ارزیابی میدانی نهاده های مشتق از جلبک برای تولید محصول پایدار در گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare)ارزیابی میدانی نهاده های مشتق از جلبک برای تولید محصول پایدار در گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare)
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
افسانه یوسف پور
1
*
,
الناز فرجزاده معماری
2
1 - هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
2 - دانشگاه ازاد ملکان
کلید واژه: رازیانه, جلبک, شرایط محیطی, عملکرد اسانس,
چکیده مقاله :
این آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملکان اجرا شد. تیمار ها شامل کاربرد پلی ساکاریدها، اسید هیومیک، اسیدهای آمینه و ترکیبات غذایی و ویتامینها مشتق از جلبک قهوه ای (Ecklonia maxima) بود. نتایج نشان داد که استفاده از اسیدهای هیومیک و پلیساکاریدها بهطور معنی دار عملکرد و کیفیت رازیانه را افزایش میدهد. اسیدهای هیومیک تأثیر مثبت و معنی دار بر محتوای کلروفیل داشته و باعث افزایش آن شد. استفاده از پلیساکاریدها منجر به افزایش وزن هزار دانه و اسانس رازیانه شد. اسیدهای آمینه و ترکیبات غذایی و ویتامینها نیز تأثیر متفاوتی روی عملکرد گیاهان داشتند. اسیدهای آمینه بهطور معنی داری تعداد دانهها را افزایش داده و ترکیبات غذایی و ویتامینها نیز بر خصوصیات کمی و کیفی محصول گیاه، به خصوص درصد اسانس تأثیر گذار بودند. مشاهده شد که اثر هر یک از از این تیمارها در مراحل مختلف رشد گیاهان متفاوت است. در سال اول استفاده از اسیدهیومیک به تنهایی و همراه با ترکیب غذایی منجر به بهبود عملکرد اسانس رازیانه شد، اما در سال دوم تنها استفاده از ترکیب غذایی و اسیدهیومیک باعث افزایش چشمگیری در عملکرد اسانس گردید. نتایج نشان میدهد که شرایط محیطی و ترکیبات مورد استفاده میتوانند تأثیر متفاوتی بر عملکرد و کیفیت محصول داشته باشند. استفاده از ترکیب غذایی و اسیدهیومیک ممکن است در برخی شرایط محیطی به عنوان یک روش مؤثر برای افزایش عملکرد اسانس رازیانه مورد استفاده قرار گیرد این نتایج نشان میدهد که ترکیبات مختلف و شرایط محیطی میتوانند تأثیر متفاوتی بر عملکرد و کیفیت محصول داشته باشند.
This experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in the field of Islamic Azad University, Malekan Branch. The treatments included the application of polysaccharides, humic acid, amino acids, and nutritional compounds and vitamins derived from brown algae (Ecklonia maxima). The results showed that the use of humic acids and polysaccharides significantly increased the yield and quality of fennel. Humic acids had a positive and significant effect on chlorophyll content and increased it. The use of polysaccharides led to an increase in the weight of one thousand seeds and essential oil of fennel. Amino acids, nutritional compounds, and vitamins also had different effects on plant yield. Amino acids significantly increased the number of seeds, and nutritional compounds and vitamins also affected the quantitative and qualitative characteristics of the plant product, especially the percentage of essential oil. It was observed that the effect of each of these treatments was different at different stages of plant growth. In the first year, the use of humic acid alone and in combination with the nutrient mixture led to improved fennel essential oil yield, but in the second year, only the use of the nutrient mixture and humic acid significantly increased the essential oil yield. The results show that environmental conditions and the compounds used can have different effects on yield and product quality. The use of the nutrient mixture and humic acid may be used as an effective method to increase fennel essential oil yield in some environmental conditions. These results show that different compounds and environmental conditions can have different effects on yield and product quality.
Abd Tahar, S. Z., Eng How, S., Sam Lum, M. and Surugau, N. (2022). Seaweed Extracts as Bio-stimulants for Rice Plant (Oryza sativa) – a Review. Agriculture, 9: 59-67.
Abdullahi, U. A. and Moneruzzaman Khandaker, M. (2021). Seaweed effects on plant growth and environmental remediation: A review. Journal of Phytology, 13: 122-129.
Ali, V. A., Hussien, A., Al-Bakkar, A.Q. (2021). Effect of compost and seaweed extract (acadian) on oil production for rosemary plant Rosmarinus Officinalis L. Nat. Volatiles & Essent. Oils, 8(6): 376-383.
Al-Juthery, H. W.A., Abbas Drebee, H., Al-Khafaji, B. M.K. and Hadi, R. F. (2020). Plant Biostimulants, Seaweeds Extract as a Model. 1st Scıntıfıc Internatıonal Vırtual Agrıcultural Conference.
