• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تاثیر پرایمینگ هورمون اکسین و جیبرلیک اسید بر کاهش زوال بذر ذرت رقم سینگل کراس 704
        حسام افشار نادری پورنگ کسرایی میثم اویسی
        به منظور بررسی اثر پرایمینگ هورمون جیبرلیک اسید و اکسین بر صفات جوانه زنی بذور زوال یافته ذرت رقم سینگل کراس 704 تهیه شده از مرکز تحقیقات کشاورزی، آزمایشی در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا به صورت طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر پرایمینگ هورمون جیبرلیک اسید و اکسین بر صفات جوانه زنی بذور زوال یافته ذرت رقم سینگل کراس 704 تهیه شده از مرکز تحقیقات کشاورزی، آزمایشی در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا به صورت طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمار های آزمایش، شامل تیمار پیری تسریع شده در سه سطح (صفر، هفت و 14روز)، تیمار هورمون پرایمینگ اکسین در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150ppm) و تیمار هورمون پرایمینگ جیبرلیک در چهار سطح (صفر، 200، 400 و600ppm ) بود. صفات درصد جوانه زنی، متوسط سرعت جوانه زنی روزانه، بنیه بذر، شتاب متوسط جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، شاخص جوانه زنی، وزن خشک شده گیاهچه، آزمون سرما، آزمون هدایت الکتریکی قبل و بعد از پرایمینگ، شاخص طولی بنیه گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و میانگین مدت جوانه زنی تحت تاثیر تیمار ها قرار گرفتند و اختلافات به وجود آمده در سطح یک و پنج درصد معنی دار شد. نتایج جدول مقایسه میانگین ها، صفات مورد ارزیابی را از لحاظ آماری، در گروه های متفاوت قرار داد. تیمار پیری تسریع شده، پایین ترین میزان میانگین ها را در مقایسه با شاهد در اکثر صفات مورد ارزیابی داشت و نشان داد که فرسودگی بذر تاثیر نا مطلوبی بر صفات مرتبط با جوانه زنی داشت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی کاربرد کود‌های بیولوژیک ازتوباکتر و آزوسپیریلوم به همراه کـود دامی بر صفات زراعی ذرت دانه‌ای (Zea mays L.) رقمKSC647
        میثم اویسی محمد نصری
        کود های زیستی حاوی تعـداد کافـی از یک یا چند گونـه از ریز سـاز واره های مفید خاکـزی هستند قادرند عناصـر غذایی را از شکل بلا استفاده، به شکل قابل استفاده، تبـدیل کنند. بدین منظور جهت بررسی اثر کود دامی به همراه تلقیح بذر با کـود زیستـی تثبیت کننده نیتـروژن بر صفات زراعی چکیده کامل
        کود های زیستی حاوی تعـداد کافـی از یک یا چند گونـه از ریز سـاز واره های مفید خاکـزی هستند قادرند عناصـر غذایی را از شکل بلا استفاده، به شکل قابل استفاده، تبـدیل کنند. بدین منظور جهت بررسی اثر کود دامی به همراه تلقیح بذر با کـود زیستـی تثبیت کننده نیتـروژن بر صفات زراعی ذرت دانـه ای رقم KSC647 آزمایشـی به صورت فاکتـوریل در قـالب طـرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعـه پژوهشـی دانشکـده کشـاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحـد ورامین اجـرا شد. عـوامل آزمایش شـامل کـود دامی: M1 استفـاده 30 تن در هکتـار کـود دامی و M2 عـدم مصرف کـود دامی، عامل دیگر کـود زیستـی شامل سویـه کـود زیستـی ازتوباکترchroococcum) (Azotobacter: (Az1) تلقیح