اثر سطوح مختلف ورمی کمپوست بر شاخصهای رشدی و درصد اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت رژیمهای مختلف آبیاری
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتسیما آبیار 1 , براتعلی فاخری 2 , نفیسه مهدی نژاد 3 , مریم هراتی راد 4
1 - زابل
2 - دانشگاه زابل
3 - مدیر گروه اصللاح نباتات و بیوتکنولوژی
4 - زابل
کلید واژه: ورمی کمپوست, رژیم آبیاری, درصد اسانس, شاخص رشد نعناع فلفلی,
چکیده مقاله :
مدیریت عناصر خاک با استفاده از کودهای زیستی از ارکان کشاورزی پایدار محسوب میشود. به منظورمطالعه مقادیر مختلف ورمی کمپوست و رژیمهای آّبیاری آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه زابل اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در سه سطح 90 درصد ظرفیت زراعی (شاهد)، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی و ورمی کمپوست در سه سطح صفر، 20 و 40 درصد حجمی گلدان در نظر گرفته شد. تجزیه واریانس نشان داد که بین سه سطح مختلف ظرفیت زراعی برای اکثر صفات اختلاف بسیار معنی داری در سطح 01/0 درصد مشاهده شد، بطوریکه بیشترین و کمترین مقدار برای صفات مورد بررسی به ترتیب از تیمار عدم تنش (شاهد) و آبیاری در 50 درصد ظرفیت زراعی به دست آمد. همچنین بیشترین مقدار درصد اسانس (42/1 درصد) از آبیاری 50 درصد ظرفیت زراعی به دست آمد. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین سطوح مختلف کود ورمی کمپوست نیز اختلاف بسیار معنی داری در سطح 01/0 درصد وجود دارد، به طوری که کاربرد 40 درصد حجمی گلدان ورمی کمپوست در شرایط عدم تنش بالاترین اجزای رشدی را حاصل کرداثر متقابل آبیاری و کود ورمی کمپوست نیز برای برخی از صفات در سطح 01/0 معنی دار شد. نتایج حاکی از آن بود که بیشترین مقدار صفت درصد اسانس (65/1 درصد) از تیمار آبیاری در 50 درصد ظرفیت زراعی و 40 درصد حجمی گلدان حاصل شده است. برای پارامترهای وزن تر بوته، قطر ساقه و تعداد پنجه از برهمکنش تیمارها اثر معنی داری مشاهده نشد
Management of soil nutrients using organic fertilizers is among major pillars of sustainable agriculture. This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of vermicompost and irrigation regimes as factorial completely randomized design with three replications at Zabol university greenhouse. Treatments included irrigation at 100 (Control), 75 and 50% FC and application of humic acid at 0, 20 and 40% of pot volume. The greatest and the least plant height, internode length, fresh and dry weight of plants, stem diameter, number of tillers per plant, dry and fresh weight of roots per plant was observed at irrigation at 90% FC and 50% FC, respectively. Whilst, the greatest essential oil percentage was achieved in irrigation at 50% FC. Cultivated plant at 40% volume of pot vermicompost had the greatest growth components and essential oil percentage. Interaction of 40% volume of pot vermicompost and irrigation at 90% FC had the greatest plant height, internodelength, plant dry weight, root dry and fresh weight. Mean while application of 40% volume of pot vermicompost and irrigation at 50% FC had the greatest essential oil percentage. The interaction was not significant for plant fresh weight, stem diameter and number of branch per plant .These results suggested that application of 40% volume of pot vermicompost in free drought stress conditions had the greatest growth components and at 50% FC had the greatest essential oil percentage in peppermint
_||_