تأثیر متیل جاسمونت و جاسمونيك اسيد در القا مقاومت نهال های پسته نسبت به پوسیدگی فیتوفترایی طوقه و ریشه
محورهای موضوعی : آفات و بيماري هاي گياهيفاطمه حسن زاده داورانی 1 , محمود آخوندی 2 , Amir Mohammadi 3
1 - گروه گیاهپزشکی،واحد رفسنجان،دانشگاه آزاد اسلامی،رفسنجان،ایران
2 - گروه بیماری شناسی گیاهی، رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسنجان، ایران
3 - Horticultural Science Research Institute, Pistachio Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
کلید واژه: جاسمونيك اسيد, پوسیدگی فیتوفترایی, پسته, آنزیم ,
چکیده مقاله :
یکی از مهمترین بیماریهای درختان پسته پوسیدگی طوقه و ریشه (گموز) ناشی از گونههای مختلف قارچ Phytophthora می باشد که هرساله باعث از بین رفتن تعداد بسیاري از درختان بارور و غیر بارو میشود. مقاومت میزبان یکی از پایدارترین روش های کنترل این بیمارگر است . هدف این تحقیق بررسی تأثیر جاسمونيك اسيد(JA) بر روی پوسیدگی فیتوفترایی ریشه پسته می باشد. در این تحقیق از رقم پسته بادامی ریز زرندجهت کاشت استفاده شد. سپس گياهچههاي یکماهه با غلظتهاي 25، 50 ،75و 100 میلیگرم جاسمونیک اسید در كيلوگرم خاك مایهزنی شده و پسازآن، قارچ(pd)Phytophthora drechsleri روي ريشه نهالها مایهزنی گرديد.در اين مطالعه، ميزان فعاليت آنزيمهاي كاتالاز، پراكسيداز و فنيل آلانين آمونيالياز اندازهگیری شد و نتایج نشان داد که، با افزايش غلظت JA فعاليت ويژه آنزيم كاتالاز (CAT) در مقايسه با شاهد افزايش يافتاما اين افزايش تنها در غلظت 100 ميلي گرم JA در كيلوگرم خاك داراي اختلاف معني دار در سطح 1 درصد با شاهد بود.همچنین نتایج حاصل از داده ها نشان داد در سطح احتمال یک درصد افزایش غلظت اسید جاسمونیک باعث افزایش معنی دار آنزیم گوایکل پراکسیداز در مقایسه با شاهد شده است.علاوه براین، با افزايش غلظت JA فعاليت ويژه آنزيم فنيل آلانين آمونيالياز به طور معني داري در مقايسه با شاهد افزايش يافت. بنابراین محرک اسید جاسمونیک باعث افزایش آنزیم های مقاومت می شود و می توان استفاده از آنها را در کنترل بیولوژیک بیمارگرهای خاکزی پیشنهاد کرد تا از مصرف بی رویه سموم و مقاومت به قارچ کش ها و تخریب محیط زیست تا حدودی جلوگیری شود.
One of the most important diseases of pistachio trees is rootand crown rot caused by various species of phytophthora,which annually eliminates the number of fertile and non-fertile trees. Host resistance considered as the mostsustainable management methods of of this pathogen. The purpose of this study was to investigate the effect of jasmonic acid (JA) on phytophthora root-rot of pistachio . In this research,the Badami-rizZarandcultivar were used for planting. Then one- monthseedlings with concentrations of 25, 50, 75 and 100 mg of jasmonic acid on kg soil were infected and Then Phytophthora drechsleri (pd) was induced on the root of seedlings. In this study, the activity of Catalase, Peroxidase and Phenylalanine ammonia-lyase enzymes was measured. Results showed high JA concentration increased the activity of catalase enzyme (CAT) in comparison control whereas increasingis only at a concentration of 100 mg JA per kg of soil with a significant difference at 1% level. Also,At level a 1% increase in the concentration of jasmonic acid caused a significant increase in Guaiacolperoxidaseenzyme compared to control. Furthermore, increasing JA concentration the specific activity of Phenylalanine ammonia-lyaseenzyme was significantly increased in comparison the control. Therefore, the stimulant of jasmonic acid increases the enzymes of resistance . it is possible to use them in the biological control of soil pathogens to avoid excessive consumption of fungicides, resistance to fungicides and environmental degradation.
-Alaei Shahvali Anar, H. 1996. Etiological Study of Pistachio Shoot Wilt Disease in Rafsanjan. Master's Thesis in Plant Pathology. TarbiatModares University. 140 pages.
Mir Abolfathi, M., Ershad, J., and Gh. Hajaroud.1990. Study of Crown and Root Rot Diseases (Gummosis) of Pistachio Trees in Rafsanjan Region. Plant Diseases Journal. 73:25-65.
