تأثیر کاربرد توأم نیتروژن و ازتوباکتر در تراکمهای مختلف بر صفات کمی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی ذرت دانهای بهاره (Zea mays L.)
محورهای موضوعی : ژنتیکمانی مجدم 1 , معصومه پوستیزاده 2
1 - گروه زراعت، دانشگاه آزاداسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران
2 - گروه زراعت، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاداسلامی، اهواز، ایران
کلید واژه: نیتروژن, نشاسته, اجزای عملکرد, ازتوباکتر, ذرت بهاره,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی تأثیر کاربرد توام نیتروژن و ازتوباکتر در تراکمهای مختلف بر صفات کمی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی ذرت دانهای بهاره، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهر شوشتر اجرا شد. تیــمارهای مورد مطالعه در آزمایش شامل، تلفیق کود نیتروژن و ازتوباکتر در سه سطح شامل: 100 درصد نیتروژن بهصورت کود اوره، 70 درصد از نیتروژن توسط اوره باضافه ازتوباکتر و 40 درصد از نیتروژن توسط کود اوره باضافه ازتوباکتر بهعنوان عامل اصلی و تراکم بوته نیز در سه سطح شامل: 6، 8 و 10 بوته در مترمربع بهعنوان عامل فرعی بود. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، اجزای عملکرد، درصد پروتئین و درصد نشاسته بودند. اثر کود نیتروژن و ازتو باکتر بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار شد. بیشترین درصد پروتئین دانه به تیمارهای 100 درصد نیتروژن به صورت کود اوره، 70 درصد از نیتروژن توسط اوره باضافه ازتوباکتر تعلق داشت. بیشترین عملکرد دانه به تیمار 100 درصد نیتروژن و کمترین به تیمار 70 درصد نیتروژن باضافه ازتوباکتر تعلق گرفت. طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن، میتواند با تولید محصول کافی، مصرف کود شیمیایی نیتروژن را کاهش دهد که این امر کمک قابل توجهی به سالم سازی محیطزیست میکند و راهبرد مهمی در جهت حرکت به سمت کشاورزی پایدار میباشد.
To study the effects of combined application of nitrogen and Azotobacter at different plant densities on some quantitative and biochemical characteristics of spring corn, a split plot experiment was carried out in the form of randomized complete block design with three replications in Shoshtar. The treatments of the study were the combination of nitrogen and Azotobacter fertilizer at three levels: the main plot was %100 nitrogen as urea fertilizer, %70 nitrogen as urea + Azotobacter, and %40 nitrogen as urea + Azotobacter as the main factor and the subplot was plant density at three levels: 6 plants per square meter, 8 plants per square meter, and 10 plants per square meter. Characteristics such as seed yield, yield component, protein, and starch percentage were evaluated. The effects of nitrogen fertilizer and Azotobacter were significant on all traits. The highest seed protein contents were recorded in the treatments of %100 nitrogen as urea fertilizer and %70 of nitrogen as urea and the rest as Azotobacter. The highest average grain yield (552.6 grams per square meter) was obtained from %100 nitrogen treatment and the lowest level (376.7 grams per square meter) was recorded in %70 nitrogen and %30 Azotobacter treatment. Therefore, the combination of biological and chemical nitrogen fertilizers can also improve the efficiency of production and absorption of the sufficient nitrogen fertilizer to reduce nitrogen consumption which contribute significantly to a healthy environment and is an important strategy toward sustainable agriculture.
Agawal, S.B. and Rathore, D. (2007). Changes in oxidative stress defense in wheat (Triticum aestivum L.) and mung bean (Vigna radiata L.) cultivars grown with and without mineral nutrients and irradiated by supplemental ultraviolet-B. Environmental and Experimental Botany.59(5):.21-33.
Bonyad, S.A. (2015). Sampling methods in forest, Guilan University press. 403p.
