فنولوژی یا پدیده شناسی یکی از مباحث علم اکولوژی است که در آن چرخه زندگی گیاه از زمان شروع رویش تا خواب دائم زمستانه مورد بررسی قرار می گیرد و با آگاهی داشتن از آن می توان فنولوژی گیاهان دارویی هر منطقه ، مناسب ترین فصل بهره برداری ، زمان ورود دام به مرتع و تعیین مدت است چکیده کامل
فنولوژی یا پدیده شناسی یکی از مباحث علم اکولوژی است که در آن چرخه زندگی گیاه از زمان شروع رویش تا خواب دائم زمستانه مورد بررسی قرار می گیرد و با آگاهی داشتن از آن می توان فنولوژی گیاهان دارویی هر منطقه ، مناسب ترین فصل بهره برداری ، زمان ورود دام به مرتع و تعیین مدت استفاده ، انتخاب سیستم چرایی و شناسایی چگونگی زمان بندی گل دهی گیاهان یک منطقه از نظر چگونگی میزان گرده دهی و شهد دهی تنظیم نمود . در این تحقیق پریود گلدهی جنس Astragalus در مراتع شانجان شهرستان شبستر بر اساس تغییرات ارتفاع مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از جنس Astragalus در زمان گلدهی گونه ها در اردیبهشت ماه به صورت تصادفی صورت گرفت.همچنین نمونه برداری از خاک نیز به روش تصادفی انجام شد، بدین ترتیب که نمونه ها در عمق 50 سانتیمتری در راستای هر ترانسکت، در هر ارتفاع رویشی برداشت و پارامترهای نیتروژن، پتاسیم، فسفر،کربن آلی ، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی و بافت خاک اندازه گیری شد. برای آنالیز داده ها از تجزیه واریانس و آزمون کروسکال واریس در نرمافزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که گلدهی گونه های جنس Astragalus در ارتفاعات پایین تراز هفته دوم اردیبهشت ماه شروع و در ارتفاعات بالاتر تا هفته چهارم خرداد ماه ادامه دارد. به طوری که به ازای هر 50 متر اختلاف ارتفاع 7 روز اختلاف گلدهی می باشد. اوج گلدهی گون های جنس Astragalus نیز در خرداد ماه مشاهده گردید . همچنین نتایج نشان داد از آنجایی که منطقه دارای شیب مسطح می باشد بنابر این شیب در میزان گلدهی هیچ گونه تأثیری ندارد. نتایج خاک نیز نشان داد که خاک در میزان گلدهی تأثیری ندارد .
پرونده مقاله
این تحقیق جهت بررسی اثر اسیدسالیسیلیک و اسیدهیومیک بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گونههای بادرنجبویه(Melissa officinalis)، بصورت طرح آماری کاملاً تصادفی با اعمال 9 تیمار شامل اسیدسالیسیلیک(صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) و اسیدهیومیک(صفر، 200 و 400 میلیگرم د چکیده کامل
این تحقیق جهت بررسی اثر اسیدسالیسیلیک و اسیدهیومیک بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گونههای بادرنجبویه(Melissa officinalis)، بصورت طرح آماری کاملاً تصادفی با اعمال 9 تیمار شامل اسیدسالیسیلیک(صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) و اسیدهیومیک(صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اثرمتقابل آنها در 3 تکرار و هر تکرار حاوی 3 گلدان و در کل 81 گلدان انجام شد. برای این منظور، ابتدا بذرها در گلدانهای با محیط کشت شامل خاک زراعی و ماسه شسته شده به نسبت 1:2، کشت شد. اسیدهیومیک در ابتدا به خاک، مخلوط و و اسیدسالیسیلیک به صورت محلولپاشی و طی دو مرحله(هفته دوم و سوم کشت در گلدان) به گیاه اضافه گردید و آبیاری نیز هفتهای یکبارانجام گرفت. نمونهبرداری و ارزیابی صفات نیز دو هفته پس از اعمال آخرین تیمار، انجام شد. صفات مورد ارزیابی نیز شامل وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، حجم ریشه، کلروفیل کل، میزان پرولین، درصد اسانس بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و محتوای کلروفیل کل برگ در تیمار اسیدهیومیک 200 میلیگرم در لیتر+اسیدسالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر، بیشترین وزن تر و خشک ریشه و حجم ریشه در تیمار اسیدهیومیک 400 میلیگرم در لیتر+اسیدسالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر و بیشترین میزان پرولین در تیمار شاهد بود. کاربرد اسیدهیومیک 400 میلیگرم در لیتر+اسیدسالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر موجب افزایش میزان اسانس از 22/0 درصد (شاهد) به 39/0 درصد شد.
