مقایسه دو گونه قارچ میکوریزا در بهبود جذب عناصر غذایی و شاخصهای سودمندی کشت مخلوط کتان روغنی و شنبلیله
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیتهمینه صلاحی 1 , علیرضا یدوی 2 , حمیدرضا بلوچی 3 , امین صالحی 4 , محمد حمیدیان 5
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج
2 - عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج
3 - عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه یاسوج
4 - گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج
5 - گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج
کلید واژه: کود زیستی, عملکرد زیستی, نسبت برابریزمین, نسبت رقابت,
چکیده مقاله :
این مطالعه به منظور تنوع بخشیدن به سیستم زراعی ایران با استفاده از گیاه دارویی شنبلیله در کشت مخلوط همراه با کتان با هدف تعیین اثر همزیستی قارچ میکوریزا بر محتوای عناصر گیاهی و تاثیر بر شاخصهای کشت مخلوط استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و 15 تیمار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال زراعی 1396 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کاربرد کود زیستی در سه سطح )شاهد، کاربرد قارچ میکوریزا گونه Funneliformis mosseae و کاربرد قارچ میکوریزا گونه(Rhizophagus irregularis و نسبتهای کشت در 5 سطح (کشت خالص کتان روغنی، کشت خالص شنبلیله و کشت مخلوط کتان روغنی و شنبلیله با نسبتهای 1:1، 1:2و 2:1) بود. نتایج نشان داد کاربرد میکوریزا همراه با کشت مخلوط باعث بهبود جذب عناصر پر مصرف و کم مصرف شد به طوری که بیشترین میزان آهن، نیتروژن و پتاسیم برگ و دانه کتان در نسبت کشت مخلوط 1:1همراه با کود میکوریزا دیده شد. همچنین قارچ میکوریزا F. mosseae همراه با کشت مخلوط 1:1 بیشترین نیتروژن، پتاسیم و فسفر برگ شنبلیله را به همراه داشت. برهمکنش کشت مخلوط و کود میکوریزا بر هیچکدام از شاخصهای سودمندی کشت مخلوط معنی دار نبود؛ ولی کاربرد کودهای میکوریزا باعث افزایش میزان عملکرد ازدست رفته واقعی و نسبت برابریزمین کل شد. درکل کاربرد کود میکوریزا علاوه بر بهبود جذب عناصر باعث برتری کشت مخلوط کتان و شنبلیله نسبت به تک کشتی آنها شد.
This study was used in order to diversify agricultural system by using fenugreek in mixed cultivation with linseed with the aim of determining the effect of mycorrhizal fungus symbiosis on the plant elements and the effect on intercropping indices. The farm factorial experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications and 15 treatments in Yasouj University in 2016. The experimental factors include the bio-fertilizer in three levels (control, the use of mycorrhizal fungus Funneliformis mosseae and the use of mycorrhizal fungus Rhizophagus irregularis) and cultivation ratios at 5 levels (pure cultivation of oilseed and fenugreek and mixed cultivation of linseed and fenugreek with ratios of 1:1, 1:2 and 1:2). The results showed that the application of mycorrhiza along with mixed cultivation improved the absorption of macro and micro elements, so that the highest concentration of iron, nitrogen and potassium in oilseeds leaves was seen in the ratio of 1:1 mixed culture along with mycorrhiza fertilizer. Also, mycorrhizal fungus F. mosseae together with 1:1 mixed culture brought the most nitrogen, potassium and phosphorus of fenugreek leaves. The interaction of mixed cropping and mycorrhizal fertilizer was not significant on any of the indicators of the usefulness of mixed cropping; but the use of mycorrhizal fertilizers increased the amount of actual lost yield and the ratio of the total land. In general, the use of mycorrhizal fertilizer, in addition to improving the absorption of elements, made the mixed cultivation of flax and fenugreek superior to their single crop.
_||_