بررسی محتوای فنل، فلاونوئید کل و عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره ریشه گیاه Glycyrrhiza glabra L. در منطقه گرگان
محورهای موضوعی : اکولوژی محیطیصدیقه ژند 1 , علی وارسته مرادی 2 , معصومه مازندرانی 3
1 - کارشناس ارشد شیمی آلی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
2 - استادیار گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
3 - استادیار گروه زیست شناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
کلید واژه: گرگان, آنتی اکسیدانی, شیرین بیان, فنول و فلاونویید کل,
چکیده مقاله :
شیرین بیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra L.از مشهورترین گیاهان دارویی با اثر ضد التهابی در استان گلستان است که در طب سنتی منطقه از شهرت بسیار خوبی در درمان بیماریهای گوارشی برخوردار است. در این تحقیق ریشه گیاه در دیماه 1392 از علفزارهای طبیعی شمال گرگان جمع آوری، خشک و عصاره اتانولی آن با استفاده از روش خیساندن بدست آمد، میزان فنول و فلاونوئید کل با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و عملکرد آنتیاکسیدانی عصارهها نیز با استفاده از تست DPPH، ارزیابی و نتایج در سطح 05/0P< ارزیابی گردید. نتایج ارزیابی فیتوشیمیایی نشان داد که عصاره ریشه با میزان فنول کل (mgGAE/gDW 51/32) و فلاونوئید کل (mg QUE g-153/19) از عملکرد آنتی اکسیدانی بهینهای در مهار رادیکالههای آزاد با میزان (mg/ml 130/0=IC50) برخوردار بود. مقادیر بالای ترکیبهای ثانوی دارویی و همچنین عملکرد بالای عصاره ریشه شیرین بیان در مهار رادیکالهای آزاد، علاوه بر تایید مصارف سنتی این گیاه بهعنوان یک نرم کننده و ضد التهاب طبیعی، میتواند در تولید فراوردههای دارویی موثر در پیشگیری و درمان بیماریهای التهابی و سرطانها به کار رود.
1.Amani, M., Sotudeh-Gharebagh, R., Mostaoufi, N., and Kashani, H. 2005. Optimal Extraction of Glycyrrhetinic Acid from Licorice Root. J. Technol., 3(4):376–580.
2.Alan Teck, W.E., Yuan. H.M. and Shi, O.E. 2007. Evaluation of surfactant assisted pressurized liquid extraction for the determination of glycyrrhizin and ephedrine in medicinal plants. Analiytica Chimica Acta, 583: 289-95.
3.Arabshahi-Delouee, S. and Urooj, A. 2007. Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves. Food Chemistry, 102:1233–1240.
4.Arabshahi-Delouee, S., Aalami, M., and Mardani, V. 2012. Antioxidant and antimicrobial activities of phenolic extracts of mulberry (Morus indica L.) and mint (Mentha spicata L.) leaves. Food Sciences and Technology, 3(1): 63-76.
5.Bamdad, F., Kadivar, M., Keramat, J. 2006. Evaluation of phenolic content and antioxidant activity of Iranian caraway in comparison with clove and BHT using model systems and vegetable oil. Food Sci. Technol., 41: 7-20.
6.Cooper, H., Bhattacharya, B., Verma, V. 2007. Liquorice & Soy sauce, a life-saving concoction in a patient with addisons disease. Ann Clin Biochem., 44: 397-9.
7.Emad, S. 2006. Antioxidant effect of extracts from red grape seed and peel on lipid oxidation in oils of sunflower. LWT, 883-892.
8.Fenwick, G.R., Lutomski, J. and Nieman, C. 1990. Liquorice, Glycyrrhiza glabra L. – composition, usese and analysis. Food Chemistry, 38:119–143.
9.Fuhrman, B., Volkova, N., Kaplan, M., Presser, D., Attias, J., Hayek, T., and Aviram, M. 2002. Anti atherosclerotic effects of licorice extract supplementation on hypercholesterolemia patients: increased resistance of LDL to atherogenic modifications, reduced plasma lipid levels, and decreased systolic blood pressure. Nutrition, 18(3): 268–273.
