• راهنمای نویسندگان

    راهنمای نويسندگان

    نويسندگان محترم لازم است پيش از نگارش مقاله، راهنمای زير را به دقت مطالعه و بر اساس آن مقاله را تنظيم و تحرير نمايند. آن دسته از مقاله هاي ارسالی به اين مجله که مطالب ذکر شده در اين راهنما را رعايت نکرده باشند، جهت اعمال اصلاحات اوليه مقتضی به نحوی که متناسب با اين مجله باشد برگردانده خواهند شد و زمان سپری شده در اين مرحله از ارسال اوليه تا ارسال نسخه منطبق بر چارچوب مجله روان شناسي سلامت، جزو مدت در جريان بودن مقاله در اين مجله محسوب نشده و هيچگونه حقی برای نويسنده ايجاد نمی‌نمايد. اين مرحله تنها اعلام وصول مقاله‌ای به اين نشريه که مطابقت موضوعی و يا ساختاری آن هنوز مشخص نيست و مستلزم بررسی اوليه می‌باشد را گواهی می‌نمايد و تنها پس از بررسی اوليه و تاييد انطباق مقاله رسيده با شرايط لازم و يا متعاقب انجام اصلاحات اوليه است که ثبت مقاله و قرارگيری آن در روند ارزيابی و ارسال به داوران مورد گواهی مجله بوده و در صورت نياز به تاييديه، به‌صورت کتبی روی سربرگ اختصاصی فصلنامه و ممهور به مهر مجله ارائه می‌شود. ارسال يک مقاله به منزله عدم انتشار آن در گذشته (به جز به صورت يک چکيده مقاله يا بخشی از يک کنفرانس منتشرشده و يا پايان‌نامه تحصيلی)، عدم ارسال همزمان به مجلات ديگر، موافقت تمامی نويسندگان و کليه کسانی که به‌طور مستقيم يا ضمنی به‌هرنحوی مسئوليتی در اجرای کار داشته‌اند و عدم انتشار آن در آينده در جاهای ديگر به همان فرم و زبان، بدون اجازه کتبی از ناشر در صورت پذيرش می‌باشد.  (مسئولیت حقوقی بر عهده نویسنده/نویسندگان خواهد بود)

    خواهشمند است حتما فرم های عدم تعارض منافع و تعهد نویسندگان را تکمیل ، امضا ، اسکن و در وبسایت نشریه بارگذاری کنید.

    مقاله هاي بايد با رعايت کامل آئين نگارش فارسی نوشته شده و از به کاربردن کلمات خارجی که معادل مناسبی در زبان فارسی دارند اجتناب شود. در صورتی که واژه جايگزين فارسی مصطلح يا مناسب نباشد، می‌توان با حروف فارسی از آوانويسی استفاده و اصل واژه لاتين داخل پرانتز يا زيرنويس نگاشته شود.

      انواع مقالات:

      مقاله هاي قابل پذيرش در مجله روان شناسي سلامت شامل موارد زير می‌باشد:

      الف- مقاله هاي اصيل پژوهشی که گزارش علمی از مطالعات تحقيقی اصيل می‌باشند. اين مقاله هاي شامل چکيده (فارسی و انگليسی) مقدمه، روش بررسی، يافته‌ها، بحث، نتيجه‌گيری، تشکر و قدردانی و منابع می‌باشند (پيشنهاد ميشود در نگارش اين مقاله هاي حتما از وجود يک نفر کارشناس ارشد يا دکترای آمار ، روش شناسي يا روان سنجي  استفاده شود. در غير اينصورت حتما جهت ارزيابی توسط متخصص روان سنجي  نيز ارسال خواهد شد.