بذر با کود زیستی ازتوباکتر و (Az0) عدم تلقیح بذر با کود زیستی ازتوباکتر و عامل سوم شامل سویه کود زیستی آزوسپیریلوم (Azosprillum brasilense): (As1)تلقیح بذر با کود زیستی آزوسپیریلوم و (As0) عدم تلقیح بذر با کود زیستی آزوسپیریلوم. نتایج نشان داد بیش ترین مقدار عملکرد دانه (Kg.ha 3/12833)، عملکرد بیولوژیک (Kg.ha 8/29997) وزن هزار دانه (g 1/282) و تعداد دانه در بلال(N.o 3/495)، از تیمار مصرف توام کود دامی و تلقیح بذر با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم حاصل شد. کم ترین مقدار شاخص برداشت و درصد روغن دانه نیز از این تیمار به دست آمد. به نظر می رسد فراوانی نیتروژن حاصل از کود دامی در ابتدای رشد باعث بهبود رشد رویشی گردید و در اواسط رشد باکتری های تثبیت کننده نیتروژن توانستند نیتروژن خاک را تثبیت کند در اختیار گیاه قرار دهند. همیاری این دو عامل باعث شد که نیتروژن مورد نیاز گیاه تا پایان رشد در اختیار گیاه قرار داشته باشد و بدین ترتیب بالا ترین میزان عملکرد و اجزای عملکرد حاصل شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی اثر عناصر ریز مغذی (آهن، روی، منگنز) بر صفات کمی و کیفی گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)
        عارف رضایی محمد نصری فرشاد قوشچی
        به منظـور بررسـی اثـر عناصـر ریـز مغـذی (آهـن، روی و منگنـز) بـر صفـات کمـی و کیفـی گیـاه استـویـا (Stevia rebaudiana Bertoni) آزمایشی در گلخانه آموزشی– پژوهشی دانشکده کشـاورزی واحـد ورامیـن در سـال 1393 در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش چکیده کامل
        به منظـور بررسـی اثـر عناصـر ریـز مغـذی (آهـن، روی و منگنـز) بـر صفـات کمـی و کیفـی گیـاه استـویـا (Stevia rebaudiana Bertoni) آزمایشی در گلخانه آموزشی– پژوهشی دانشکده کشـاورزی واحـد ورامیـن در سـال 1393 در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش اثر محلول پاشی تیمار های مختلف کودی آهـن و روی و منگنـز بر گیـاه و میزان قنـد اسـتویا بررسـی گـردید. تیمـار های آزمایش شامـل سطـوح ذیـل بـود: 1- شـاهد (بدون محلول پاشی). 2- محلول پاشی آهن (نه درصد آهن قابل حل در آب). 3- محلول پاشی (شش درصد آهن قابل حل در آب). 4- محلـول پاشـی آهـن (نـه درصـد آهـن قابـل حـل در آب) + محلـول پاشـی کـود روی. 5- محلول پاشی آهن (شش درصد آهن قابل حل در آب) + محلول پاشی کود روی. 6- محلول پاشی آهن (نه درصد آهـن قابل حـل در آب) + محلول پاشـی کـود منگنز. 7- محلول پاشی آهن (شش درصد آهن قابل حل در آب) + محلول پاشی کود منگنز. 8- محلول پاشـی آهن (نه درصـد آهن قابل حل در آب) + محلـول پاشی کود روی + محلول پاشی کود منگنز. 9- محلول پاشی آهن (شش درصد آهن قابل حل در آب) + محلول پاشی کود روی + محلول پاشی کود منگنز بودند. نتایج نشان داد که محلول پاشی کود های مختلف بر طول ساقه، وزن خشک ریشه، میزان استـویوزید، میزان گلیکـوزید، محتـوای آهن، روی و منگنز گیاه تأثیر معنی داری داشت. بیش ترین میزان گلیکوزید در تیمار آهن (نه درصـد قابل حل در آب) + روی+ منگنز و کم ترین آن در تیمار شاهد به ترتیب با میانگین 55/7 و 94/3 درصد ماده خشک برگ حاصل شد. بیش ترین طول ساقه در تیمار آهن (نه درصد قابل حل در آب) + روی + منگنز و کم ترین