجیان فر، ر. و میرکمالی، ح .1383. آفات. بیماریها و علفهای هرز مهم سیب زمینی در ایران و مدیریت تلفیقی آنها . نشر آموزش کشاورزی
2- آستارایی، ع. ر. و کوچکی، ع. 1375. کاربرد کودهای بیولوژیکی در کشاورزی – انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
3- خواجه پور، م . ر. 1383. گیاهان صنعتی. جهاد دانشگاهی واحد اصفهان
4- شناسنامه تصویری سیب زمینی. اداره کل آمارو اطلاعات – وزارت کشاورزی . 1376.
5- صالح راستین، ن.1380. کودهای بیولوژیک و نقش آنها در راستای نیل به کشاروزی پایدار . وزارت جهاد کشاورزی . نشر آموزش کشاورزی .
6- غزالی بیگلر. 1381. مایکوریزا و اهمیت آنها در کشاورزی پایدار – همایش راه کارهای کشاورزی پایدار در ایران . دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین ..
7- خواجه پور، م. ر. 1373. تولید نباتات صنعتی ، جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان .
8- علی اصغر زاده، ن. 1376. میکروبیولوژی و بیوشیمی خاک (ترجمه). چاپ اول . انتشارات دانشگاه تبریز.
9- Paulitr. 1991.My corrhizal interaction with soil organisms In :Arora, "etal" Handbook of applied my cology vol. 1:soil and plants marcel Dekker, INC. pp.77-129.
10- Tiwari,V. N., Lehri, L. K. and pathak, A. N. 1989. Effect of inoculating crops with phosphor. Microbes. Exp. Agric,25;45-50.
11- Pal, S. S. 1999. Interaction of an acid tolerant strain of phosphate solubilizing bacteria with a few acid to terant crops. Plant soil,213.221-30.
12-OztUrk, A., O. ca"glar and Sahin, F. 2003. yield response of wheat and barley to inoculation of plant growth promoting rhizobacteria various levels of nitrogen fertilization.J.plant Nutr.Soil Sci,166;1-5.
13- Madani, H. 2006. The Effects of phosphate solubleizing Bactria (PSB) on potato yield at Iran Enviroment.18th .world congress of soil science. Jule.9.15.2006.philadelphia Pennsylvania.u.
14-Bareay, M., Azcan, R. and Hyman, D. S. 1975. Possible synergist interactions between endogone and phosphate- solubilizing bacteria in low phosphate soils In Endomy corrhizas Eds.FE sanders.B.moose and PB thinkler.409-417.Academic Press.London.
15-paul, M. 1990. the potuto. The scientific Basis for Improvement champan and Hall, London, England. 882p.
16-levy, D. 1985. The response of potatoes to a single tran sient heat of drought stress imposed of different stages of tuber growth. Potuto Research. 1985. 28:3. 415-424.
17- Han, H. S., supanjani, K. and Lee, D. 2006. Effect of co- in culation with phosphate and potassium solubilizing bacteria on mineral up take and growth of pepper and cucumber. Plant soil Envion, 52(3):130-136.
18- Baya, M. A., Boehhing, R. S. and Ramos- comenzan, A. 1981. Vitamin production in relation to phosphate solubilization by bacteria soil boil. Biochem. 13:527-531.
19- vazques, P., olguin- M, G., Puente, E., Lopez- cortes, A. and Bashan, Y. 2000. phosphate- solubilizing microorganisms associated with the rhizophere of mangroves in a semiaid coastal logoon. Biol Fertil soils. 30:46-468
20- Ponmurugan, P. and Gopi, C. 2006. In vitro production of growth regulators and phosphatease activity by phosphate solubilizing bacteria African journal of Biotechnology vol.5(4)pp.348-350