اثر بهکارگیری نیترات کلسیم بر کیفیت میوه خیار (Cucumis sativus)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرغلامرضا نصیری 1 , علیرضا لادن مقدم 2 , زهرا اوراقی اردبیلی 3
1 - گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2 - گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
کلید واژه: کیفیت میوه, خیار, پراکسیداز, آسکوربات, نیترات کلسیم, فنیل آلانین امونیا لیاز,
چکیده مقاله :
از آنجایی که حرکت کلسیم در گیاه بسیار کند است و فقط توسط آوند های چوبی انتقال می یابد، بنا بر این میوه ها با کمبود کلسیم مواجه می شوند و این امر باعث ظهور عوارض فیزیولوژیکی ناشی از کمبود کلسیم در میوه در طول فصل رشد می گردد. در این تحقیق، اثر به کارگیری نیترات کلسیم بر ویژگی های کیفی میوه خیار ( Cucumis sativus L) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار بررسی شد. نیترات کلسیم در چهار سطح صفر، نیم درصد، یک درصد و دو درصد در دو مرحله قبل از گلدهی و بعد از گلدهی روی بوته ها اسپری شد. نتایج نشان داد اثر متقابل سطوح نیترات کلسیم و زمان نیز بر میزان مواد جامد محلول در سطح یک درصد معنی دار بود. بیش ترین میزان مواد جامد محلول در تیمار صفر (عدم مصرف نیترات کلسیم) و در روز دهم و به مقدار 76/3 و کم ترین میزان آن مربوط به تیمار دو درصد و روز اول و به مقدار 12/2، بیش ترین میزان سفتی مربوط به تیمار شاهد و در روز اول و به مقدار 74/4 و کم ترین میزان سفتی برای روز دهم در تیمار یک درصد و به مقدار 21/4، بیش ترین میزان TTA در روز اول وبرای تیمار نیم درصد به میزان 52/0 بود. کم ترین میزان TTA نیز برای تیمار دو درصد کلسیم نیترات و در روز دهم به مقدار 336/ ، بیش ترین میزان ویتامین ث در روز اول و کلسیم نیترات یک درصد به مقدار86 /0 و کم ترین میزان مربوط به کلسیم نیترات نیم درصد در روز دهم 61/0 بیش ترین مقدار کلروفیل برای تیمار نیم درصد و روز اول به مقدار023/0 و کم ترین مقدار برای شاهد و روز دهم 011/0، بیش ترین فعالیت آنزیم را در روز اول و تیمار یک درصد به مقدار 49/12 داشت و کم ترین فعالیت آنزیم در روز پنجم برای نیترات صفر درصد به مقدار 76/4 و بیش ترین مقدار برای نیترات کلسیم نیم درصـد و روز دهم به مقدار 34/40 و کم ترین مقدار برای روز اول و نیترات کلسیم یک درصد با متوسط 66/9 بود. بنا بر این نتایج این تحقیق دلالت بر نقش مثبت به کارگیری کلسیم بر کیفیت و عمر پس از برداشت میوه ها دارد
The present study was conducted to evaluate the effects of application of calcium nitrate on quality related characteristics of fruits in Cucumis sativusFactorial in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replications. Plants were sprayed with 4 concentrations (0, 0.5%, 1% and 2%) of calcium nitrate in pre and post flowering stages. The application of calcium nitrate led to the decreases in soluble solid, compared to control. In comparison to control, chlorophyll content, acidic and ascorbate levels significantly were increased in calcium nitrate treated samples. on the first day, and the value of 74 quarters and the lowest stiffness for the tenth day of treatment 1% and amounts to 21.4, the highest TTA on the first day and for 0.5% of the amount was 0.52 Lowest TTA also to prepare 2% calcium nitrate on the tenth day of the 0.336, the highest amount of Vitamin C and Calcium Nitrate 1% on the first day to 0.86 and the lowest amount of calcium nitrate 0.5% on the tenth day enzyme activity in the fifth day for the saltpeter 0% and amounts to 76.4 and the highest value for calcium nitrate 0.5% and the tenth day of the 40.34 and the minimum value for the first day of calcium nitrate and 1% to the value of 66/9. The results of this study indicate that the use of positive role of calcium on quality and postharvest life of fruits.
_||_