آن در تیمار شاهد به ترتیب با میانگین 81 و 58 سانتی متر حاصل شد. کم ترین میزان استویوزید نیز با میانگین 25/2 درصد ماده خشک برگ در تیمار شاهد به دست آمد و تیمار ترکیبی آهن + روی + منگنز نسبت به سایر تیمار ها سهم بیش تری در افزایش استویوزید در گیاه استویا داشتند. همچنین در بین تیمار های دو قسمتی بیش ترین محتـوای آهن گیاه در تیمار آهن (نه درصـد قابل حل در آب) + منگنز با 174 میلی گرم بر کیلو گرم حاصل شد. کم ترین محتوای آهن گیاه نیز در تیمار شاهد با 70 میلی گرم بر کیلو گرم به دست آمد. بنـا بر این می تـوان تیمار آهـن (نه درصد آهن قابل حـل در آب) + محلول پاشـی روی + محلـول پاشـی منگنز را به دلیل فرم نانو بودن و جذب بهتر آن توسط گیاه و بالا ترین میزان عملکرد در اکثریت صفـات انـدازه گیـری شده، به عنوان بهترین تیمار پیشنهاد کرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - تاثیر کود‌های بیولوژیک و شیمیایی و مصرف اسید سالیسیلیک بر روی خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد ذرت
        فدرا طاهری اشترینانی امین فتحی
        امروزه، با مطرح شدن کشاورزی پایدار و کاهش مصرف کود های شیمیایی، استفاده از کود های زیستی مثل قارچ های میکوریزا در بسیاری از مناطق دنیا گسترش یافته است. از طرفی سالیسیلیک اسید می تواند نقش مهمی در افزایش تولید و کاهش مصرف کود های شیمیایی داشته باشد. به منظور بررسی اثر کو چکیده کامل
        امروزه، با مطرح شدن کشاورزی پایدار و کاهش مصرف کود های شیمیایی، استفاده از کود های زیستی مثل قارچ های میکوریزا در بسیاری از مناطق دنیا گسترش یافته است. از طرفی سالیسیلیک اسید می تواند نقش مهمی در افزایش تولید و کاهش مصرف کود های شیمیایی داشته باشد. به منظور بررسی اثر کود های بیولوژیک و شیمیایی به همراه مصرف سالیسیلیک اسید بر روی خصوصیات زراعی ذرت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد در سال 1391 انجام شد. عوامل آزمایش شامل سه سطح کود فسفر (صفر، 100 و 150 کیلو گرم در هکتار)، دو سطح کود بیولوژیک (قارچ میکوریزا) (تلقیح بذر و عدم تلقیح بذر) و دو سطح سالیسیلیک اسید (5/0 و یک میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که کود فسفر و میکوریزا تأثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال، قطر بلال، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک داشتند، با مصرف 150 کیلوگرم فسفر در هکتار عملکرد دانه به مقدار 9006 کیلوگرم به دست آمد که 48درصد بیش تر از تیمار عدم مصرف بود. در حالت تلقیح بذور با میکوریزا به مقدار 8412 کیلو گرم در هکتار به دست آمد که 24درصد بیش تر از تیمار عدم تلقیح بذور بود. سالیسیلیک اسید تأثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال، قطر بلال، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت داشت. با مصرف یک میلی مولار سالیسیلیک اسید، عملکرد دانه به مقدار 8316 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که 24درصد بیش تر از تیمار عدم مصرف بود. اثر متقابل فسفر و میکوریزا بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. اثر متقابل سالیسیلیک اسید و فسفر و اثر سه گانه تیمار های آزمایش نیز تنها بر عملکرد دانه معنی دار بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی اثر ارتفاع بر مقدار و ترکیب اسانس آویشن کوهی در منطقه پلور، شهرستان آمل (مطالعه موردی)