Deolu‐Ajayi, A. O., van der Meer, I. M., van der Werf, A., Karlova, R. (2022). The power of seaweeds as plant biostimulants to boost crop production under abiotic stress. Plant Cell Environ, 45:2537–2553.
Deshmukh, P.S. and Phonde, D.B. (2013). Effect of seaweed extract on growth, yield and quality of sugarcane. International Journal of Agricultural Sciences, 9: 750-753.
Gencsoylu, I. (2016). Effect of seaweeds and organıc folıar fertılızers on the cotton pests, predators, yıeld and fıber qualıty in cotton. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2) : 33 – 38.
Xie, C., Jia Lee, Z., Ye, S., Barrow, C. J., Dunshea, F. R. and Suleria, H. A. R. (2023). A Review on seaweeds and seaweed-derived polysaccharides: nutrition, chemistry, bioactivities, and applications. Food Reviews International, DOI: 10.1080/87559129.2023.2212055
Jalali, P., Reza Roosta, H., Khodadadi, M., Mohammadi Torkashvand, A. and Ghanbari Jahromi, M. (2022). Effects of brown seaweed extract, silicon, and selenium on fruit quality and yield of tomato under different substrates. PLoS ONE 17(12): e0277923.
Kresnawaty, I., Santoso, D. and Hudıyono, S. (2022). Effects of plant growth regulator from seaweed extracts on expression of genes regulating the oil and related metabolites productions in oil palm. Bıodıversıtas, 23: 793-800.
Kularathne M. A. M. N., Srikrishnah, S. and Sutharsan, S. (2021). Effect of seaweed extracts on ornamental plants: article review. Kenya. Curr Agri Res, 6: 89-97.
Margal, P. B., Thakare, R. S., Kamble, B. M., Patil, V. S., Patil, K. B., and Titirmare, N. S. (2023). Effect of seaweed extracts on crop growth and soil: a review. Journal of Experimental Agriculture International, 45(9): 9–19.
Marhoon, I. A. and Kadhim Abbas, M. (2015). Effect of foliar application of seaweed extract and amino acids on some vegetative and anatomical characters of two sweet pepper (Capsicum Annuum L.) Cultivars. International Journal of Research Studies in Agricultural Sciences (IJRSAS), 1: 35-44.
Nakhate, P. and Meer, Y. (2021). "A Systematic review on seaweed functionality: a sustainable bio-based material" Sustainability 13, no. 11: 6174. https://doi.org/10.3390/su13116174
Nassar, M. A., EL-kobisy, O.S., Shaaban, S. A. and Abdelwahab, H. M. (2020). Seaweed extract enhancıng growth, fresh herb and essentıal oıl of sweet marjoram (Origanum majorana L.). Plant Archives, 20: 3094 – 3101.
Özel, O. T., Cımagıl, R., Ertürk-Gürkan, S., Coskun, I., Türe, M. and Kutlu, İ. (2023). The effects of fennel (foeniculum vulgare) essential oils on growth performance and digestive physiological traits in black sea salmon (Salmo labrax PALLAS 1814) Juveniles. Journal of Agricultural Sciences, 29 (1) : 362 – 370.
Salido, M., Soto, M. and Seoane, S. (2024). Seaweed: Nutritional and gastronomic perspective. A review, Algal Research, 77: 83-94.
Singh, P. M., Maity, D., Saha, S. and Kumar Dhal, N. (2022). Seaweed utilization and its economy in Indian agriculture. Materials Today: Proceedings.
Singh, S. P. (2019). A Comprehensive Review on Pharmacological Activity of Foeniculum vulgare. Glob J Pharmaceu Sci, 7(1): 1-13.
Spillias, S., Kelly, R., Cottrell, R. S., O’Brien, K. R., Im, R., Yoon Kim, J., Lei, C., Leung, R. W. S., Matsuba, M., Albano Reis, J., Sato, Y., Sempert, K. and McDonald-Madden, E. (2023). The empirical evidence for the socialecological impacts of seaweed farming. PLOS Sustain Transform, 2(2): 69-73.
Sunny, A. R. (2017). A review on effect of global climate change on seaweed and seagrass. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 4: 56-67.
Tursun, A. O. (2022). Effect of foliar application of seaweed (organic fertilizer) on yield, essential oil and chemical composition of coriander. PLoS ONE 17(6): e0269067.
Verkleij, F. N. (2012). Seaweed extracts in agriculture and horticulture: a review. Biological Agriculture & Horticulture.
Zafar, A., Ali, I. and Rahayu, F. (2022). Marine seaweeds (biofertilizer) significance in sustainable agricultural activities: A review. The 2nd International Conference on Sustainable Plantation.