بررسی عوامل موثر بر موفقیت تعاونیهای تولید روستایی (مطالعه موردی: شهرستان پارسآباد)
محورهای موضوعی : کالبدی
1 - عضو هیات علمی گروه جغرافیا، دانشگاه محقق اردبیلی
کلید واژه:
چکیده مقاله :
چکیده با توجه به ناکارآمدی نظام خرده دهقانی در ایجاد تحرک و پویایی در بخش کشاورزی، تعاونی های تولید از منظر باز توزیع منافع حاصله از رشد بخش کشاورزی، ایجاد اشتغال پویا و مولد، توسعه مشارکت مردمی در بخش کشاورزی، پایین آوردن ریسک سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، کاهش هزینه های دولتی در تولید و...، ابزار مناسبی برای بهبود وضعیت کشاورزی به شمار می آیند. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های تولید روستایی در شهرستان پارس آباد می باشد. جامعه آماری این تحقیق 204 نفر می باشد که در آن با استفاده از نمونه گیری تصادفی از طریق فرمول کوکران،100 نفر از اعضای تعاونی های تولید روستایی شهرستان پارس آباد انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و به عبارت دیگر سنجش میزان موفقیت تعاونی های تولید روستایی، از مدل تحلیل عاملی استفاده شده است و نتایج این مدل نشان می دهد که مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر موفقیت تعاونی های تولیدی در مناطق روستایی شامل چهار مولفه (بهبود مدیریت داخلی، توانمندی های مشارکتی و انگیزشی، بهبود توانمندی های اقتصادی و بهبود آموزش و نظارت) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این چهار عامل 53/60 می باشد.
منابع
ابراهیمی، عبدالحمید و همکاران(1389). عوامل موثر بر ارتقاءی مشارکت اعضا دراتحادیهها و تعاونیهای مصرف، فصلنامه تعاون، شماره 2،ص130.
امینی، امیر مظفر، اسماعیلی فلاح، مریم (1387). موفقیت شرکتهای تعاونی استان اصفهان و ارزیابی سازههای موثر بر آن، مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، شماره 46، ص 275 .
امینی، امیرمظفر، رمضانی، مسعود (1385). بررسی عوامل موثر بر موفقیت شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران گوشتی استان اصفهان، علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، شماره اول، ص121.
حیدری ساربان، وکیل(1385). تشکیل تعاونیهای روستایی گامی اساسی در جهت نیل به توسعه پایدار محیطی، مجله جهاد، شماره 275، صص263-258 .
دیزاوندی، و همکاران (1389). بررسی میزان رضایت اعضاء از عملکرد اقتصادی و اجتماعی تعاونیهای روستایی، مورد؛ تعاونیهای روستایی شهرستان مشهد، فصلنامه تعاون، شماره 2، ص65.
سعدی، حشمت الله، اعظمی، موسی (1386).آسیب شناسی تعاونیهای تولید کشاورزی، مورد؛ استان همدان، شهرستان کبودر آهنگ، ماهنامه علمی- ترویجی جهاد، وزارت جهاد کشاورزی، ص62.
شعبانعلی فمی، حسین و همکاران (1387). تحلیل عوامل اقتصادی موثر بر عملکرد تعاونیهای زنان در ایران، پژوهشهای جغرافیای انسانی، دانشگاه تهران، صص 119-118.
طاهرخانی، مهدی، حیدری ساربان، وکیل (1382). نقش تعاونیهای تولیدی در توسعه مناطق روستایی؛ مطالعه موردی: شهرستان مشگین شهر، فصلنامه پژوهشهای جغرافیای دانشگاه تهران.
عنبری، موسی(1380). مدیریت در تعاونیهای کشاورزی. تهران: سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران.
کرمی، عزت الله و همکاران (1384) آثار تعاونیهای تولید کشاورزی در فرآیند تولید، ویژه نامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، 31، 45-1،ص2.
معاونت پژوهشهای اقتصادی و اجتماعی کمیته بررسی تشکلهای فنی اجتماعی(1378) تشکلهای صنفی اجتماعی در بخش کشاورزی، روندهای گذشته و چشماندازهای آینده، جلد اول و دوم، چاپ دوم، نشر موسسه پژوهشهای برنامهریزی و اقتصاد کشاورزی، بخش اطلاعات و انتشارات، تهران.
Abbot, M (2006). The economics of Non-formal education: Resources, Costs and Benefits,New York :Prger ,pp20.
Alexander, W.G. (2009). Cooperation in the European Market Economics. Bombay, Asia Publishing, pp .540-549.
Benturaki, J (2000). Cooperative and poverty alleviation, England, IDS TEMA, pp234-340.
Berry, R, Sabot (2001). Labor market performance in developing countries, Vol.75, pp.23.
Bibby, A and Shaw, L (2005). Making a Difference: co-operative solutions to global poverty, Manchester: Co-operative College, Vol, 23, pp.453-456.
Bijman, J. (2005). Cooperatives and heterogeneous membership: eight propositions for improving organizational efficiency, Paper presented at the EMNet-Conference Budapest, Hungary, September, p.
Birchall, T. (2003). Rediscovering the Co-operative Advantage: poverty reduction through self-help, International Labor Organization, Ch.3’Tenant takeovers of abandoned housing in New York’, Vol, 54, pp.324-330.
Briscoe, T. (2010). "Making Worker Cooperatives Effective in South Pacific" in the Journal of Pacific Countries, FAO Regional Office for Asia and the Pacific, Bangkok, pp. 243-248.
Delgado, C. (2007). “Agro industrialization Through Institutional Innovation: Transaction Costs, Co-operatives and Milk –Market Development in the EthiopianHighlands. International Food Policy Research, Washington DC, pp. 101-110.
Develtere, P, Pollet, I and Wanyama, F, (2008). Cooperating out of Poverty: the renaissance of the African co-operative movement, Geneva: ILO forthcoming Swedish University of Agricultural Sciences, pp.35-39.
Fairbairn,B., June, B., Murray, F., 2003). Co-operatives and Community Development: Economics in Social Perspective. Centre for the Study of Co-operatives. Saskatoon, Saskatchewan, pp. 254-255.
Food and Agricultural Organization (2002). Dairy Cooperatives- Successful Experiences ofSelected Asian, Enterprise Development. Vol 3 No 1, p.14.
Harper, D. (2010). "The Critical Factors for the Success of Cooperatives and Other Groups." Washington DC, Vol, 52, pp.223-240.
John,L.et al(2008). Agricultural cooperative managers and bossiness environment, Journal of Agribusiness.Vol.19, No.1.
Krishnaraj, M (2005). Establishment of rural cooperatives:an essential steps towards rural developemtn, Unpublished paper, Institute of Business 34. dministration,University of Dhaka,pp.211-230.
Lawson, R. (2000). Cooperative and poor: A review from within thecooperative movement, International Labor Office, Geneva, Switzerland.
Malayim,G(2007). Cooperratives,ankara: yetkin Yayinlari,p.14.
Nillson, J. (2001). Co-operative Organizational Models as Reflections of the Business Environments Studies. Suva, The University of the South Pacific, pp.145-160.