      ب- مقاله هاي نقد و بررسي (مروری) که در برگيرنده کليه مطالعات انجام شده در يک موضوع جديد علمی هستند. اين مقاله هاي معمولاً از سوی تحريريه از اساتيد ذيصلاح درخواست می‌شوند، اما مقاله هاي مروری که موضوعات آنها مناسب، ولی سفارش هيئت تحريريه نبوده‌اند نيز مورد بررسی قرار می‌گيرند. مقاله هاي مروری غيردرخواستی تحت مراحل ارزيابی معمول مجله قرار خواهند گرفت. اين مقاله هاي فقط در صورتی که از سوی اساتيد برجسته و ماهری که در زمينه موضوع مربوطه دارای تجارب تحقيقاتی متعدد و جايگاه متمايزی هستند ارسال شود، پذيرفته خواهد شد.

      نويسنده مسئول مقاله مروری بايد جزو نويسندگان حداقل 3 مورد از منابع ارائه شده در انتهای مقاله باشد. تعداد منابع نيز نبايد کمتر از 30 مورد باشد. اين مقاله هاي شامل چکيده (فارسی و انگليسی که الزامی به ساختارمند بودن آن نيست)، مقدمه، روش بررسی (اين بخش شامل روشهای جستجو و دستيابی به کليه منابع و مآخذ مرتبط و تعداد هريک از انواع در دسترس همانند کتاب، مجله، سايت و .. در زمينه موضوع مقاله می‌باشد که نويسنده از کليه موارد مورد اشاره، تعداد منتخب هريک از انواع که در انتهای مقاله ارائه نموده، ذکر می‌نمايد)، بحث، نتيجه‌گيری و منابع می‌باشد.

      ج- مقاله هاي گزارش مورد فقط در صورتی که يک مورد جالب، نادر و استثنايی را گزارش کنند، چاپ خواهند شد. اين مقاله هاي شامل چکيده (فارسی و انگليسی که الزامی به ساختارمند بودن آن نيست)، مقدمه، معرفی مورد، بحث و منابع می‌باشد. ضميمه نمودن عکس، گزارش مركز بيمارستاني يا كلينيك يا مركز مشاوره ، آزمايشگاه و ارزيابی‌های باليني و ... و همچنين آدرس و تلفن مورد «محفوظ نزد مجله»  در صورت لزوم به همراه مقاله الزامی می‌باشد.

      د- مقاله هاي گزارش کوتاه که شامل شرحی از يک پيشرفت علمی معنادار از تحقيقات در حال انجام و تکميل در زمينه سلامت روان  بوده و داده‌های مختصرتری نسبت به مقاله هاي اصيل پژوهشی در بردارند. اين مقاله هاي بايد شامل چکيده (فارسی و انگليسی که الزامی به سازمان يافته بودن آن نيست)، مقدمه، موضوع، بحث و منابع باشند.

      هـ- نامه به سردبير شامل نظرات و نوشته‌های خوانندگان مجله در باره آخرين مقاله هاي منتشر شده می‌باشد.

      ارسال مقاله:

       مقاله ها از طريق وبسایت نشریه به نشانی زیر بارگذاری و ارسال شوند و در صورت نیاز به ارتباط با دفتر مجله به ایمیل نشریه پیام ارسال گردد.

    https://jhpsy.karaj.iau.ir/

    healthpsychology@kiau.ac.ir
    healthpsychologyjournal@gmail.com

    همراه مقاله هاي يک نامه پيوست خطاب به سردبير مبنی بر درخواست چاپ که توسط کليه نويسندگان امضا شده و تاريخ خورده اسکن و ارسال شود و در آن عنوان مقاله، نام نويسندگان و تعهد مبنی بر عدم چاپ يا ارسال به جاهای ديگر قيد گردد . در مورد مقالاتی که قبلاً به مجلات ديگر ارسال و رد شده‌اند،‌ اطلاعات لازم در اين زمينه شامل نام مجله، تاريخ و دلايل اصلی ذکرشده نيز بيان شود.