        بهزاد غلامحسین‌زاده یوسف نیک‌نژاد هرمز فلاح آملی جابر مهدی‌نیا افرا
        ﻳﻜـﻲ از ﮔـﻮنـه ﻫـﺎی ﮔﻴﺎﻫـﻲ ارزﺷﻤﻨـﺪ ﻛـﻪ ﻋﻤﺪﺗﺎً در ارﺗﻔـﺎﻋـﺎت ﻛﻮﻫﺴﺘﺎﻧـﻲ روﻳـﺶ دارد ﮔﻴـﺎه آویـشـن اﺳﺖ ﺑا ﻧـﺎم علمـی KotschyanusThymusﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮاده ﻻﻣﻴﺎﺳﻪ، ﮔﻮﻧﻪ ﻫﺎی اﻳﻦ ﺗﻴﺮه ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ در ﺳﺮاﺳﺮ ﺟﻬﺎن ﭘﺮاﻛﻨﺪه اﻧﺪ و ﺑﻪ ﻃﻮر ﺧﺎﺻﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺪﻳﺘﺮاﻧﻪ ای ﺗﺠﻤﻊ دارﻧﺪ و آوﻳﺸﻦ ﻛﻮﻫﻲ از ﺟ چکیده کامل
        ﻳﻜـﻲ از ﮔـﻮنـه ﻫـﺎی ﮔﻴﺎﻫـﻲ ارزﺷﻤﻨـﺪ ﻛـﻪ ﻋﻤﺪﺗﺎً در ارﺗﻔـﺎﻋـﺎت ﻛﻮﻫﺴﺘﺎﻧـﻲ روﻳـﺶ دارد ﮔﻴـﺎه آویـشـن اﺳﺖ ﺑا ﻧـﺎم علمـی KotschyanusThymusﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮاده ﻻﻣﻴﺎﺳﻪ، ﮔﻮﻧﻪ ﻫﺎی اﻳﻦ ﺗﻴﺮه ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ در ﺳﺮاﺳﺮ ﺟﻬﺎن ﭘﺮاﻛﻨﺪه اﻧﺪ و ﺑﻪ ﻃﻮر ﺧﺎﺻﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺪﻳﺘﺮاﻧﻪ ای ﺗﺠﻤﻊ دارﻧﺪ و آوﻳﺸﻦ ﻛﻮﻫﻲ از ﺟﻤﻠﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن اﺻﻠﻲ روﻳﺶ ﻫﺎی ﻣﺪﻳﺘﺮانه ای ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. جهت بررسی تأثیر ارتفاع رویش و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونه هایی از گیاه مذکور در سه ناحیه ارتفاعی (2100، 2700 و 3300) در زمان 100 درصد گل دهی با ارتفاع 10 سانتی متر از سطح زمین برداشت و در شرایط آزمایشگاهی میزان اسانس با دستگاه کلونجر و نوع ترکیبات اسانس به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات بر روی ارتفاع نشان داد که صفت های وزن تر با (36/667) و میزان رطوبت با (39/118) و میزان اسانس با (71/1) و درصد اسانس با (26/0) در سطح یک درصد آماری معنی دار بودند. در بررسی اثر ارتفاع بر مقدار اسانس آویشن کوهی نشان داد که بیش تر اسانس ها از جمله تیمول، کارواکرول، آلفا ترپینن، پی سیمن، گاما ترپینن، بورنئول، کاریوفیلن، دلتاکادینن و کاریوفیلن اکسید و ... در سطح یک درصد آماری معنی دار شدند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - اثر پرایمینگ و محلول‌پاشی بتائین گلایسین بر برخی خصوصیات جوانه‌زنی و مورفو‌فیزیولوژیک لوبیا رقم درخشان تحت تنش شوری
        مونا میرزایی فرشاد قوشچی پیمان عزیزی
        به منظور بررسی اثر کاربرد بتائین گلایسین بر برخی خصوصیات جوانه زنی و مورفو فیزیولوژیک لوبیا تحت تنش شوری آزمایشی در تابستان سال 1394 در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار سطح (صفر، دو، چ چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر کاربرد بتائین گلایسین بر برخی خصوصیات جوانه زنی و مورفو فیزیولوژیک لوبیا تحت تنش شوری آزمایشی در تابستان سال 1394 در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار سطح (صفر، دو، چهار و شش میلی مولار) NaClو سه سطح بتائین گلایسین (صفر، پنج و ppm10) در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر تنش شوری بر شاخص جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه، کلروفیل کل، درصد پروتئین برگ، محتوای پرولین