مطالعه خصوصیات بیوشیمیایی اسطوخدوس تحت تأثیر کاربرد نانوذرات فلزی
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیفرنام فیروزبخت جهرمی 1 , بهنام بهروزنام 2 , عبدالحسین ابوطالبی 3 , عبدالکریم اجرایی 4 , عبدالحسین محمدی جهرمی 5
1 - دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد جهرم
2 - نننن
3 - دانشگاه آزاد جهرم هیات علمی
4 - هیات علمی دانشگاه آزاد جهرم
5 - هیات علمی دانشگاه آزاد جهرم
کلید واژه: پروتئین, پرولین, کلروفیل, قند محلول, آنتی اکسیدانت آنزیمی,
چکیده مقاله :
این مطالعه به منظور بررسی اثر برخی نانوذرات فلزی بر روی برخی خصوصیات بیوشیمیایی کالوس اسطوخدوس انجام شد. آزمایش در سال 1400 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تکاربرد نانوذرات فلزی به خصوص کاربرد همزمان آنها منجر به کاهش میزان مالون دی آلدئید و افزایش مقدار پرولین، قندهای محلول، فلاونوئید و فنول گردید. بالاترین میزان قندهای محلول، فلاونوئید و فنول به ترتیب به مقادیر 46/8، 8/3، 02/3 و 35/79 در تیمار کاربرد همزمان سه نانوذره حاصل گردید. براساس نتایج مشخص شد که محتوای پروتئین محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز تحت تأثیر مثبت کاربرد نانوذرات فلزی قرار گرفت و کاربرد همزمان نانوذرات آهن و نقره منجر به حصول بالاترین میزان پروتئین محلول به مقدار 2/0 واحد بر گرم شد. این در حالی بود که بالاترین میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز (43/0 واحد بر گرم در دقیقه) و پراکسیداز (4/0 واحد بر گرم در دقیقه) به ترتیب در تیمارهای کاربرد همزمان هر سه نانوذره و کاربرد همزمان نانوذرات نقره و روی به دست آمد. براساس نتایج حاصل از این مطالعه مشخص شد که کاربرد همزمان نانوذرات فلزی با افزایش مقدار آنتی اکسیدانتهای غیر آنزیمی و همچنین افزایش فعالیت آنتی اکسیدانتهای آنزیمی منجر به افزایش سلامت سلولها و کاهش تولید مالون دی آلدئید شده و با کاهش اثرات منفی تنش اکسیداتیو در گیاه شرایط برای افزایش تولید رنگیزه های فتوسنتزی فراهم می گردد.
This study was conducted in order to investigate the effect of some metal nanoparticles on some biochemical properties of lavender callus. ase in the amount of proline, soluble sugars, flavonoid and phenol. The highest amount of soluble sugars, flavonoids and phenols were obtained at the values of 8.46, 3.8, 3.02 and 79.35, respectively, in the treatment of simultaneous application of three nanoparticles. Based on the results, it was found that the content of soluble protein and the activity of catalase and peroxidase enzymes were positively affected by the application of metal nanoparticles, and the simultaneous application of iron and silver nanoparticles led to the highest amount of soluble protein at 0.2 units per gram. This was while the highest level of catalase (0.43 units/g/min) and peroxidase (0.4 units/g/min) enzymes were observed in the simultaneous application of all three nanoparticles and the simultaneous application of silver and zinc nanoparticles, respectively. Based on the results of this study, it was determined that the simultaneous application of metal nanoparticles with increasing the amount of non-enzymatic antioxidants and also increasing the activity of enzymatic antioxidants led to an increase in the health of cells and a decrease in the production of malondialdehyde, and by reducing the negative effects of oxidative stress in the plant, the conditions for An increase in the production of photosynthetic pigments is provided.
_||_