تاثیر کاربرد هیومیک اسید بر ویژگیهای زراعی برخی ارقام شبدر
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه شهرکرد
2 - دانشجوی دکتری علوم علف های هرز
کلید واژه: وزن خشک ریشه, تعداد برگ, شبدر کرمانشاهی, شبدر هفتچین, ماده خشک اندام هوائی,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف اسید هیومیک بر خصوصیات زراعی برخی ارقام شبدر آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. در این آزمایش3 رقم شبدر شامل برسیم (مصری)، ایرانی هفت چین و کرمانشاهی بهعنوان فاکتور اول و سه سطح اسید هیومیک شامل شاهد بدون اسید هیومیک، ٥ و ١٠ لیتر در هکتار به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک تک بوته، وزن خشک ریشه و شاخساره تک بوته، ارتفاع، تعداد برگ و قطر ساقه تحت برهمکنش رقم در اسید هیومیک قرار گرفت. در بین دو چین برداشتشده 57 درصد بیشترین مقدار ویژگیهای اندازهگیریشده از چین اول و 43 درصد آنها از چین دوم بدست آمدند و در بین ارقام مورد آزمایش شبدر هفت چین و کرمانشاهی بیشترین و شبدر برسیم کمترین مقدار ویژگیهای کمی را ایجاد کردند. همچنین در بین تیمارهای اسید هیومیک، تیمار 10 لیتر در هکتار بیشترین مقادیر را در بین ویژگیها ایجاد کرد. در مجموع ارقام شبدر کرمانشاهی و هفت چین با 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک به ترتیب با تولید 3800 و 3410 کیلوگرم در هکتار بالاترین مقدار ماده خشک اندام هوائی و رقم شبدر برسیم با تولید 686 کیلوگرم در هکتار کمترین مقدار ماده خشک اندام هوائی را ایجاد کردند.
In order to evaluate the effect of humic acid application on agronomic characteristics of some varieties of clover (Trifolium sp.), a field experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replicates at Research Field of Faculty of Agriculture, Shahr-e-Kord University, Shahr-e-Kord, Iran in 2013. Three varieties of clover (Bersim, Haftchin (Persian) and Kermanshahi) were considered as the first factor and three levels of humic acid applications [control (without humic acid), 5 and 10 lha-1] as the second factors. Results showed that shoot dry weight, dry weight per plant, root and shoot dry weight per plant, plant height, number of leaves and stem diameter were affected by interaction effect of variety×humic acid. First and Second time of harvest had 57% and 43% of the most values of treatments, respectively. Haftchin and Kermanshahi varieties had the highest and Bersim had the lowest values of the treatments. Humic acid with 10 l ha-1 produced the highest values of measured treatments. In general, application of 10 liter humic acid per ha produced the highest values of shoot dry weight by 3410 and 3800 kg ha-1 in Kermanshahi and Haftchin varieties, respectively. Bersim produced the lowest value of shoot dry weight by 686 kg ha-1.
_||_