پرونده مقاله
تحقیق حاصل جهت ارزیابی اثر محلول پاشی اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین (صفر، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بر رشد و گلدهی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) تحت تنش خشکی (بدون تنش(شاهد)، 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی)، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادف چکیده کامل
تحقیق حاصل جهت ارزیابی اثر محلول پاشی اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین (صفر، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بر رشد و گلدهی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) تحت تنش خشکی (بدون تنش(شاهد)، 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی)، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه ای واقع در شمال ایران اجرا گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، افزایش سطوح تنش خشکی موجب کاهش معنیدار وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع گیاه، طول ریشه، تعداد گل، ماندگاری گل روی بوته گردید. تیمار گیاهان با سطوح مختلف اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین صفات مورد ارزیابی را به طور معنی داری افزایش داد، به طوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ماندگاری گل روی بوته در تیمار پرولین 100 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری شاهد و بیشترین وزن تر و خشک ریشه و طول ریشه در تیمار پرولین 100 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری 75 درصد ظرفیت زراعی بود و همچنین بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار اسپرمیدین 100 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری شاهد و بیشترین تعداد گل در تیمار پرولین 50 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری شاهد بدست آمد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد، محلولپاشی همیشه بهار با غلظتهای 50 و 100 میلیگرم در لیتر اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین میتواند اثرات نامطلوب کم آبی را تا حدودی جبران کند، اما جهت بالابردن خصوصیات رشدی و فیزیولوژیک همیشه بهار محلول پاشی با پرولین 100 میلی گرم در لیتر به همراه سطح آبیاری 75 درصد ظرفیت زراعی توصیه میشود.
پرونده مقاله
عموم افراد به واسطه برپایی سبزه سفره هفت‎سین و پخت سمنو که قبل از فرارسیدن فصل بهار انجام می گیرد، به استفاده از دانه‎های خوراکی آشنایی دارند. سبزیجات تازه نقش مهمی در رژیم غذایی و حفظ سلامتی انسان دارند. یک دسته مهم از سبزیجات، جوانه گیاهان مختلف می باشد که امر چکیده کامل
عموم افراد به واسطه برپایی سبزه سفره هفت‎سین و پخت سمنو که قبل از فرارسیدن فصل بهار انجام می گیرد، به استفاده از دانه‎های خوراکی آشنایی دارند. سبزیجات تازه نقش مهمی در رژیم غذایی و حفظ سلامتی انسان دارند. یک دسته مهم از سبزیجات، جوانه گیاهان مختلف می باشد که امروزه به عنوان غذاهای گیاهی حاوی ترکیبات مورد نیاز بدن مورد استفاده قرار می‎گیرند. جوانه های خوراکی طی فرآیند جوانه زدن از دانه ها تولید می‎شوند که ارزش غذایی آن‎ها در مقایسه با دانه‎ها بیشتر است. فرایند جوانه زنی از دیرباز، به عنوان یکی از ارزان ترین و موثرترین روش ها به منظور بهبود ارزش تغذیه ای دانه‎ها بکار گرفته می‎شود. با جوانه‎زنی دانه ها میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش یافته و در مقابل از میزان کالری و کربوهیدرات آن کاسته می‎شود. مصرف جوانه‎های خوراکی باعث کاهش بروز انواع سرطان ها شده و به علت داشتن فیبر قابلیت هضم و کاهش وزن پایدار را به همراه خواهد داشت. با توجه به افزایش نرخ رشد جمعیت و نیاز بیشتر به ماد غذایی جدید و نیز افزایش آگاهی از ارزش غذایی جوانه ها، این منبع غذایی جایگاه ویژه ای را در سبد غذایی خانوار پیدا نموده است. لذا در این مقاله اهمیت استفاده و ارزش غذایی برخی از دانه‎های خوراکی سودمند مورد بررسی قرار می‎گیرد.
