بررسی میزان و تقسیط کود نیتروژن بر درصد پروتئین و آمیلوز دانه برنج
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیسمانه مشایخی 1 , الهیار فلاح 2 , حمید مدنی 3 , نورعلی ساجدی 4
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
2 - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور- آمل
3 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
4 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد اراک
کلید واژه: تقسیط نیتروژن, برنج, پروتئین دانه, آمیلوز دانه,
چکیده مقاله :
درصد پروتئین و آمیلوز ممکن است متأثر از عنصر نیتروژن و تقسیط آن در شالیزارها باشد. به همین منظور آزمایش مزرعه ای جهت بررسی میزان و تقسیط کود نیتروژن بر عملکرد برخی از صفات کیفی دانه برنج رقم طارم محلی انجام گرفت. نوع آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود که در سال زراعی 87-1386 در مزارع مرکز تحقیقات برنج کشور، آمل انجام شد. در این بررسی سه سطح نیتروژن 23، 46 و 69 کیلوگرم در هکتار عامل اصلی و عامل فرعی سه نحوه تقسیط کود نیتروژن بود که در سه مرحله رشد گیاه تقسیط گردید. نتایج این بررسی نشان داد میزان آمیلوز دانه برنج با افزایش نیتروژن و تقسیط، روند کاهشی را طی کرد. بیشترین درصد پروتئین با مصرف 69 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد و با انجام دو مرحله تقسیط، درصد پروتئین نسبت به سایر تیمارها افزایش نشان داد. با افزایش میزان نیتروژن عملکرد دانه نیز افزایش نشان داد. هر چه بر تعداد تقسیط نیتروژن افزوده گردید، میزان عملکرد برنج افزایش یافت.
The amylase and protein percents may be influenced by elemental nitrogen and its segregation in paddy fields. With this regard, a field experiment was done to examining the quantity and segregation of nitrogen fertilizer effects on some seed quality traits of local Tarom variety. Experiment was done as factorial design based on RCBD with three replications during 2007-2008 in country’s rice research institute in Amol. Treatments were selected three levels of nitrogen (23, 46 and 69 kg/ha) as first factor and three nitrogen segregation which applied in different growth stage as second factor. The results showed that the rice seed's amylase content decreased with the increase of N using segregation procedure. The highest protein percent was obtained with the use of 69 kg/ha N and with the implementation of two segregation stages, the protein percent increased more than other treatments, and the best treatment combination was two segregations of nitrogen application. When the rate of nitrogen was increased, the yield of seed was increased too. Whatever has increased the number of segregation of nitrogen, the rate of yield also has increased.
1- جلالی لاریجانی، ا. 1379. بررسی شاخص های شیمیایی و بیولوژیکی قابلیت جذب ازت در شالیزار بر روی رقم نعمت با روش پلات شاهد. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته خاکشناسی. صفحه 101.
2- رحیمیان، ح. و کوچکی، ع. 1377. تکامل سازگاری و عملکرد گیاهان زراعی (ترجمه). نشر آموزش کشاورزی.
3- سلیمانی، ع. و امیری لاریجانی، ب. 1383. اصول به زراعی برنج. نشر آرویج.
4- فرخزاد، ف. 1375. کیفیت پخت و تأثیر آن بر بازار مصرف. موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت.
5- همتی، م.1387. بررسی اثرات کود نیتروژنه و تراکم بوته بر ویژگی های زراعی عملکرد و اجزای عملکرد در برنج (لاین امید بخش 843).پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه مازندران.
6-Ancheny, L., Jianming, X. and Xiaoe, Y. 1993. Effect of nitrogen (NH4 NO3) supply on absorption of ammonium and nitrate by conventionat and hybrid rice during reproductive growth. In N.J.Barrow (Edo, Plant Nutrition- from Genetic Engineering to Field Practice, PP. 537-540. Kluwer Academic publishers.
7-De Datta, S. K., Abilay, W. P. and Kalwar, G. N. 1993. Water stress effects in flooded tropical rice. Los Banos, Philippines. pp: 19-36.
8-Eagle, A. J., Bird, J. A., Hill J. E., Horwath, W. R. and Kessel. C.V. 2001. Nitrogen Dynamics and fertilizer use efficiency in rice following straw incorporation and winter flooding. Agron. J.93: 1346-1354.
9-Fallah, V. M. 1995. Nitrogen supplying capacity of Iranian rice soils. Ph.D. thesis. uplB Los Banos. Philippines.
10-Gooding, M. J., Rettlewell, P. S. and Hocring, T. J. 1991. Effects of urea alone or with fungicids on the yield and, bread making quality of wheat sprayed of flay leaf and ear emergence. J. Agric. Sci. 977: 149- 155.
11-Guindo, D., wells, B. R. and Norman, R. J. 1994. Cultivar and nitrogen rate influence on nitrogen uptake and partitioning in rice. Soil Sci. Soc.Am.J.58:840-845.
12- Juliano, B. O. Duff. 1991. Rice Grain Marketing and Quality, Rice Grain Quality as An Emerging. IRRI.
13-Kim, N. I. and Paulsen, G. M. 1986. Response of yield attributes of isogenic tall, semidwarf, and double dwarf winter wheats to nitrogen fertilizer and seeding rates. Crop Sci. 156(3): 197-205.
14-Leesawatwong, S. and Rerkasem, B. 2003. Nitrogen fertilizer increases protein and reduces breakage of rice cultivar chain at 1. IRRN. 29:67-68
15-Murakami, T. 1975. Physiological aspects of water control in the cultivation of Indica rice varieties, in rice in Asia, Univ. Tokyo Press, pp: 276-292.
16-Murata, Y. 1969. Physiological responses to nitrogen in plants. In: American Society of Agronomy.Physiological aspects of the crop yield. Madison, Wisconsin. pp: 235-259.
17-Nangju, D. and Datta, D. 1970. Effect of time of harvest and nitrogen level on yield and grain breakage in transplanted rice. Agron.J. 62:468-474.
18-Namuco, O. S. and Ingram, K. T. 1994. International Rice Research notes. IRRI. 19(2).
19-Perez, M., Juliano, B. O., Liboon, S. P., Alcantara, J. M. and Cassam, K. G. 1996. Effect of late nitrogen fertilizer application on head rice yield, protein content and grain quality of rice. Cereal chem.. 73:556-560.
20-Saha, A., Sarkar, R. K. and Yamagishi, Y. 1998. Effect of time of nitrogen application on spikelet differentiation and degeration of rice. Bot. Bull. Acad. Sin. 39:119-123.
21-Shrma, A. K. and Gptta, P. C. 1991. Response of raninfed upland rice (Oryza sativa). To nitrogen fertilization at different levels of weed management in foothills, Indian J. Agron 37(3):563-565.
22-Singh, B., Singh, Y., Ladha, J. K., Bronson, K. F., Balasubramanian, V., Singh, Y. and Khind, C. S. 2002. Chlorophyll meter and leaf color chart-based nitrogen management for rice wheat in northwestern India. Agron. J. 94: 821-829.
23-Uchida, N. Y. and Murata, y. 1982. Studies on the change in the photosynthetic activity of a crop of leaf during its development and senescence.