بررسی تاثیر تنش شوری بر محتوی یونی و رشد گیاهچه ارقام کلزا (Brassica napus L.)
محورهای موضوعی : زراعت
1 - 1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
کلید واژه: مالون دی آلدهید, نسبت سدیم به پتاسیم, واژه&rlm, های کلیدی: آنزیم پراکسیداز,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور بررسی واکنش پنج رقم کلزا (اپرا، فورنکس، اکامر، کنسول و اورینت) در چهار سطح شوری (0، 40، 80 و 120 میلی مول NaCl) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد در بالاترین سطح تنش شوری بیشترین و کمترین وزن خشک اندام هوایی به ترتیب در ارقام فورنکس (3/3گرم) و اکامر (2/1 گرم) دیده شد. در مرحله دوم مکانیسم پاسخ به تنش شوری در ارقام فورنکس (متحمل به شوری) و اکامر (حساس به تحمل شوری) در چهار سطح شوری (0، 40، 80 و 120 میلی مول NaCl) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد دلیل تحمل شوری رقم فورنکس به ویژه در سطوح بالای شوری، غلظت سدیم و مالون دی آلدهید کمتر و غلظت بیشتر پتاسیم و فعالیت آنزیم پراکسیداز در مقایسه با رقم اکامر بود. نتایج نشان داد کاهش جذب سدیم و افزایش جذب پتاسیم و همچنین نسبت پتاسیم به سدیم بیشتر در کنار فعالیت آنزیم پراکسیداز در تحمل شوری ارقام کلزا نقش به سزایی داشت.
This research carried to evolution response of rapeseed varieties to salt stress. In first experiment growth response of five rapeseed varieties (Fornex, Consoul, Orient, Opera and Okamer) to four salinity levels (0, 40, 80 and 120 mmol NaCl) was investigated using a factorial experiment with randomized complete blocks design in three replications. Results indicated under highest salinity, highest and lowest seedling dry matter obtained from Fornex (3.3 gr) and Okamer (1.2 gr). In twice experiment, salt tolerance mechanism in Fornex (salt tolerance) and Okamer (salt sensitive) was evaluated. Results showed Fornex salt tolerance due to lowest Na+ and Malondealdehaid leaf concentration and highest K+ and Peroxidase activity in compared Okamer varity. Results indicated decrease in Na+, increase in K+ and K/Na and Peroxidase activity have reasonable role in salt tolerance in canola cultivars.
_||_