اثر منبع و مقدار مصرف پتاسیم بر ویژگیهای کیفی چغندر قند رقم ارس در شرایط آبیاری کامل و محدود
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمهدی مهراندیش 1 , متین جامی معینی 2 * , محمد آرمین 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
2 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
3 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
کلید واژه: نیتروژن, سولفات پتاسیم, کلرید پتاسیم, ضریب قلیائیت, قند ملاس,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر منبع و مقدار مصرف پتاسیم بر ویژگیهای کیفی چغندرقند تحت شرایط آبیاری کامل و محدود، آزمایشی مزرعهای در شهرستان جوین واقع در استان خراسان رضوی در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. آزمایش به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. عوامل مورد بررسی شامل آبیاری در دو سطح آبیاری کامل با دور آبیاری 10 و آبیاری محدود با دور آبیاری 20 روز، منبع پتاسیم در دو سطح سولفات پتاسیم و کلرید پتاسیم و مقدار مصرف پتاسیم در سه سطح صفر (شاهد)، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار K2O بودند. نتایج نشان داد که آبیاری محدود، غلظت سدیم ریشه را نسبت به تیمار آبیاری کامل، 8/16 درصد افزایش داد. سایر ویژگیهای کیفی چغندر قند تحت تأثیر سطوح مختلف آبیاری قرار نگرفت. استفاده از کلرید پتاسیم، باعث افزایش میزان ماده خشک و کاهش محتوای نیتروژن ریشه در مقایسه با سولفات پتاسیم گردید. با افزایش مقدار مصرف پتاسیم، درصد قند ناخالص، قند خالص، خلوص قند و ضریب قلیائیت ریشه افزایش یافت، امّا درصد قند ملاس، محتوای پتاسیم، سدیم و نیتروژن ریشه کاهش نشان داد. بالاترین مقادیر قند ناخالص، قند خالص، خلوص قند و ضریب قلیائیت ریشه و همچنین کمترین درصد قند ملاس ، محتوای پتاسیم، سدیم و نیتروژن ریشه در تیمار 100 کیلوگرم در هکتار K2O مشاهده گردید. با توجه به نتایج، در شرایط اقلیمی مشابه، استفاده از مقادیر بالای پتاسیم به ویژه به شکل کلرید پتاسیم، جهت بهبود ویژگیهای کیفی چغندر قند تحت شرایط آبیاری کامل و محدود قابل توصیه میباشد.
To study the effect of potassium source and application rate on qualitative characteristics of sugar beet, a field experiment was conducted at county of Jovein, Khorasan Razavi, during 2010-2011. Experiment was carried out as split factorial in a randomized complete block design with three replications. Experimental factors included two irrigation regimes (full and deficit irrigation), two potassium sources (potassium sulfate and potassium chloride) and three potassium application rates (0, 50 and 100 kg K2O ha-1). Results showed that deficit irrigation increased sodium content of root by 16.8 percent compared with full irrigation. However, other qualitative characteristics of sugar beet were not influenced by irrigation treatments. Application of potassium chloride, increased root dry matter percent and decreased root nitrogen content compared with potassium sulfate. The sugar percent, white sugar percent, sugar purity and root alkalinity increased and molasses sugar percent, root potassium, sodium and nitrogen content decreased with increasing potassium application rate. The highest sugar percent (19.92), white sugar percent (17.96), sugar purity (90.70%) and root alkalinity (2.77) and also the lowest molasses sugar percent (1.82), root potassium (5.03 meq/100 g root) , sodium (1.35 meq/100 g root) and nitrogen content (2.39 meq/100 g root) were observed in 100 kg K2O ha-1 treatment. According to the results, in similar climatic conditions, the use of large amounts of potassium, particularly in the form of potassium chloride, is recommended for improving the qualitative characteristics of sugar beet under full and deficit irrigation conditions.