ارزیابی اثربخشی واکسن کشته روغنی آنفلوانزا ساخت موسسه رازی بر علیه ایزوله های رایج ویروس آنفلوانزا در شیراز
محورهای موضوعی : میکروب شناسی پزشکیسمانه هوشمند 1 , محمد جواد مهربانپور 2 * , عبدالله رحیمیان 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، گروه میکروبیولوژی
2 - موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی شیراز، گروه ویروس شناسی
3 - موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی شیراز، گروه ویروس شناسی
کلید واژه: ویروس آنفلوانزا, واکسن کشته روغنی, آنفلوانزا طیور, سویه H9N9,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: ویروس آنفلوانزای H9N2 یکی از ویروس های با بیماری زایی کم در پرندگان می باشد. این ویروس به عنوان بومی ایران از سال 1377 صنعت طیور را درگیر کرده و تاکنون خسارات سنگین و قابل ملاحظه ای را موجب شده است. واکسیناسیون، یکی از راهبردهای مقابله با این ویروس می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی توانایی واکسن کشته روغنی آنفلوانزا (ساخت موسسه واکسن وسرم سازی رازی) در مقابله با جدایه های در حال گردش این ویروس در شیراز بود. مواد و روش ها: در این مطالعه 50 قطعه جوجه به 5 گروه 10 تایی شامل گروه تست و گروه کنترل تقسیم شدند.40 قطعه جوجه (گروه 1 تا 4) با واکسن کشته روغنی آنفلوانزا، ساخت موسسه واکسن وسرم سازی رازی واکسینه شدند و 10 قطعه جوجه به عنوان گروه کنترل واکسنی دریافت نکردند. دو هفته پس از واکسیناسیون همه گروه های واکسینه و کنترل، با ویروسهای آنفلوانزای H9N2 جدا شده از مرغداری های شیراز مربوط به سال 1389 تلقیح شدند. نمونه های سواب نای و کلواک در روزهای 1، 3، 5، 7، 9 و 11 پس از تلقیح، جمع آوری و فرایند های آماده سازی جهت جداسازی ویروس انجام گردید. یافته ها: نتایج جداسازی ویروس در گروه های واکسینه و کنترل نشان داد که انتشار ویروس از طریق نای و کلواک در گروه 1، از روز پنجم و در گروههای 2، 3 و 4 از روز هفتم پس از تلقیح کاهش یافت.اما در گروه کنترل تا روز یازدهم پس از تلقیح نیز انتشار ویروس ادامه داشت. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که واکسن آنفلوانزای کشته روغنی در کاهش انتشار و رونویسی آنفلوانزای طیور موثر می باشد.
Background and objective: Influenza virus H9N2 is a low pathogenic avian influenza that its first outbreak in Iran was reported in 1998 and caused appreciable economic losses in the poultry industry. Vaccines are one of applicable approach for protect the avians from avian influenza viruses. This study aimed to evaluate a killed avian influenza vaccine (produced in Razi vaccine and serum research institute) against current isolates in Shiraz. Materials and Methods: In this study, fifty broiler chickens were divided into 5 ten-bird groups including test and control groups. Forty broiler chickens (group 1, 2, 3 and 4) were vaccinated with the killed oil-emulsion influenza vaccine that was obtained from Razi Vaccine and Serum Research Institute. Ten chickens were used as control group (Nonvaccinated group). After two weeks both vaccinated and control chickens were inoculated with H9N2 influenza viruses that were isolated from chickens farms of Shiraz in 2010. The cloacal and tracheal swab samples were collected from chickens at 1,3,5,7,9,11 days after infection and were processed for virus isolation. Results: The results showed that after five days for group 1 and after seven days for groups 2, 3 and 4, virus shedding into tracheal and cloacal samples was significantly decreased. However, the shedding continued for 11 days in control group. Conclusion: The results suggested that the killed oil-emulsion influenza vaccine could efficiently decrease AI replication and its shedding in the broiler chickens.