بررسی عملکرد کمی و کیفی میوه گوجهفرنگی گلخانهای تحت تاثیر غلظتهای مختلف نیتروژن و پتاسیم
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیسعید اله توکل 1 , عبدالحسین ابوطالبی جهرمی 2 , عبدالرسول ذاکرین 3 , عبدالکریم اجرائی 4 , حامد حسن زاده 5
1 - دانشجوی دکترای علوم باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی جهرم
3 - 3- استادیار علوم باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
4 - استادیار علوم باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
5 - عضو هیئت علمی
کلید واژه:
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف نیتروژن (N) و پتاسیم (K) بر خصوصیات کمی و کیفی میوه گوجه¬فرنگی رقم هیراد در شرایط گلخانه¬ای و هیدروپونیک، آزمایشی در شهرستان ارزوئیه استان کرمان در سال 1398 اجرا شد. تیمارها شامل غلظت¬های نیتروژن و پتاسیم در مرحله رویشی و زایشی شامل 1) N=130 و K=250 وN=160 و K= 350 پی¬پی¬ام ؛ 2) N=140 و K=260 وN=170 و K=360 پی¬پی¬ام ؛ 3) N=150 و K=270 وN=180 و K=370 پی¬پی¬ام و 4) N=160 و K=280 وN=190 و K=380 پی¬پی¬ام از طریق محلول غذایی اعمال شد. نتایج نشان داد که نسبت¬های مختلف نیتروژن و پتاسیم بر شاخص¬های کمی (طول برگ، قطر ساقه و عملکرد بوته، محتوای کلروفیل و کارتنوئید برگ و میوه) و کیفی (مواد جامد محلول، اسید کل، لیکوپن وآسکوربیک اسید میوه)تاثیر می¬گذارد، طوری که بیشترین مقدار قطر ساقه اصلی در تیمار 3 (N=150 و K=270 و N=180 و K= 370 پی¬پی¬ام) بدست آمد. تیمار 2 (N=140 و K=260 و N=170 و K= 360 پی¬پی¬ام) بیشترین میزان عملکرد تک بوته، اسید کل و لیکوپن میوه را نشان داد. در تیمار 4 (N=160 و K=280 و N=190 و K= 380 پی¬پی¬ام) بیشترین میزان کلروفیل میوه و مواد جامد محلول و بیشترین میزان اسید آسکوربیک در تیمار 1 (N=130 و K=250 و N=160 و K= 350 پی¬پی¬ام) بدست آمد. جهت حصول حداکثر عملکرد و کیفیت میوه گوجه¬فرنگی استفاده از پتاسیم بیشتر (380 پی پی ام) و نیتروژن کمتر(140 پی پی ام) توصیه می¬شود.
Most growers do not pay attention to the issue of proper nutrition, including the proper ratio of elements in the nutrient solution and changing the concentration of each element and their ratio at different stages of growth. Lack of available information in this regard, in the present study, it has been decided to evaluate the effect of different ratios of nitrogen and potassium on the quantitative and qualitative characteristics of tomato fruit under hydroponic conditions. The balance of nutrients in the culture medium is one of the factors affecting the yield and quality of crops and horticulture. The present study was conducted to investigate the effects of different ratios of nitrogen and potassium on the quantitative and qualitative characteristics of Hirad tomato fruit in hydroponic conditions. Treatments include concentrations of nitrogen and potassium in the vegetative and reproductive period including 1) nitrogen and potassium at concentrations of 130 and 250 ppm in the vegetative stage and 160 and 350 ppm in the reproductive stage; 2) nitrogen and potassium at concentrations of 140 and 260 ppm in the vegetative stage and 170 and 360 ppm in the reproductive stage, respectively; 3) nitrogen and potassium at concentrations of 150 and 270 ppm in the vegetative stage and 180 and 370 ppm in the reproductive stage, respectively; and 4) nitrogen and potassium were at concentrations of 160 and 280 ppm in the vegetative stage and 190 and 380 ppm in the reproductive stage, respectively. The results showed that the nutrition of tomato plant with different ratios of nitrogen and potassium affects different characteristics of the plant such as quantitative and qualitative indicators. The highest stem diameter value was obtained in the vegetative and reproductive stages in treatment 3. Treatment 2 showed the highest yield of single plant, total acid and fruit lycopene, and in treatment 4, the highest amount of fruit chlorophyll and soluble solids was observed. Also, the highest ascorbic acid content was obtained in treatment 1. In general, in order to achieve maximum yield and improve the quality of tomato fruit, it is recommended to use more potassium and less nitrogen.