شناسایی و آنالیز ژن های بیماری زای یرسینیا انتروکولیتیکا جداسازی شده از شیر گوسفند و بز در شهرکرد
محورهای موضوعی : میکروب شناسی غذاییسید محمد علوی 1 , ابراهیم رحیمی 2 , الهه تاجبخش 3
1 - دکتری، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد
2 - استاد، گروه بهداشت و مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد
3 - دانشیار، گروه میکروب شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد
کلید واژه: واکنش زنجیره ای پلی مراز, یرسینیا انتروکولیتیکا, شیر بز, شیر گوسفند,
چکیده مقاله :
یرسینیا انتروکولیتیکا یک باکتری گرم منفی و پاتوژن روده ای است که از طریق آب و مواد غذایی به انسان منتقل می شود. شیر از منابع عمده انتقال عفونت به انسان بوده و آلودگی آن با باکتری مانند یرسینیا انتروکولیتیکا می تواند برای انسان عوارض زیان باری داشته باشد. این مطالعه با هدف جداسازی یرسینیا انتروکولیتیکا و ارزیابی ژن های بیماری زایی آن از شیر نشخوارکنندگان کوچک در شهرستان شهرکرد به روش کشت میکروبی و PCR انجام شد. در این مطالعه مقطعی-توصیفی تعداد 100 نمونه شیر گوسفند و بز به تفکیک و به شکل تصادفی در سطح شهرستان شهرکرد جمع آوری گردید و به روش کشت در محیط CIN مورد بررسی قرار گرفت. به منظور شناسایی سروتیپ O:3 یرسینیا انتروکولیتیکا و نیز بررسی حضور ژنهای بیماری زا، نمونه های مثبت به روش PCR در حضور پرایمرهای اختصاصی مورد بررسی قرار گرفتند. از مجموع نمونه های شیر گوسفند و بز مورد ارزیابی با روش کشت در 9 نمونه (9 درصد) حامل یرسینیا انتروکولیتیکا بود. تمامی نمونه های آلوده از شیر گوسفند بودند. از این میان، 5 مورد از نظر سروتیپ O:3 با روش PCR مثبت گزارش گردید. همچنین 4 مورد حامل ژن ail، 3 مورد حامل ژن yadA و دو نمونه حامل ژن های virF و ystA بودند. با توجه به نتایج حاصله شیر گوسفند میتواند به عنوان منبع بالقوه ای برای آلودگی انسان به یرسینیا انتروکولیتیکا مطرح باشد.
Yersinia enterocolitica is a Gram-negative intestinal pathogen that is transmitted to humans through water and food. Milk is one of the main sources of the infection transmission to humans and its contamination with bacteria such as Y. enterocolitica can cause serious damages. The present study aimed to isolate Y. enterocolitica and its virulence genes from small ruminant milk in Shahrekord, Iran using microbial culture and PCR method. In this cross-sectional descriptive study, 100 raw milk samples were collected randomly from different parts of Shahrekord, and cultured on a CIN agar medium. In order to detect Y. enterocolitica O:3 serotype and toinvestigate the presence of virulence genes, positive- culture samples were further assessed by PCR method using specific primers. According to the results, 9% of total sheep and goat milk samples were positive after microbial culture. Notably, all positive samples were sheep milk samples. Five percent of the positive samples were confirmed as O:3-positive serotypes using PCR method. The ail gene was found in four isolates, the yadA gene was reported in three isolates, and the virF and ystA genes were identified in two isolates. Isolation of Y. enterocolitica from raw milk was indicated high risks of yersiniosis associated with raw sheep milk. Based on our results, sheep's milk can be considered as a potential cause of human infection to Y. enterocolitica.
_||_