بررسی تاثیر تعداد جوانه جانبی ، نوع درختچه زرشک وهورمون BAP برمیزان رشد صفات فنوتیپی زرشک ازطریق کشت بافت
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی
1 - استادیار، گروه زراعت، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
کلید واژه: کشت بافت, زینتی, تعداد جوانه, هورمون BAP , زرشک,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر تعداد جوانه جانبی ، نوع درختچه زرشک وهورمون BAP برمیزان رشد صفات فنوتیپی زرشک ازطریق کشت بافت، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و با سه عامل، عامل اول سه نوع درختچه زرشک (بدون دانه، دانه دار و زینتی)، عامل دوم هورمون BAP در چهار سطح (0، 1، 2، 3 میلی گرم برلیتر) و عامل سوم تعداد جوانه جانبی در دو سطح (1 و 2 جوانه) در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان در سال 1399 انجام شد. محیط کشت مورد استفاده بر پایه مورا شیگی و اسکوگ (MS) بود. پس از آماده سازي محيط كشت و استريل آن توسط اتو كلاو، در لوله هاي آزمايش توزیع گردید. پس از آماده سازی، نمونه ها در محیط استریل کشت داده شدند و سپس نمونه ها با استفاده از هورمون رشد تحریک به رشد شدند. صفات مورد بررسی شامل زمان سبز شدن، تعداد برگ، طول، عرض و سطح برگ، نسبت عرض به طول برگ، وزن تر و وزن خشک برگ، نسبت وزن تر به خشک و میزان شادابی پس از 30 روز کشت بود. در نهایت پس از جمع آوری اطلاعات، داده های به دست آمده از آزمایش سازماندهی و سپس با نرم افزار آماریSAS تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن انجام شد. به منظور تعیین روابط بین صفات از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. اثرمتقابل سه گانه برروی همه صفات مورد برسی بجز میزان شادابی در سطح احتمال 1% معنی بودارد. ضریب همبستگی نشان داد بین وزن خشک برگ باتعداد برگ (r=0.86**) ،طول برگ (r=0.78**)،عرض برگ(r=0.73**) ، سطح برگ(r=0.76**)، وزن تر برگ (r=0.95**) مثبت در سطح احتمال 1% معنی دار بود.
In order to investigate the effect of the number of lateral buds, type of barberry shrub and BAP hormone on the growth of phenotypic traits of barberry through tissue culture, a factorial experiment in the form of a completely randomized design in three replications and in three replications. Factors, the first factor of three types of barberry shrubs (seedless, seeded and ornamental), the second factor of BAP hormone at four levels (0, 1, 2, 3 mg/L) and the third factor of the number of lateral buds. It was done at two levels (1 and 2 buds) in the laboratory of Islamic Azad University, Damghan branch in 2018. The culture medium used was based on Mora Shigi and Skoog (MS). After preparing the culture medium and sterilizing it by autoclave, it was distributed in test tubes. After preparation, the samples were cultured in a sterile environment and then the samples were stimulated to grow using growth hormone. The studied traits included the time of greening, number of leaves, length, width and surface of leaves, ratio of width to length of leaves, fresh weight and dry weight of leaves, ratio of fresh to dry weight and freshness after 30 days of cultivation. Finally, after collecting information, the data obtained from the experiment was organized and then variance analysis was performed with SAS statistical software and comparison of averages was performed with Duncan's test. Pearson's correlation coefficient was used to determine the relationship between traits. The triple interaction effect was significant at the 1% probability level on all studied traits except for freshness. Correlation coefficient between the dry weight of leaves with the number of leaves (r=0.86**), leaf length (r=0.78**), leaf width (r=0.73**), leaf surface (*/76 r=0) showed. *) Positive leaf fresh weight (r=0.95**) was significant at 1% probability level.