Mir Abolfathi, M., Ershad, J., and Gh. Hajaroud. 1990. Study of Crown and Root Rot Diseases (Gummosis) of Pistachio Trees in Rafsanjan Region. Plant Diseases Journal. 73:25-65.
Mir Abolfathi, M.,VJ. Ershad. 1986. Isolation of Phytophthora megasperma from Pistachio Trees Affected by Crown Rot (Gummosis). Proceedings of the 8th Plant Protection Congress of Iran. Faculty of Agriculture, Isfahan Industrial University, p. 84.
- Papavizas, G.C., avdBowera, J.H. 1981. Commparative fungitoxicity of captafol and metalaxyl to Phytophthora capsici. Phytopathol. 71:123-128.
- Park, J. 1995. Evolving concept of biological control of plant pathology. Annual Review of Phytopathology. 25: 67-85.
- Riberio, O. A. 1978. Source Book of the Genus Phytophthora. J. Cramer, Vaduz, Liechtenstein. 417p.
- Roberts, M.A. 2002. Actinomycetes, biocontrol, questions and answers. Available on internet at: http://www.palouse.net/ibs/micro2.htm.
- Ross, R. E., Keinath, A. P.and Cubeta, M. A. 1998. Biological control of wirestem on cabbage using binuclear Rhizoctonia spp. Crop protection 11:99-104.
- Shahidi Bonjar, G. H., Barkhordar, B. Pakgohar, N. Aghighi, S. Biglary, S. Rashid Farrokhi, P. -Aminaii, M. Mahdavi M.J. and Aghelzadeh, A. 2006. Biological control of Phytophthora derchsleri Tucker, the causal agent of pistachio gummosis, under greenhouse condition by use of actinomycetes. Plant Pathology Journal. 5(1):20-23.
-Alabouvette, C. 1986. Fusarium wilt-suppressive soils from the chateaurenard region: review of a 10-year study. Agronomie 6, 273-284.
-Andersen, A. 1984. Cereal and cereal products trace elements, food additives, nutrients, and ergot, publication, stotenslevnedsmiddi institute, No 93, pp 68
-Bakhchevanova, S., and Ilieva, E. 1988. Chemical control of Pytophthoradrechsleri on glasshouse cucumbers (English Abstract). RastenievdniNauki. 25(8): 77-81.
-Berger, F., Li, H., White, D., Frazer, R., and Leifert, C.1986. Effect of pathogen inoculum, antagonist density, and plany species on biological control of Phytophthora and Pythium damping off by Bacillus subtilis Cot1 in high humidity fogging glasshouses. Phytopathology 86: 428-433.
-Cook, R. J., and Baker, K. F. 1983. The nature and practice of biological control of plant pathogenes. Aps. Press. St. paul. Mn, USA, 539pp.
-Cook, R. J., and Baker, K. F. 1983. The nature and practice of biological control of plant pathogenes. Aps. Press. St. paul. Mn, USA, 539pp.
-Dhingra, O. O and Sinclair, J. B. 1995. Basic plant pathology methods. CRC Press. Bocaraton, Florida, 432pp.
-Duffy, B., 2003. Pathogen self-defense: Mechanisms to counteract microbial antagonism. Annual Review of Phytopathology. 41: 501-538
-Elad, Y., Lifshitz, R. and Baker, R. 1985. Enzymatic activity of the mycoparasite Pythium during interaction with host and non-host fungi, Physiological Plant Pathology. 27: 131-148.
-Ershad, D. 1971. BietragzurKenntins der Phytophthora – Arten in Iran und inhrePhytopatologischeBedeutung. BBA, Belin-Dahlem:140-87p.
-Etebarian, H. R. Scott, E. S. and Wicks, T. J. 2003. Evalution of streptomyces strains as potential biological control agants of Phytophthora erytiiroseptica. Iran. J. Plant path. 39: 49-67.
-Jefferson, L., Menge. J., and Casale. W. L. 2000. Biological control of Phytophthora root rot of avocado with microorgaisma grown in organic mulches. Brazilian Journal of Microbiology. 31: 239-246.
-Krober, H. 1985. Erfahrungenmit Phytophthora de Bary and pythium pringsheim. Mitt. Boil. Bud. Anst. Ld. Forstwirtsch.225.
-Maloy, O. C. 1993. 'Plant disease control, principles and practice'. John wiley& Sons, Inc: USA. pp: 235-249
-MacDonald, J. D., Bolkan, L., Banihashemi, Z. and Mircetich, S. M. 1992. Trank and branch canker of pistachio gummosis caused by Phytophthora spp. Calif. Pis. Ann. Rep. Crop. Year. 1991-1992. 162-170.