روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای امید بخش تریتیکاله در استان گلستان
محورهای موضوعی : زراعت
کلید واژه: همبستگی, اجزای عملکرد دانه, تریتیکاله,
چکیده مقاله :
به منظور درک روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن، آزمایش مزرعه ای با استفاده از 13 ژنوتیپ تریتیکاله شامل: ET-79-3، ET-79-4، ET-79-17، ET-82-8، ET-82-15، ET-82-16، ET-83-20، ET-84-5، ET-84-8، ET-84-15،ET-85-7، ET-85-9 و Juanillo 92 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادقی در سه تکرار در سال زراعی 88-1387 اجراء گردید. تجزیه واریانس داده ها حاکی از وجود اختلاف بسیار معنی دار بین ژنوتیپ ها از لحاظ عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه می باشد. در بین ژنوتیپ های تریتیکاله مورد بررسی، ژنوتیپ ET-82-15 بالاترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. عملکرد دانه با وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشت و همبستگی وزن هزار دانه با تعداد سنبله در متر مربع منفی و غیر معنی دار بود. ژنوتیپ ET-82-15 از میان ژنوتیپهای مورد مطالعه به عنوان ژنوتیپ برتر شناخته شد.
Relationship between grain yield and its components in promising triticale genotypes in Golestan province
1- حسین پور، ط.، س. ع. سیادت، ر. مامقانی، ق. فتحی و م. رفیعی. 1385. مطالعه سرعت و دوره پر شدن دانه ژنوتیپهای گندم در شرایط دیم کوهدشت لرستان. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. جلد سیزدهم. صفحه 88-81.
2- Fischer, R.A.D. 2005. Number of kernels in wheat crops and the influence of solar radiation and temperature. J. Agric. Sci. Camb. 105: 447-461.
3- Hobbs, P.R., and K.D. Sayre. 2001. Managing experimental breeding trials. In: Reynolds, M.P., J.I. Oritz-Monascrio and A. McNab,(eds). Application of physiology in wheat breeding. Mexico, D.F. CIMMYT: 48-58.
4- Peltonen Sainio, P., A. Kangas, Y. Salo, and L. Jauhianen. 2007. Grain number dominates grain weight in temperate cereal yield determination: Evidence based on 30 years of multi-location traits. Field Crops Res: 179-188.
5- Reynolds. M. P., B. Skovmand, R. M. Trethowan, R. P. Singh, and M .Van Ginkel. 2000. Applying physiological strategies to wheat breeding. CIMMYT wheat program.(1999-2000). pp. 49-56 International wheat improvement center.
_||_