مطالعه اثرات کبدی و کلیوی ساخارین و عصاره هیدروالکلی استویا ربادیانا (Stevia rebaudiana)و تجویز همزمان انها در رت نر بالغ
محورهای موضوعی :حسین اریک آغاجی 1 , عاطفه هرویان 2 , علی کریمی گودرزی 3 , فریبرز معیر 4 , زهره آقابابایی 5
1 - بخش آناتومی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی واحد علوم وتحقیقات تهران، تهران، ایران
2 - دانش اموخته دکتری حرفه ای دامپزشکی،دانشکده دامپزشکی واحد کرج،کرج،ایران
3 - استادیار،بخش فیزیولوژی،گروه علوم پایه،دانشکده دامپزشکی واحد کرج،کرج،ایران
4 - استادیار،بخش پاتولوژی،گروه علوم پایه،دانشکده دامپزشکی واحد کرج،کرج،ایران
5 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
کلید واژه: ساخارین, عصاره هیدروالکلی استویا, هیستومورفومتریک,
چکیده مقاله :
علاقه روزافزون به زندگی سالم و افزایش بروز چاقی و دیابت، مصرف شیرین کننده های غیر مغزی و بدون کالری مصنوعی مانند ساخارین را رواج داده است. استویا یک عصاره شیرین کننده طبیعی است و خاصیت آنتی اکسیدانی آن به اثبات رسیده. مطالعه حاضربه منظور بررسی اثرات تجویز همزمان ساخارین وعصاره استویا بر روی کبد و کلیه بود. دراین مطالعه تجربی 24 سر رت نر بالغ نژاد ویستار به صورت تصافی به یک گروه کنترل وسه گروه تجربی تقسیم شدند.گروه اول یا کنترل روزانه3 میلی لیتر آب مقطروگروه دوم ساخارین با دوز 5 میلی گرم بر کیلوگرم و گروه سوم عصاره هیدروالکلی استویا با دوز400 میلی گرم بر کیلوگرم و گروه چهارم به صورت همزمان ساخارین واستویا را با همان دوز به صورت گاواژ به مدت 48 روزدریافت نمودند. 24 ساعت بعداز آخرین تیمار، نمونه های کبد و کلیه ونمونه های خونی مورد ارزیابی قرارگرفتند. قطر هپاتوسیتهاو فضای ادراری در گروه ساخارین افزایش معنا دارو قطر و اپیتلیوم لوله های پیچ خورده نزدیک وجمع کننده، قطر گلومرول و اپیتلیوم و قطر لوله پیچ خورده دور و قطر بخش ضخیم لوله هنله کاهش معناداری داشت. قطر گلومرول و لوله های جمع کننده در گروه ساخارین+استویا به صورت معنی داری افزایشی بود. ساخارین به واسطه تولید رادیکالهای آزاد و نیز تضعیف دستگاه انتی اکسیدانی بدن و تغییرات در پارامترهای بافتی، قادر به اختلال درعملکرد فیزیولوژیک کبد و کلیه خواهد بودکه مصرف همزمان استویا، میتواند اثرات ساخارین را تعدیل نماید.
The growing interest in healthy living and the increasing incidence obesity and diabetes have popularized the consumption of nonnutritive and caloriefree artificial sweeteners such as saccharin.Stevia is a natural sweetening extract with proven therapeutic benefits beyond its sweetness and antioxidant properties.adverse effects of saccharin on vital body systems have been reported.Therefore,the present study aims to investigate the effects of simultaneous administration of saccharin and stevia extract on the liver and kidneys.In this experimental study24 adult male Wistar rats were randomly divided into one control group and three experimental groups.The first groupreceived3ml of distilled water daily,the second group received saccharin at a dose of5mg/kg.BW,the third group received hydroalcoholic extract of stevia at a dose of400 mg/kg.BW,and the fourth group simultaneously received saccharin and stevia at the same doses via gavage for48days.the last treatment,liver and kidney samples and blood samples were evaluated.Glucose,urea,and ALT enzyme levels were significantly increased in the saccharin group.Blood albumin levels in the saccharin+stevia group showed a significant decrease,while creatinine levels significantly increased.Hepatocyte diameter and urinary space in the saccharin group showed a significant increase,while the diameter and epithelium of proximal and collecting tubules,glomerular diameter and epithelium,distal convoluted tubule diameter, and thick segment of Henle's loop diameter showed a significant decrease.Glomerular and collecting tubule diameters in the saccharin+stevia group were significantly increased.Saccharin through the production of free radicals and weakening of the body's antioxidant system
1. Andrejić BM, Mijatović VM, Samojlik IN, Horvat OJ, Ćalasan JD, Đolai MA. The influence of chronic intake of saccharin on rat hepatic and pancreatic function and morphology: gender differences. Bosnian Journal of Basic Medical Sciences. 2013 May;13(2):94.
2. Helal EG, Al-Shamrani A, Abdelaziz MA, El-Gamal MS. Comparison between the effect of sucralose and sodium saccharin on some physiological parameters in male albino rats. The Egyptian Journal of Hospital Medicine. 2019 Jan 1;74(7):1552-8.
3. Zhang Q, Yang H, Li Y, Liu H, Jia X. Toxicological evaluation of ethanolic extract from Stevia rebaudiana Bertoni leaves: Genotoxicity and subchronic oral toxicity. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2017 Jun 1;86:253-9.
4. Sclafani A, Bahrani M, Zukerman S, Ackroff K. Stevia and saccharin preferences in rats and mice. Chemical Senses. 2010 Jun 1;35(5):433-43.
5. Chatsudthipong V, Muanprasat C. Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacology & therapeutics. 2009 Jan 1;121(1):41-54.
6. Gregersen S, Jeppesen PB, Holst JJ, Hermansen K. Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects. Metabolism. 2004 Jan 1;53(1):73-6.
7. Ruiz-Ruiz JC, Moguel-Ordoñez YB, Matus-Basto AJ, Segura-Campos MR. Antidiabetic and antioxidant activity of Stevia rebaudiana extracts (Var. Morita) and their incorporation into a potential functional bread. Journal of food science and technology. 2015 Dec;52:7894-903.
8. Alkafafy ME, Ibrahim ZS, Ahmed MM, El-Shazly SA. Impact of aspartame and saccharin on the rat liver: Biochemical, molecular, and histological approach. International journal of immunopathology and pharmacology. 2015 Jun;28(2):247-55.
9. Azeez OH, Alkass SY, Persike DS. Long-term saccharin consumption and increased risk of obesity, diabetes, hepatic dysfunction, and renal impairment in rats. Medicina. 2019 Oct 9;55(10):681.
10. Bian X, Tu P, Chi L, Gao B, Ru H, Lu K. Saccharin induced liver inflammation in mice by altering the gut microbiota and its metabolic functions. Food and Chemical Toxicology. 2017 Sep 1;107:530-9.
11. Zangeneh MM, Goodarzi N, Zangeneh A, Najafi F, Tahvilian R. Hypoglycemic and nephroprotective effects of aqueous extract of Stevia rebaudiana (sweet fraction) in streptozotocin-induced diabetic mice. J Ardabil Univ Med Sci. 2018;17(4):437-46.
12. Farid A, Hesham M, El-Dewak M, Amin A. The hidden hazardous effects of stevia and sucralose consumption in male and female albino mice in comparison to sucrose. Saudi Pharmaceutical Journal. 2020 Oct 1;28(10):1290-300.