برگ، میزان پایداری غشای سلول و محتوای آب نسبی برگ در سطح یک درصد معنی دار بود. همچنین اثر کاربرد بتائین گلایسین بر تمامی صفات مورد بررسی به غیر از میزان پایداری غشای سلول معنی دار بود. بررسی اثرات متقابل نشان داد که اثر متقابل شوری در محلول پاشی بتائین گلایسین بر شاخص جوانه زنی، کلروفیل کل، درصد پروتئین برگ و محتوای پرولین برگ معنی دار شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که از نظر شوری بهترین تیمار آب خالص (شاهد) بود که باعث بهبود اکثر صفات اندازه گیری به غیر از وزن خشک ریشه چه در گیاه لوبیا قرمز گردید. همچنین کاربرد بتائین گلایسین در شرایط تنش شوری توانست سبب بهبود اثرات منفی ناشی از تنش شوری گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - اثر به‌کارگیری نیترات کلسیم بر کیفیت میوه خیار (Cucumis sativus)
        غلامرضا نصیری علیرضا لادن مقدم زهرا اوراقی اردبیلی
        از آنجایی که حرکت کلسیم در گیاه بسیار کند است و فقط توسط آوند های چوبی انتقال می یابد، بنا بر این میوه ها با کمبود کلسیم مواجه می شوند و این امر باعث ظهور عوارض فیزیولوژیکی ناشی از کمبود کلسیم در میوه در طول فصل رشد می گردد. در این تحقیق، اثر به کارگیری نیترات کلسیم بر چکیده کامل
        از آنجایی که حرکت کلسیم در گیاه بسیار کند است و فقط توسط آوند های چوبی انتقال می یابد، بنا بر این میوه ها با کمبود کلسیم مواجه می شوند و این امر باعث ظهور عوارض فیزیولوژیکی ناشی از کمبود کلسیم در میوه در طول فصل رشد می گردد. در این تحقیق، اثر به کارگیری نیترات کلسیم بر ویژگی های کیفی میوه خیار ( Cucumis sativus L) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار بررسی شد. نیترات کلسیم در چهار سطح صفر، نیم درصد، یک درصد و دو درصد در دو مرحله قبل از گلدهی و بعد از گلدهی روی بوته ها اسپری شد. نتایج نشان داد اثر متقابل سطوح نیترات کلسیم و زمان نیز بر میزان مواد جامد محلول در سطح یک درصد معنی دار بود. بیش ترین میزان مواد جامد محلول در تیمار صفر (عدم مصرف نیترات کلسیم) و در روز دهم و به مقدار 76/3 و کم ترین میزان آن مربوط به تیمار دو درصد و روز اول و به مقدار 12/2، بیش ترین میزان سفتی مربوط به تیمار شاهد و در روز اول و به مقدار 74/4 و کم ترین میزان سفتی برای روز دهم در تیمار یک درصد و به مقدار 21/4، بیش ترین میزان TTA در روز اول وبرای تیمار نیم درصد به میزان 52/0 بود. کم ترین میزان TTA نیز برای تیمار دو درصد کلسیم نیترات و در روز دهم به مقدار 336/ ، بیش ترین میزان ویتامین ث در روز اول و کلسیم نیترات یک درصد به مقدار86 /0 و کم ترین میزان مربوط به کلسیم نیترات نیم درصد در روز دهم 61/0 بیش ترین مقدار کلروفیل برای تیمار نیم درصد و روز اول به مقدار023/0 و کم ترین مقدار برای شاهد و روز دهم 011/0، بیش ترین فعالیت آنزیم را در روز اول و تیمار یک درصد به مقدار 49/12 داشت و کم ترین فعالیت آنزیم در روز پنجم برای نیترات صفر درصد به مقدار 76/4 و بیش ترین مقدار برای نیترات کلسیم نیم درصـد و روز دهم به مقدار 34/40 و کم ترین مقدار برای روز اول و نیترات کلسیم یک درصد با متوسط 66/9 بود. بنا بر این نتایج این تحقیق دلالت بر نقش مثبت به کارگیری کلسیم بر کیفیت و عمر پس از برداشت میوه ها دارد پرونده مقاله