اثر مقادیر مصرف پتاسیم بر کاهش اثرات تنش شوری در گیاه دارویی خرفه .
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعیمحمدرضا صالح آبادی 1 , محمد آرمین 2 , متین جامی معینی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی ، سبزوار، ایران
2 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
3 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
کلید واژه: گیاهان دارویی, تنش شوری, پتاسیم, خرفه,
چکیده مقاله :
در شرایط تنش شوری استفاده از مواد تعدیل کننده مانند کودهای حاوی پتاسیم میتواند اثرات منفی شوری بر عملکرد واجزای عملکرد گیاهان زراعی را کاهش دهد. به منظور بررسی اثر مقادیر مصرف پتاسیم بر کاهش اثرات تنش شوری درگیاه دارویی خرفه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامیواحد سبزوار در سال 1396به صورت گلدانی به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد بررسی مقدار مصرف پتاسیم ) 150 ،0و300کیلو گرم در هکتار پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم( و مقدار شوری ) 12 ، 9 ، 6 ، 0دسی زیمنس بر متر .( نتایجنشان داد که افزایش مقدار مصرف پتاسیم در شرایط تنش شوری سبب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد خرفه شد وبالاترین ارتفاع، تعداد شاخههای جانبی، تعداد گپسول در گیاه، تعداد دانه در کپسول، وزن خشک بوته، عملکرد دانه،مقدار پتاسیم و کمترین مقدار سدیم با مصرف 300کیلو گرم در هکتار به دست آمد. شوری 12دسی زیمنس بر مترسبب کاهش %57/02ارتقاع گیاه، % 55/75تعداد شاخههای جانبی، 37/27تعداد کپسول در بوته، 68/56تعداد دانه درکپسول، %67/57وزن هزار دانه، %71/01وزن خشک بوته، %47/21عملکرد دانه، %41/91مقدار پتاسیم و افزایش27/65% سدیم در مقایسه با شاهد شد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که تا شوری 9دسی زیمنس عملکرد دانه خرفه ازنظر آماری تحت تأثیر قرار نگرفت و مصرف 300کیلوگرم در هکتار درکاهش اثرات تنش شوری مناسبتر بود
In salt stress conditions, the use of moderating substances such as potassium-containingfertilizers can reduce the negative effects of saline on yield and yield components of crops.The objective of this study was to determine the effect of potassium amount on yield andyield components of Common Purslane (Portulaca oleracea L.) grown under salt stress.The study was conducted in pot experiments under greenhouse conditions in Sabzevarbranch, Islamic Azad university in 2016. A factorial experiment was carried based oncompletely randomized design with three replication. Factors were: amount of potassium(0. 150 and 300 kg k2O ha-1) as Solopotash form and salinity levels (0, 6, 9 and 12 dS.m-1).The results showed that increasing potassium amount in salt stress conditions increasedthe yield and yield components of Common purslane and the highest plant height, numberof lateral branches, number of capsule per plant, number of seeds per capsule, dry weightof plant, grain yield, potassium content and lowest amount of sodium was obtained byconsuming 300 kg. ha-1. Salinity at 12 dS.m-1 level, 57.75% reduced plant height, 55.75%number of lateral branches, 37.27% capsules per plant, 68.56% seeds per capsule, 67.57%1000 seed weight, 71% plant dry weight, 47.21% grain yield and 41.91% plant potassiumcontent and increased 27.65% sodium content compared to control. In total, the resultsshowed that till 9 dS.m-1 grain yield was not statistically significant and consumption of300 kg.ha-1 was more suitable for reducing the effects of salinity stress.
_||_