      مقاله هاي بايد در محيط ويندوز و برنامه Word قابل قرائت با نرم‌افزار Office97-2007  با فونت ب لوتوس شماره 12 در خطوطی که 2 فاصله باهم داشته و حدود 5/2 سانتی‌متر حاشيه از هر طرف صفحه تايپ شده باشد. جداول و نمودارها بايد با کيفيت مناسب و در صفحات جداگانه طراحی و کشيده شوند و از جاگذاری عکس يا اسکن کپی آنها در فايل خودداری شود. اشکال بايد به صورت JPEG يا GIF با کيفيت بالا باشند.   

      تنظيم مقالات:

      الف- صفحه عنوان: عنوان کامل مقاله (بصورت Bold و فونت شماره ۱۶)، نام کامل نويسندگان (بصورت Bold و فونت شماره ۱۴)، بالاترين مدرک، مقطع و رشته تحصيلی، دانشگاه يا سازمان متبوع و رتبه هيئت علمی يا پست سازمانی هريک از نويسندگان (به فارسی و انگليسی) به همراه آدرس پستی کليه آنها و تلفن، نمابر و پست الکترونيک نويسنده مسئول که با علامت ستاره ( *) از ديگران متمايز شده باشد (با فونت شماره ۱۲) درج شود.

      ب- چکيده فارسی:‌ کليه مقاله هاي پژوهشی بايد يک چکيده سازمان يافته شامل حداکثر 250 کلمه و بخشهای هدف، روش بررسی، يافته‌ها، نتيجه‌گيری و کليد واژه‌ها که دقيقاً منعکس کننده اهم مطالب مقاله است دارا باشند. کلمات کليدی 5-3 مورد بر اساس ليست عناوين موضوعی پزشکی ايندکس‌مديکوس (MeSH) باشد. در روش بررسی چکيده، متد تحقيق، نوع نمونه‌گيری و جامعه آماری مربوطه، ابزارهای پژوهش و متغيرهای مورد بررسی و روشهای تحليل آماری داده‌ها مشخصاً نام برده شوند. همچنين در يافته‌های چکيده، ضمن اشاره به موارد مهم آمارهای توصيفی، يا روابط و ضرايب همبستگی بدست آمده، و يا وجود يا عدم تفاوت معنادار بين گروهها، مقادير دقيق احتمال (P-Value) حاصل از تحليلهای آماری ذکر شوند.

      ج- چکيده و يا متن كامل به زبان انگليسی: همانند چکيده فارسی و دقيقاً معادل آن و شامل بخش های objective ، Materials & Methods ، Results ، Conclusion و Keywords باشد.  درصورتيكه نگارنده / نگارندگان مايل به چاپ مقاله به هردوزبان انگليسي و فارسي مي باشند ، بايد متن انگليسي را همانند متن فارسي  و  با رعايت استاندارد تنظيم و ارسال فرمايند.

      د- مقدمه: خلاصه‌ای از تعاريف، اصول، تئوريها و بيان مسئله و سپس مروری از پيشينه تحقيق، مجهولات بجامانده از تحقيقات قبلی، دلايل لزوم مطالعه و هدف مطالعه را شامل می‌شود. نبايد به داده‌ها و نتيجه‌گيری پژوهش اشاره نمايد.

      هـ- روش بررسی: بايد دقيقاً روش کار، مشاهده، آزمايش يا مداخله را مورد اشاره قرارداده و نوع و متد تحقيق، جامعه آماری، نمونه‌ها و نحوه انتخاب آنها، معيارهای ورود و خروج و متغيرهای پايه‌ای مربوطه که مورد لحاظ بوده‌اند، موضوعات آزمايشگاهی، متغيرهای مورد بررسی و ابزارهای سنجش بکار رفته و روايی و پايايی آنها را مشخصاً ذکر نمايد. چنانچه آزمون ، پرسشنامه و يا دستگاهی مورد استفاده قرار گرفته است، نام و آدرس  سازنده داخل پرانتز ذکر شود. چنانچه متد و روش بکار رفته قبلاً اثبات شده و استاندارد است، به منابع مربوطه اشاره شود، ولی اگر روش اجرا جديد می‌باشد، اطلاعات کافی در حدی که برای ديگران نيز قابل انجام و تکرار باشد لازم است. در صورتی که دارويی بکار رفته است، نام ژنريک، مقدار و نحوه تجويز آن، همچنين جنسيت و ميانگين و انحراف معيار سن بيماران لازم است.

