مطالعه اثرات توأم مونولورین و اسانسهای پونه (Mentha pulegium L.) و نعناع (Mentha spicata L.) روی باسیلوس سرئوس و اشریشیاکولای O157:H7 در شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمسلم نیریز نقدهی 1 , سید مهدی رضوی روحانی 2 , گیتی کریم 3 , ودود رضویلر 4 , امیر زینالی 5 , رضا دلشاد 6
1 - دانشآموخته بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
4 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
5 - دانشجوی سال پنجم دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ارومیه، ایران
6 - کارشناس علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ارومیه، ایران
کلید واژه: مونولورین, اسانس پونه, اسانس نعناع, اشریشاکولای O157:H7, باسیلوس سرئوس,
چکیده مقاله :
مونولورین و اسانس های نعناع و پونه هر کدام دارای فعالیت های ضد باکتریایی مختلف روی اجرام میکروبی هستند. تشدید فعالیت ضد باکتریایی روی باسیلوس سرئوس ATCC11778 و اشریشیاکولای O157:H7 و نیز پی بردن به اثرات توأم آنها از اهداف این تحقیق بودند. مواد و روش به کار رفته در این تحقیق مشتمل بر تهیه مونولورین، تهیه اسانس گیاهان مورد مطالعه و آنالیز ترکیب شیمیایی آنها با روش GC/MS، تهیه میزان تلقیح باکتریایی، انجام آزمایشات تعیین حساسیت ضد میکروبی به روشBroth micro dilution MIC testing و بالاخره تحلیل آماری نتایج با نرم افزار SPSS بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) اسانس پونه، اسانس نعناع، مونولورین، ترکیب مونولورین با اسانس پونه و ترکیب مونولورین با اسانس نعناع روی باسیلوس سرئوس و اشریشیاکولای O157:H7 معنی دار بودند (p<0.01). MIC ترکیب اسانس پونه با مونولورین و نیز ترکیب اسانس نعناع با مونولورین روی باسیلوس سرئوس در مقایسه با MIC اسانس های پونه و نعناع به صورت جداگانه معنی دار بودند (p<0.01). ترکیب مونولورین با اسانس نعناع اثر مهاری سینرژیستی روی اشریشیاکولای O157:H7 نشان داد. مؤثرترین عوامل ضد میکروب روی باسیلوس سرئوس، مونولورین، ترکیب مونولورین با اسانس پونه و ترکیب مونولورین با اسانس نعناع، و کم تأثیرترین عامل روی آن، اسانس نعناع بودند. همچنین مؤثرترین عامل ضد میکروب روی اشریشیاکولای O157:H7 اسانس پونه و کم تأثیرترین عامل روی آن، مونولورین بود. با توجه به این که MIC ترکیب مونولورین با اسانس پونه و نیز ترکیب آن با اسانس نعناع روی اشریشیاکولای O157:H7 در مقایسه با MIC مونولورین به صورت جداگانه معنی دار نبود، لذا برای تأثیر قابل توجه روی اشریشیاکولای O157:H7 و نیز سایر باکتری های گرم منفی، ترکیب مونولورین با عوامل شلاته کننده و نیز سایر عوامل ضد میکروب طبیعی پیشنهاد می گردد.
Monolaurin, pennyroyal (Mentha pulegium L., Labiatae) and spearmint (Mentha spicata L.) essential oils have various antibacterial activities on microorganisms. Enhancement of antibacterial activity and detection of their combined effects on B.cereus ATCC 11778 and E. coli O157:H7 were the purpose of this investigation. Monolaurin preparation, spearmint and pennyroyal essential oils preparation and analysis of their chemical composition with GC-MS method, bacterial inoculums preparation, antimicrobial susceptibility testing using broth micro dilution MIC testing and finally statistic analysis of results with SPSS software package were the material and methods used in this research. MIC (minimum inhibitory concentration) of pennyroyal oil, spearmint oil, monolaurin, monolaurin-pennyroyal oil combination and monolaurin-spearmint oil combination on B.cereus and E. coli O157:H7 were significant (p<0.01). The MIC of monolaurin-pennyroyal oil combination and monolaurin-spearmint oil combination on B.cereus in comparison with the MIC of pennyroyal and spearmint oils separately were significant (p<0.01). Monolaurin spearmint oil combination showed synergistic inhibitory effect on E.coli O157:H7. The most effective antimicrobial agents on B.cereus were monolaurin, monolaurin-spearmint oil combination and monolaurin-pennyroyal oil combination, and the least effective agent was spearmint oil. Also the most effective antimicrobial agent on E. coli O157:H7 was pennyroyal oil, and the least effective agent was monolaurin. Since the MIC of monolaurin-pennyroyal oil combination and monolaurin-spearmint oil combination on E.coli O157:H7 in comparison with the MIC of monolaurin separately were not significant, therefore for significant effect on E.coli O157:H7 and other gram negative bacteria, combination of monolaurin with chelating agents and other natural antimicrobials are suggested.