تغلیظ و خالصسازی اسیدهای چرب امگا -3 با روش کمپلکس اوره
محورهای موضوعی : نشریه فن آوریهای نوین در توسعه آبزی پروری
کلید واژه: امگا-3, فیتوفاگ, خالصسازی, واژههای کلیدی: اسیدهای چرب, کمپلکس اوره,
چکیده مقاله :
روغن ماهی بهوسیله روش Bligh and Dyer از بافت ماهیچهای فیتوفاگ استخراج گردید، نمونههای روغن در 70- درجه سانتیگراد نگهداری شدند و سپس اسیدهای چرب چند غیراشباعی بهکمک روش کمپلکس اوره تغلیظ شدند. خالصسازی اسیدهای چرب امگا-3 از روغن فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) با روش کمپلکس اوره بهترتیب در دماهای 5- درجه سانتیگراد، 1+ درجه سانتیگراد و 5+ درجه سانتیگراد انجام گرفت. نتایج بهدست آمده نشان داد که در طول فرآیند میزان استخراج امگا-3 افزایش مییابد، در حالیکه اسیدهای چرب اشباع و تک غیراشباعی بهدلیل تشکیل کمپلکس با اوره کاهش مییابند. بهترین درجهحرارت برای دریافت حداکثر درصد وزنی امگا-3 در 1+ درجه سانتیگراد بهدست آمد. میزان امگا-3 استخراج شده در روغن فیتوفاگ قبل از خالصسازی 58/20 درصد وزنی از کل روغن استخراج شده بود و پس از خالصسازی به کمک روش کمپلکس اوره، این میزان در 1+ درجه سانتیگراد به 8/67 درصد وزنی افزایش یافت که در مقایسه با درصد وزنیهای امگا-3 حاصل شده در دماهای دیگر بالاتر بود. همچنین در 5+ درجه سانتیگراد به 82/36 درصد وزنی و در 5- درجه سانتیگراد به 53/22 درصد وزنی از کل روغن استخراج شده رسیده، بود.
Abstract Fish oil was extracted by Bligh and Dyer method from the muscle tissue and after concentrating PUFAs, the oil samples were stored at -70 ºC. Concentration and purification of omega-3 fatty acids from Hypophthalmichthys molitrix oil by urea complex formation were made at -5, +1 and +5 ºC respectively. The observed results show that the rate of omega-3 extraction increased while saturated and long chain monosaturated fatty acids decreased during this process. The optimum temperature for maximum recovery of omega-3 is about 1 ºC. The amount of extracted omega-3 in H.molitrix oil was 20.58% wt of total extracted oil and by subsequent purification increased to 67.8% wt at 1 ºC, 36.82% wt at +5 ºC and 22.53% wt at -5ºC of total extracted oil.
_||_