Hawrylak, B. (2005). Changes in anthocyanins concentration as an indicator of plant sensitivity to selenium. Biology Letters. 42(2): 183-184.
Iranika, J. (1992). Micropropagation of cherry (Prunus spp.). pp. 304-323. In: Bajaj, Y.P.S (ed.) Biotechnology in Agriculture and Forestry. Springer-verlag Berlin Heidelberg Germany.
Kamei, H., Kojima, T., Hasegawa, M., Koide, T., Umeda, T., Yukawa, T. and Terabe, K. (1995). Suppresion of tumor cell growth by anthocyanins in vitro. Cancer Investigation.13:590-594.
Khanjani-Shiraz, B., Sagheb-Talebi, Kh. and Hemmati, A. (2013). Ecological and silviculture characteristics of wild Cherry (Prunus avium L.) in Guilan province. Iranian Journal of Forest, 4(4): 365-376.
Krizek, D.T., Britz, S.J. and Mirecki, R.M. (1998). Inhibitory effects of ambient levels of solar UV-A and UV-B radiation on growth of cv. new red fire lettuce. Physiology Plantarum. 103: 1-7.
Leibundgat, H. (1984). Unserewaldbaume. Verlagtluber. Stuttgart. 168p.
Leikert, J.F., Rathel, T.R., Wohlfart, P., Cheynier, V., Vollmar, A.M. and Dirsch, V.M. (2002). Red wine polyphenols enhance endothelial nitric oxide synthase expression and subsequent nitric oxide release from endothelial cells. Circulation. 106: 1614-7.
Lexerod, N.L. and Eid, T. (2006). AN evaluation of different diameter diversity indices based on Criteria related to forest management planning. Forest Ecology and Management. 222:17-28.
Marvie Mohadjer, M.R. (2014). Silviculture, 4rd Edition, Tehran University Press, 418p.
Mirzaei, J., Akbarinia, M., Hosseini, S.M. and Hosseinzadeh, J. (2004). The survey Cercis siliquastrum forest habitat in north Aylam, Iranian journal of Forest and Poplar Research. 14(4):371-381.
Nikkhah, E.K., Khayyami, M. and Heidari, R. (2012). Effect of some chemicals on stability of anthocyanins from blackberry (Morus nigra), Iranian Journal of Biology, 25(1):32-43.
Popova, L., Pancheva, T. and Uzunova, A. (1997). Salicylic acid: Properties, biosynthesis and physiological role. Bulgarian Journal of Plant Physiology.23: 85-93.
Sadatmand, L., Ghorbanali, M. and Niakan, M. (2015). Evaluation of some morphological characteristics of medicinal plant Olive (Elaeagnus angustifolia) at four different sites Razavi Khorasan province. 37(1):21-30.
Sairam, R.K., Deshmukh, P.S. and Saxena, D.C. (1998). Role of antioxidant systems in wheat genotype tolerance to water stress. Plant Biology, 41 (3): 387-394.
Savill, P.S. (1992). The siliviculture of tree used in British Forestry. Oxford. C.A.B.
Schaller, G. and Kieber, J. ( 2002). Ethylene. American Society of Plant Biologists, 1-17.
Sheykholeslami, A. (1997). The survey some of ecological characteristics of Wild Cherry in the forests of northern. M.Sc Thesis, Faculty of natural Resources, University Gorgan.170p.
Viljanen, K., Kivikari, R. and Heinonen, M. (2004). Protein-lipid interactions during liposome oxidation with added anthocyanin and other phenolic compounds. Journal Agricultural Food Chemistry, 52: 1104-1111.
Wagner, G.J. (1979). Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanins in protoplast. Plant Physiology. 64: 88-93.
Zargham, M. (2014).Comparison of morphological characteristics of (Sorbus torminalis (L.)Crauts) in twosite of nave Asalem in Guilan and Chalakroud Tonekabon in Mazandaran. M.Sc Thesis, Faculty of natural Resources, Islamic Azad University, Lahijan Branch. p 75.