جستجو و شناسایی هلیکوباکتر پلوروم در کبد و محتویات سکوم تعدادی از طیورگوشتی ارجاعی به درمانگاههای شهر تبریز، با استفاده از روشهای کشت و PCR
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سید محمد علوی شوشتری
1
(دانشجوی دکترای تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
افشین جوادی
2
(استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
غلامرضا زرینی
3
(دانشیار گروه زیستشناسی جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.)
حمید میرزایی
4
(دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
شهرام حنیفیان
5
(دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
کلید واژه: PCR, کبد, سکوم, جوجهگوشتی, هلیکوباکتر پلوروم,
چکیده مقاله :
نقش بالقوه هلیکوباکتر پلوروم به عنوان عامل نوظهور ایجاد عفونت غذایی و یک بیماری مشترک بین انسان و دام ثابت شده است. این باکتری از محتویات سکوم، کبد و دوازدهء طیور تخمگذار و گوشتی و همچنین از محتویات دستگاه گوارش و مجاری صفراوی در موارد بیماریهای التهاب معده ای – رودهای انسان، جدا شده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی آلودگی به هلیکوباکتر پلوروم در طیور گوشتی دارای علائم آنتریت ارجاعی به یکی از کلینیکهای طیور سطح شهر تبریز بود. بدین منظور، تعداد 70 نمونه محتویات سکوم و 70 نمونه کبد مربوط به 14 گله جوجه گوشتی با استفاده از روشهای کشت باکتریایی و PCR (Polymerase Chain Reaction) مورد ارزیابی قرارگرفت. بر اساس یافته ها، تعداد10 نمونه از محتویات سکوم مربوط به 2 گله متفاوت، در آزمایشات مربوط به کشت و نیز آزمون مولکولی PCR، از نظر وجود باکتری هلیکوباکتر پلوروم مثبت بودند، در حالی که هیچ یک از نمونههای کبد از این نظر مثبت نبود. با توجه به نقش هلیکوباکتر پلوروم در ایجاد تلفات وخسارت در طیور پرورشی و اهمیت اقتصادی مربوطه و جایگزینی آن در دستگاه گوارش طیور و امکان ایجاد آلودگی ثانویهء لاشهها در حین عملیات کشتار و نیز زئونوز بودن بیماری مذکور ، لذا باکتری فوق بهعنوان یک عامل خطر بهداشتی تهدیدکننده سلامت مصرفکنندگان، همواره مطرح میباشد.
The potential role of Helicobacter pullorum as an emerging cause of foodborne infection and a common disease between humans and livestock has been proven. This bacterium has been isolated from the contents of the cecum, liver and duodenum of laying and broiler poultry, as well as from the contents of the digestive system and bile ducts in human cases of gastro-intestinal inflammatory diseases. The aim of this study was to investigate Helicobacter pullorum infection in broiler poultry with symptoms of enteritis referred to one of the poultry clinics in Tabriz city. For this purpose, 70 samples of cecal contents and 70 liver samples from 14 broiler flocks were evaluated using bacterial culture and PCR (Polymerase Chain Reaction) methods. Based on the findings, 10 cecal content samples from 2 different herds were positive for the presence of Helicobacter pullorum bacteria in culture and molecular PCR tests, while none of the liver samples were positive in this respect. Considering the role of Helicobacter pullorum in causing mortality and damages in poultry farms and its related economic importance and the possibility of causing secondary carcass contamination during the slaughter due to presence of the bacterium in the digestive system of poultry as well as the zoonotic nature of the disease, therefore the above bacterium should always be considered as a health risk factor threatening the health of consumers.
_||_