اندازه گیری باقیمانده حشرهکشهای رایج در زرشک خوراکی بهوسیله کروماتوگرافی گازی در ایران
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانآزاده صنعی 1 , شهرام حسامی 2 , مهدی غیبی 3 , هادی استوان 4
1 - گروه حشرهشناسی، پردیس علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی، فارس، ایران
2 - گروه حشرهشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
3 - گروه حشرهشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
4 - گروه حشرهشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
کلید واژه: GC-MS, Extraction, استخراج, آفتکشها, Residues, Pesticides, Barberry, باقیمانده, دستگاه کروماتوگرافی گازی, زرشک خوراکی,
چکیده مقاله :
امروزه آفت کش های مختلفی جهت کنترل آفات زرشک خوراکی در منطقه خراسان جنوبی به کار می روند. با توجه به مصرف زرشک در دو حالت خام و فرآوری شده، شناسایی و اندازه گیری میزان باقی مانده آفت کش های رایج دیازینون، اکسی دیمتون متیل و فوزالون در زرشک خوراکی به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی مورد بررسی قرار گرفت. جهت به دست آوردن روش مناسب استخراج و خالص سازی، چهار روش معتبر از قبیل استخراج کیوچر، استخراج پایا، تغییر میزان اسیدیته و استخراج فاز ساکن مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. جهت کاهش خطا، از استاندارد داخلی استفاده شد و نتایج حاصل از دستگاه کروماتوگرافی بوسیله منحنی کالیبراسیون به دست آمده از استاندارد سموم مورد اندازه گیری قرار گرفت. استخراج با حلال استونیتریل و اسکن کلی به وسیله دستگاه کروماتوگرافی نشان داد که اغلب زرشک ها به آفت کش ها آلوده هستند. چهار نوع روش مختلف استخراج و خالص سازی در آب مقطر و نیز زرشک های سالم اسپایک شده، مورد مقایسه قرار گرفتند. روش استخراج فاز ساکن بازیابی کمتری را در نمونه ها نشان داد. اگرچه تغییر میزان اسیدیته و روش استخراج پایا در کمترین زمان انجام گردید، اما نتایج خوبی نداشتند. آفت کش های دیگری نیز نظیر دی متوآت، دورسبان و استامی پرید به وسیله روش اسکن کامل دستگاه کروماتوگرافی گازی با غلظت بسیار اندک در نمونه ها نمایانگر شد که احتمالا به دلیل بادبردگی منطقه نمونه برداری را آلوده کرده است.
Different pesticides have been used to control pests of barberry (Berberis vulgaris) in south Khorasan province, Iran. Due to use barberry in both raw and cooked, identification and quantification of residues of common pesticides (Diazinon, Oxydemeton-methyl and Phosalone) in barberry was monitored by using GC-MS. To achieve a suitable method for extraction and purification, four valid methods such as QuEChERS Extraction, Static extraction, Changing PH and Solid Phase Extraction (SPE) were used. To reduce matrix effects in measurements, the addition standard used and the resulting signal level from GC by using pesticides standards calibration curves were measured. Extraction with acetonitrile solvent and scan mode of GC-MS showed that most of the barberries were contaminated by the pesticides. Four kind of different extraction method were compared with each other in spiked distilled water and then spiked barberry samples. The SPE extraction seemed to give slightly lower recoveries for the sample tested. Although Changing PH and Static extraction were so quick, but had the worst results. The results obtained confirmed that QuEChERS Extraction method may be used to extract pesticide residues from barberry. Other pesticides also found with a very low concentration by GCMS full scan method, such as Dimethoate, Dursban & Acetamyprid, that may has been used in the region and came as drift.
_||_