      ملاحظات اخلاقی لحاظ شده نيز بايد ذکر شوند. از جمله: کسب رضايت آگاهانه از کليه کسانی که اطلاعاتی از آنها اخذ و يا مورد آزمايش قرار گرفته‌اند، شامل افراد بزرگسال شرکت کننده و يا والدين يا قيم قانونی افراد نابالغ. ذکر نام اختصاصی سازمان، ارگان يا کميسيونی که طرح را بررسی و مورد موافقت يا حمايت قرارداده‌است. مطابقت روشهای نگهداری و مراقبت از حيوانات آزمايشگاهی با راهنمای بهداشتی انستيتو ملی استفاده از حيوانات آزمايشگاهی توسط انسان.

      روشهای آماری بکار رفته و برنامه کامپيوتری مربوطه نيز در انتهای اين بخش بيان شود.

      و- يافته‌ها: می‌تواند بصورت متن، جداول و يا نمودارها ارائه شود، به شرطی که در اشکال مختلف تکراری نباشند. مقدار احتمال (P-Value) در تحليلهای آماری انجام شده بايد دقيقاً و تا سه رقم اعشار بيان شوند. چنانچه در مطالعه، دو يا چند گروه از نظر متغير يا متغيرهايی ، يا اثرات مداخله‌ای مورد مقايسه قرار گرفته‌اند ، ، ابتدای يافته ها جدولی جهت مقايسه گروهها از نظر متغيرهای پايه ای و زمينه ای موثر بر متغيرهای مورد بررسی و مشخصات دموگرافيک ، مشتمل بر ميانگين و انحراف معيار در متغيرهای کمی و فراوانی و درصد در متغيرهای کيفی و مقدار دقيق احتمال ( P-value) بدست آمده از مقايسه آنها با روشهای آماری متناسب ارائه شود که نشاندهنده وجود يا عدم اختلاف معنادار دو گروه و يکسان بودن آنها در اين متغيرها باشد و در صورت يکسان نبودن در برخی از آنها، حتما تعديل اثر مخدوش کنندگی آنها انجام و اشاره شود.

      ز- بحث: به مقايسه يافته‌های حاصل از تحقيق انجام شده با ساير تحقيقات انجام شده قبلی از منظر تفاوتها و تشابهات بين آنها پرداخته و در تأييد يا دلايل تفاوت بين آنها استدلال شود. جزئيات يافته‌های حاصل از اين تحقيق و همچنين تحقيقات قبلی نبايد تکرار شوند. در انتها بايد به درست يا غلط بودن فرضيه و هدف تحقيق و يا ناکافی بودن ادله حاصل در اخذ نتيجه قطعی رهنمون شود.

      ح- نتيجه‌گيری: نتيجه و برآيند نهايی و قطعی تحقيق را بيان نمايد.

      ط- تشکر و قدردانی: تمامی کسانی که معيارهای لازم جهت حضور در بين نويسندگان را نداشته ولی به نوعی در انجام تحقيق مشارکت داشته‌اند، شامل ارائه کمکهای تکنيکی، فنی و نوشتاری و يا گروه‌ها و دپارتمان های علمی همراهی کننده، همچنين حمايت کننده‌های مالی و تهيه کنندگان مواد و لوازم مصرفی در اين بخش مورد تشکر و سپاس قرار می‌گيرند.

