اثر سویه های متفاوت باکتری سودوموناس فلورسنت بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه روغنی گلرنگ
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیعلیرضا رحیمی 1 , مجید جامی الاحمدی 2 , کاظم خاوازی 3 , محمد حسن سیاری 4 , رستم یزدانی بیوکی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه بیرجند
2 - دانشیار دانشگاه بیرجند
3 - استادیار دانشگاه تهران
4 - استادیار دانشگاه بیرجند
5 - دانشجوی دکتری دانشگاه بیرجند
کلید واژه: درصد روغن, درصد پروتئین, شاخصهای رشد گیاه,
چکیده مقاله :
به منظور مطالعه اثرات کاربرد باکتریهای محرک رشد (سودوموناس) بر عملکرد و اجزای عملکرد و برخی ویژگیهای گلرنگ (Carthamus tinctorious L) رقم IL111، آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ده تیمار در سه تکرار انجام گردید. تیمارها شامل: سویههای 187،169،99،36 باکتریهای سودوموناس فلورسنت و سویههای 177،168، 159، 41،11 باکتریهای سودوموناس پوتیدا به همراه تیمار شاهد (بدون تلقیح باکتری) بودند. در این بررسی عملکرد کمی، اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی (درصد روغن و پروتئین) اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تلقیح گیاه با سویههای باکتری بر هیچکدام از ویژگیهای گیاه معنیدار نبود، با این وجود مقایسات گروهی نشان داد که صفاتی همچون تعداد شاخه اصلی در بوته، قطر ساقه و وزن هزار دانه و از صفات کیفی درصد چربی دانه معنیدار شدند. اکثر تیمارهای باکتری از لحاظ صفات کمی و کیفی مورد مطالعه بر تیمار شاهد برتری نشان دادند، باکتریها به طور متوسط عملکردهای دانه و روغن را به ترتیب به میزان 25 و 50 درصد افزایش دادند. باکتریهای سودوموناس پوتیدا نسبت به سایر باکتریها در تمامی صفات بجز تعداد طبق در بوته برتر بودند. از لحاظ شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک و سرعت رشد محصول سویه 177 باکتری سودوموناس پوتیدا نسبت به سایر تیمارها به صورت معنیداری برتر بودند. به نظر می رسد که بتوان با کاربرد باکتری های محرک رشد در جهت افزایش ویژگی های رشدی گیاهان استفاده کرد.
In order to study the effects of using bacteria (Pseudomonas) on yield and yield components of safflower (Carthamus tinctorious L( var. IL111, an experiment was conducted during 2009-2010 at Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, the University of Birjand, as a randomized complete blocks design with 10 treatments with three replications. Treatments included different Pseudomonas fluorescent (36, 99, 169 and 187) and Pseudomonas putida (11, 41, 159, 168 and 177), along with a control (without inoculation). In this study yield and yield components, and quality characteristics (oil and protein %) were measured. Inoculation with different strains of bacteria had no significant effects on any of the plants properties; however, group comparison indicated a significant difference at 0.05 probability level in traits such as number of primary branches per plant, leaf and stem dry weights, stem diameter and seed weight, and at 0.01 probability level for fat quality measures. Most of different bacteria strained tested caused to crop show superiority over the control plants, in terms of quantitative and qualitative traits, so the seed and oil yields were increased by 25 and 50%, respectively. The plants inoculated by Pseudomonas putida strains predominated than those with fluorescence strains for all traits, except the heads per plant. The strain 177 of Pseudomonas putida caused higher leaf area index, dry matter accumulation and crop growth rate to be significantly higher than other strains. It seems that using of bacteria (Pseudomonas) to improve plant growth characteristics can be used.