10.Fukai, T., Marumoa, A., Kaitou, K., Kanda, T., Terada, S., and Nomura, T. 2002. Anti-Helicobacter pyloriflavonoids from licorice extract. Life Sciences, 71(12):1449 – 63.
11.Golluce, M., Sahin, F., Sokmen, M., Ozer, H., Daferera, D., Sokmen. A., Polissiou, M., Adiguzel, A., and Ozken, H. 2007. Antimicrobial and antioxidant properties of the essential oils and methanol extract from Mentha longifolia L. ssp. longifolia. Food Chem., 103:1449-1456.
12.Huang, C.F., Lin, S.S., Liao, P.H., Young, S.C., and Yang, C.C. 2008. The immunepharmaceutical effect and mechanisms of Herb. Cellular and Molecular Immunology, 5(1):23-31.
13.Isbrucker, R.A., Burdock, G.A. 2006. Risk and safety assessment on the consumption of licorice root (Glycyrrhiza sp.). Its extract and powder as a food ingredient, with emphasis on the pharmacology and toxicology of glycyrrhizin. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 46:167–192.
14.Jamshidi, M., Ahmadi, H.R., Rezazadeh, Sh., Fathi F., and Mazanderani M. 2010. Study on phenolicd and anioxidant activity of some selected plant of Mazandaran province. Medic Plan., 9(34):177-183. (In Persian)
15.Karami, Z., Mirzaee, H., Imamgomeh, Z., Sadeghi, A., and Khamiri, M. 2012. Studythe effect date of pickup on antioxidant activity ethanol extract Glycyrrhiza glabra. Food Technology & Nutrition, 10 (1):5-18.
16.Lee, J.Y., Lee, J.H., Park, J.H., Kim, S.Y., Choi, J.Y., Lee, S.H., et al. 2009. Liquiritigenin, a licorice flavonoid, helps mice resisdisseminated candidiasis due to Candida albicans by Th1 immune response, whereas liquirit in, its glycoside form, does not. Int. Immunopharmacol. 9(5):632-8.
17.Mathew, S., and Abraham, T.E. 2006. In vitro antioxidant activity and scavenging effects of Cinnamomum verum leaf extract assayed by different methodologies. Food Chem. Toxicol., 44:198-206.
18.Pourmorad, F., Hosseinimehr, S.J., and Shahabimajd, N. 2006. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnolog. 5(11):1142-1145.
19.Rajandeepk, Harpreetk, Ajaibs, 2013. Glycyrrhiza glabra: Aphyto pharmacological. IJPSR, 4(7): 2470-2477.
20.Sukhdev Swami Handa, Suman Preet Singh Khanuja, Gennaro Longo, Dev Dutt Rakesh. 2008. Extraction Technologies for Medicinal and Aromatic Plants.International Centre for Science and High Technology.
21.Sahu, Y., Vaghela, J.S. 2011. Protective effects of some natural & synthetic antidepressants against chronic fatigue induced alterations. JGPT, 3: 21.
22.Varsha, S., Birla Road, J.R., and Birla Vikas O.P. 2013. Glycyrrhiza glabra-a plant for the future, Department of Research, Priyamvada Birla Cancer Research Institute, M.P. Birla Hospital ,Mintage journal of Pharmacevtical & Medical Sciences, 15-20
23. Zarghami Moghaddam, P., Zolfaghari, M.R., Ghaemi, E.A., Mazandarani, M., Mansourian, A.R., and Taheri, S.A. 2011. Nagative performance of root extract of Onosma dichroanthum Bioss. On the burn wound healing in an animal model. Arch. Clin. Microbial, 2(5): 3823-3838.
24.Zhang, Q. and Ye, M. 2009. Chemical analysis of the Chinese herbal medicine Gan-Cao (licorice). Journal of Chromatography A, 1216: 1954-1969
25.Zore, G.B. 2005. Pharmacological studies of Taverniera cuneifolia (Roth) Arn. A substitute for commercial liquorice. Phd thesis in biotech. Faculty of Science Swami Ramanand Teerth, Marathwada University. Nanded. (MH), India.