پرونده مقاله
ارکیدها از پرفروشترین گلهای زینتی در جهان هستند که تولیدشان به صنعتی بزرگ در تجارت جهانی گل تبدیل شده است. به خاطر مزایای زیاد ریزازدیادی نسبت به سایر روشهای تولید، در این تحقیق به بررسی اثر تنظیمکننده-های رشد روی ریزازدیادی ارکید کاتاستوم (Catasetum sp.) پرداخته چکیده کامل
ارکیدها از پرفروشترین گلهای زینتی در جهان هستند که تولیدشان به صنعتی بزرگ در تجارت جهانی گل تبدیل شده است. به خاطر مزایای زیاد ریزازدیادی نسبت به سایر روشهای تولید، در این تحقیق به بررسی اثر تنظیمکننده-های رشد روی ریزازدیادی ارکید کاتاستوم (Catasetum sp.) پرداخته شد. همچنین به منظور رسیدن به صفات مطلوب و بازارپسند در ارکید دندروبیوم (Dendrobium sp.) از القای پلیپلوییدی توسط کلشیسین استفاده گردید. در ریزازدیادی، پروتوکورم ارکید به عنوان ریزنمونه در محیط کشت MS حاوی غلظتهای مختلف ایندول-3-بوتیریکاسید (IBA) (0، 1/0، 2/0 و 5/0 میلیگرم در لیتر) و کینیتین (Kin) (0، 2/0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) کشت شدند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ و تعداد ریشه در گیاهچههای رشد یافته در محیط غنی -شده با 1 میلیگرم در لیتر Kin در ترکیب با 5/0 میلیگرم در لیتر IBA به دست آمد. در القای برونشیشهای پلی-پلوییدی، گیاهچههای کامل 5 ماههی دندروبیوم در بابل رآکتورهای پر شده با غلظتهای مختلف محلول کلشیسین (0، 05/0، 1/0 و 15/0 درصد) به مدت سه روز همراه با (NP-40) Nonident P-40 به عنوان سورفاکتانت، غوطهور شدند. آنالیز فلوسایتومتری آشکار کرد که گیاهچههای تتراپلویید با تیمار 15/0 درصد کلشیسین تولید شدند. بررسی صفات سایتولوژیکی و مورفولوژیکی، حضور تتراپلوییدی را در گیاهچههای تیمار شده با 15/0 درصد کلشیسین تایید کرد.
پرونده مقاله
گیاه Oxalis corniculata (با نام فارسی شبدر ترشک و نام محلی ترشه واش) یکی از گیاهان دارویی است که از قدیم به عنوان غذا و دارو استفاده میشده است. این گیاه متعلق به تیره Oxalidaceae گیاهی علفی و یـک سـاله بـا میـوه کپسول و از جمله گیاهان دارویی با ارزشی است که درمناطق معت چکیده کامل
گیاه Oxalis corniculata (با نام فارسی شبدر ترشک و نام محلی ترشه واش) یکی از گیاهان دارویی است که از قدیم به عنوان غذا و دارو استفاده میشده است. این گیاه متعلق به تیره Oxalidaceae گیاهی علفی و یـک سـاله بـا میـوه کپسول و از جمله گیاهان دارویی با ارزشی است که درمناطق معتـدل ایـران بـه خـصوص منطاق شمالی در خاکی با pH حدود 63/7 رویش دارد. کلیه قسمتهای گیاه مورد استفاده غذایی و دارویی قرار میگیرد و از قدیم الایام به عنوان سبزی مفیـد، معطـر و چاشـنی مـورد اسـتفاده قـرار مـیگرفـته است. اسیدهای چرب عمده در عصاره گیاه ترشواش عبارتند از پالمیتیک اسید، مخلوطی از اولئیک، لینولئیک، لینولنیک و استئاریک اسید. عصارههای متانولی و اتانولی این گیاه نیز حاوی پروتئین، کربوهیدارت، گلیکوزیدها، فیتواسترولها، ترکیبات فلاوونوئیدی، اسیدهای آمینه و روغنهای فرار است. برگهای این گیاه حاوی تارتاریک اسید، سیتریک اسید، کلسیم اگزالات، فلاوونها ، گلیکوفلاوون ها ، فلاونولها و اسیدهای فنولیک مانند پارا-هیدروکسی بنزوئیک ، اسیدهای وانیلیک و سیرینجیک و ویتامین های C و E میباشد. مطالعات نشان داده است که سه نوع گلیکوفلاوون به نامهای ایزوارینتین ، ایزوویتکسین و سرتیسین در برگهای گیاه شبدر ترشک وجود دارند. برگهای این گیاه دارای ارزش تغذیهای میباشند و میتوان آن را به عنوان یک سبزی خوراکی مصرف نمود. برگهای گیاه ترشواش غنی از مواد معدنی مانند سدیم (حدود 12/1 درصد)، پتاسیم (حدود 17/2 درصد)، کلسیم (حدود 51/2 درصد)، نیتروژن (حدود 56/3 درصد) و منیزیم (حدود 25/0 درصد) میباشد که این ترکیبات معدنی برای تنظیم چرخههای متابولیکی در بدن انسان ضروری میباشند. در مطالعات گذشته، عصاره گیاه فعالیت ضد میکروبی قوی علیه باکتریهای گرم مثبت و منفی و همچنین باکتریهای مقاوم به دارو نشان داده است.
پرونده مقاله