      ی- جداول و نمودارها: حتما هر يک در صفحات جداگانه در انتهای مقاله ارائه شوند، البته وجود آنها در متن اشکالی ندارد، به شرطی که در انتها تکرار شوند. عنوان جدول بايد در بالای آن ذکر و تعداد آنها بيشتر از 6 نباشد. موضوعات توضيحی لازم در مورد جداول، بصورت زيرنگاشت جدول ذکر شود. عنوان نمودارها در زير آنها قرار گرفته و فقط درصورتی که اطلاعات جديد و اضافه‌تری از ساير موارد ارائه می‌کنند ارسال شوند. از ارسال عکس جداول و نمودارها بپرهيزيد. اعداد و کلمات بکار رفته در جداول و نمودارها بهيچوجه نبايد انگليسی باشد و حتما بايد به فارسی ارائه شود.

      ک- اشکال: در تعداد محدود، با کيفيت بالا، در صفحات جداگانه، در انتهای مقاله و بصورت رنگی ارسال و توضيحات آنها زير آنها قرار گيرد. البته تکرار آنها در متن اشکالی ندارد. 

      ل- منابع: تمامی مقاله هاي بايد دارای منابع مستند، صحيح و مرتبط باشند و نويسنده بايد از صحيح بودن آنها مطمئن باشد. از آنجا که بررسی صحت و سقم کليه منابع در تمامی مقالات، توسط هيئت تحريريه و داوران بطور کامل مقدور نيست، لذا مسئوليت اين موضوع بعهده نويسنده مسئول مقاله بوده و به‌منظور کاهش خطاهای احتمالی لازم است تا قبل از ارسال مجدداً چک شوند. جنانچه در بررسی منابع هر گونه اشکال و خطا در نحوه گزارش منابع (اعم از عنوان مقاله، کتاب و ... مربوطه، نام و تعداد نويسندگان،عنوان کامل يا اختصاری مجله و سال،دوره، شماره و صفحات) رويت شود، مقاله مذکور در هر مرحله از ارزيابی که باشد رد خواهد شد. به منظور کنترل بهتر و دقيقتر منابع، لازم است تا منابع مقاله هاي به همراه URL هر يک از آنها در نرم افزار Endnote وارد و فايل کتابخانه آن (Library) همراه مقاله ارسال گردد.

      نوشته‌های شخصی و غير رسمی و اطلاعات منتشر نشده از قبيل مقالاتی که تحت ارزيابی بوده و هنوز پذيرفته نشده‌اند، نبايد بعنوان منبع استفاده شوند و فقط می‌توان در متن و داخل پرانتز به آنها اشاره نمود. منابع مورد استناد براساس سيستم ونکور در انتهای مقاله بترتيب ارجاع و استفاده در متن تنظيم، مرتب و شماره‌گذاری و در متن فقط به شماره آنها داخل پرانتز اشاره شود. منابع فارسی بکار رفته نيز بايد به انگليسی نوشته شوند. به اين منظور پس از ذکر نام نويسندگان، عنوان مقاله يا کتاب يا ... به انگليسی نوشته شده و کلمه Persian داخل پرانتز در انتهای آن ذکر و کل عنوان انگليسی و (Persian) داخل کروشه قرار گرفته و سپس در صورت استناد به مجله فارسی، نام انگليسی مجله مزبور و ساير اطلاعات ارائه شوند. اطلاعات کامل در مورد هريک از منابع بکار رفته مطابق دستورالعمل زير بايد ارائه شود (لطفاً به مثالها در بخش انگليسي سايت دقيقاً توجه فرماييد).

      - مجله: نام خانوادگی و حرف اول نام نويسنده «گان» (از نفر هفتم به بعد نام ساير نويسندگان با واژه همكاران جايگزين شود). سال انتشار ، عنوان مقاله. عنوان اختصاری مجله (مطابق ليست منتشره سالانه نام‌های اختصاری مجلات در ايندکس مديکوس، چنانچه مجله مزبور در آن نمايه می‌شود) و يا عنوان کامل مجله (در مورد مجلاتی که در ايندکس مديکوس نمايه نيستند). دوره. شماره. صفحات انتخابی