بررسی تولید شیرین کننده زایلیتول توسط کاندیدا گوئیلیرموندی
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتیفروغ عسگری کرچگانی 1 , غلامرضا قزلباش 2 , ایرج نحوی 3
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، گروه میکروب شناسی
2 - استادیار، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی
3 - استاد، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی
کلید واژه: زایلیتول, زایلوز, کاندیدا گوئیلیرموندی,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: زایلیتول یک پلی الکل پنج کربنه با قدرت شیرین کنندگی بالاست. تولید بیوتکنولوژیکی زایلیتول با استفاده از میکروارگانیسم ها به ویژه مخمر ها از نظر زیست محیطی ایمن است و به عنوان جایگزینی برای روش شیمیایی مورد مطالعه قرار می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی تولید این شیرین کننده طبیعی از زایلوز، توسط سویه مخمری کاندیدا گوئیلیرموندی جداسازی شده از گرده گل آهار انجام شد. مواد و روش ها: به منظور جداسازی سویه مخمری تولیدکننده زایلیتول از محیط کشت یست پپتون زایلوز (YePX) استفاده گردید. زایلیتول تولید شده توسط مخمر جداسازی شده از گرده گل آهار، با روش های کروماتوگرافی لایه نازک و با استفاده از کیت اختصاصی شناسایی و تایید شد. همچنین به منظور شناسایی مولکولی سویه مخمر از روش PCR استفاده گردید. مقدار زایلیتول نیز با روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) اندازه گیری شد. یافته ها: سویه مخمری تولیدکننده زایلیتول با موفقیت از گرده گل آهار جداسازی شد. با روش مولکولی مشخص گردید که به گونه کاندیدا گوئیلیرموندی تعلق دارد. این مخمر توانست پس از گذشت 72 ساعت مقدار 24.67 گرم بر لیتر زایلیتول را از 40 گرم بر لیتر زایلوز تولید نماید. نتیجه گیری: در این بررسی زایلیتول توسط سویه مخمری کاندیدا گوئیلیرموندی جداسازی شده از طبیعت تولید گردید. با توجه به خواص ارزشمند زایلیتول و با در نظر گرفتن معایب روش شیمیایی تولید زایلیتول، می توان از این شیرین کننده طبیعی به عنوان جایگزین قند در صنایع شیمیایی، غذایی و دارویی استفاده نمود.
Background & Objectives: Xylitol is a naturally five–carbon polyol with a high sweetening ability. The biotechnological production of xylitol by microorganisms specially yeasts is very environmentally safe and has been studied as an alternative to the chemical method. The purpose of this study was xylitol production by Candida guilliermondii that isolated from spores of Zinnia. Materials & Methods: The xylitol producing yeast strain was isolated on Yeast extract Pepton Xylose (YePX) medium. The identity of strains was confirmed using PCR reaction. The xylitol produced by the strains was analyzed using tine layer chromatography (TLC) and specific kits. The concentration of Xylitol produced in this experiment was quantified using HPLC method. Results: The xylitol producing yeast strain was isolated from pollen of Zinnia elegans flower and was identified by 16S rRNA sequence analysis as Candida guilliermondii. This strain produced 24.67 g l-1 xylitol after 72 hours in medium contained 40 g l-1 xylose. Conclusion: In this study xylitol was produced by Candida guilliermondii isolated from the nature. According to the properties of xylitol and the difficulties through chemical production of this compound, the sweetener produced by biotechnological methods can be used as an attractive sugar in the nutritional supplement and pharmaceutical industries.