کنترل زیستی ریزوکتونیا سولانی توسط سویه های سودوموناس جدا شده از ریزوسفر
محورهای موضوعی : میکروب شناسی گیاهیمیترا امیدی نسب 1 , مصطفی درویش نیا 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه بوعلی همدان، دانشکده کشاورزی، گروه گیاه پزشکی
2 - دانشیار، دانشگاه لرستان، دانشکده کشاورزی، گروه گیاه پزشکی
کلید واژه: مرگ گیاهچه, باکتریهای ریزوسفر, پوسیدگی بذر, سویه های آنتاگونیست,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: در حال حاضر لوبیا به صورت گسترده به عنوان یک محصول عمده موادغذایی در بسیاری از مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل آمریکا، اروپا، آفریقا و آسیا کشت داده میشود. مرگ گیاهچه و پوسیدگی بذر از شایعترین و مخربترین بیماریهای حبوبات در سراسر جهان است. این بیماری توسط قارچ ریزوکتونیا سولانی ایجاد میشود. هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی باکتریهای ریزوسفر جهت کنترل زیستی ریزوکتونیا سولانی در لوبیا بود. مواد و روشها: چهار باکتری جدا شده از خاک ریزوسفر گیاهان لوبیا در مزارع استان لرستان، در شرایط آزمایشگاهی به عنوان آنتاگونیست بالقوه پاتوژن قارچی مورد بررسی قرار گرفت. بازدارندگی از رشد میسلیوم قارچ ریزوکتونیا سولانی توسط باکتریهای ریزوسفر در شرایط آزمایشگاهی مورد آزمایش قرار گرفت. درجه بازدارندگی با اندازهگیری میزان هاله در اطراف سویه های باکتریایی تعیین شد. یافته ها: تعیین توالی ژن 16S rRNA و مقایسه آن با پایگاه داده ژن، نشان داد که سویه های آنتاگونیست متعلق به گونههای سودوموناس ائروجینوسا، سودوموناس پوتیدا، سودوموناس مانتلی بودند. تمامی سویه ها اثر کنترلی قابل توجهی در مهار قارچ ریزوکتونیا سولانی داشته و منجر به کنترل بیش از 40 درصد در PDA شدند. نتایج نشان داد که بیشترین بازدارندگی مربوط به سودوموناس پوتیدا و کمترین مربوط به سودوموناس ائروژینوسا بود. نتیجهگیری: پوسیدگی ریشه رایزوکتونیایی یک بیماری بسیار مخرب در بسیاری از مناطق جهان است. استفاده از کنترل بیولوژیکی بر اساس میکروارگانیسمها به عنوان یک جایگزین قدرتمند برای کنترل شیمیایی پوسیدگی ریشه رایزوکتونیایی محسوب میشود.
Background & Objectives: Bean (Phaseolus vulgaris L.) is now widely used as a major food product in many tropical areas and semi-temperate and temperate areas of America, Europe, Africa as well as Asia. Damping off and seed rot are the most frequent and damaging diseases of the legumes worldwide which are caused by Rhizoctonia solani. The purpose of this study was isolation and characterization of rhizosphere bacteria for the biocontrol of the R. solani in the bean. Material & Methods: Four isolated bacteria from bean plants rhizosphere soil in Lorestan province farms were evaluated in vitro as a potential antagonist of the fungal pathogen. In vitro inhibition of R. solani mycelium growth by rhizosphere bacteria were tested on rye agar media. The degree of inhibition in each medium was determined by measuring the halo around the bacterial strains. Results: Sequencing of 16S rRNA and its comparison with Gen Bank sequence database revealed that antagonistic strains belong to Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas monteilii, and Pseudomonas putida species. All the strains significantly inhibited R. solani growth, resulting in more than 40% inhibition on potato dextrose agar medium (PDA). The results showed the most inhibition by P. putida, and the lowest by P. aeruginosa. Conclusion: Rhizoctonia root-rot is a highly destructive disease in most areas of the world. Biological control using natural microorganisms offers a powerful alternative to chemical control of Rhizoctonia root-rot diseases.
_||_