بررسی ارتباط ترکیب شیمیایی و اسیدهای چرب جیره و فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در دوره رشد
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریمهناز صالحی 1 , منصوره قائنی 2 , مهران جواهری بابلی 3
1 - گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 - گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
3 - گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
کلید واژه: پروتئین, قزل آلای رنگین کمان, اسیدهای چرب, ترکیب شیمایی,
چکیده مقاله :
ماهی در این تحقیق اثر کاهش پروتئین و افزایش چربی جیره بر ترکیب شیمیایی و اسیدهای چرب فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و در سه وزن فیله (25-10 گرم، 75-25 گرم و 300-130 گرم) مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس نتایج زیست سنجی، طول کل، طول استاندارد و وزن بین سه فیله مورد بررسی اختلاف معنی داری (05/0p<) داشت. بالاترین مقدار پروتئین در تیمار 250-150 گرمی با مقدار 6/18 درصد و چربی با مقدار 2/3 درصد و کمترین مقدار پروتئین با میزان 05/17 درصد و چربی با مقدار 46/2 درصد در تیمار 25-15 گرمی اندازه گیری شد. بالاترین مقدار خاکستر با اختلاف معنی دار در تیمار 250-150 گرمی با مقدار 1 درصد و کمترین مقدار خاکستر با میزان 53/0 درصد در تیمار 70-50 گرمی اندازه گیری شد. در مورد اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFA) بالاترین مقادیر این اسیدهای در فیله ماهی 250-150 گرمی و کمترین مقدار در فیله ماهی25-15 گرمی با اختلاف معنی دار اندازه گیری شد (05/0p<). بالاترین مقادیر اسیدهای چرب چند غیراشباع (PUFA) در فیله ماهی 250-150 گرمی و کمترین مقدار در فیله ماهی 25-15 گرمی (27/0 درصد) اندازه گیری شد. بررسی نسبت دوکوزاهگزانوئیک اسید به ایکوزاپنتانوئیک اسید (DHA/EPA) نشان داد که با افزایش اندازه ماهی این نسبت نیز افزایش یافته است. نتایج این تحقیق نشان داد که کاهش پروتئین جیره تاثیر منفی بر روی عملکرد رشدی ماهی نداشته و می توان با توجه به هزینه پروتئین میزان آن را در جیره کاهش و چربی را جایگزین کرد. همچنین بر اساس یافته های بالا می توان نتیجه گرفت که ماهی قزل آلا به خصوص فیله هایی با اندازه 300-130 گرمی به دلیل وجود پروتئین با ارزش زیستی بالا و حضور قابل توجه اسیدهای چرب در مقایسه با دو فیله دیگر 25-15 گرمی، 70-50 گرمی ارزش تغذیه ای بالاتری دارد.
In this survey, the influence of protein diminution and increscent of diet lipid on chemical blend and fatty acids of filet (in three weights, 10-25 gr, 25-75 gr and 130-300 gr) in Oncorhynchus mykiss was studied. Accordingly, between the total length, and standard length and the weight of three filets, there was a great difference (P >0.05). The maximum amount of protein (18.6%) found in 150-250 gr filets and its lipid was 2.3%. The minimum amount of protein (17.05%) was measured in 15-25 gr filets with 46.2% lipid. The maximum amount of ash in 150-250 gr size was 1%, and its minimum amount was measured in 50-70 gr size as 0.53%. As for the saturated fatty acids (MUFA), the maximum amounts were measured in the filet of 150-250 gr fishes, and its minimum amount was found in the filet of 15-25 gr fishes (P>0.05). In fatty acids (PUFA), the maximum amounts of these acids were measured in filet of 150-250 gr fishes, and its minimum amount was in filet of 15-25 gr as (0.27%). This proportion (DHA/EPA) showed that the increase of size of fish is caused this proportion to be increased. The diminution of diet protein had no negative effect on the growth of fish, and as for the cost of protein, it can be decreased in diet and replaced with lipid. O. mykiss especially, 130-300 gr filets because of having valuable protein and fatty acids, in contrast to two another filets (15-25 gr and 50-70 gr) are very valuable in feeding.
- احمدی فرد، ن.، عابدیان کناری، ع. و معتمدزادگان، ع.،1392. تأثیرات جانشینی پودر ماهی با کنسانتره پروتئینی سبوس برنج در رشد، زنده مانی و ترکیب اسید های آمینة بدن آلوین ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)، نشریه شیلات، مجله منابع طبیعی ایران، شماره 3، صفحات 387-383.
- جلیلی، ر.، آق، ن.، نوری، ف. و ایمانی، ا.، 1392. آثار جایگرینی پودر و روغن ماهی با منایع گیاهی در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، مجله شیلات، مجله منابع طبیعی ایران، شماره 2، صفحات 131- 119.
- خانزمان محمدی، م.، هدایتی فرد، م.، قلیچی، ا.، 1392. بررسی ترکیب بیوشیمیای، پروفایل اسیدهای چرب و ارزش غذایی لاشه ماهی کپور سرگنده (Hypophthalmichtys nobilis) در استان مازندارن. فصلنامه علوم تکثیر و آبزی پروری، سال اول، شماره 3، صفحات 40-23.
- ضیائیان نوربخش، ه.، 1389. تعیین پروفیل اسیدهای چرب و ترکیبات غذایی موجود در گوشت ماهی شوریده Otolithes ruber. مجله علوم غذایی و تغذیه، شماره 4، صفحات 84-77.
- نجفی پور مقدم، ا.، فلاحت کار، ب و کلباسی مسجد شاهی، م.، 1394. تغییرات اسیدهای چرب جیره و عضله در بچه تاس ماهیان سیبری (Acipenser baeri Brandt 1869) تغذیه شده با سطوح مختلف لسیتین. اقیانوسشناسی، شماره 9، صفحات 105-95.
- AOAC., 1990. Official Methods of Analysis of the Association official Analytical Chemists,15th edn. Association of official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
7. Arrayed F.H., Maskati H.A., Abdullah F., 1999. n-3 polyunsaturated fattyacid content of some edible fish from Bahrain waters; Estuarine. Coastal and Shelfscience, 249 109-114.
8. Bell J.G., Ghionic C., Sargent J.R., 1994. Fatty acid compositions of ten freshwater invertebrates which are natural food organisms of Atlantic salmon parr (Salmo salar); a comparison with commercial diets. Aquaculture, 128: 301-313.
9. Bhouri A.M., Bouhlel I., Chouba L., Hammami M., Cafsi M.El., Chaouch A., 2010. Total lipid content, fatty acid and mineral compositions of muscles and liver in wild and farmed sea bass (Dicentrarchus labrax). African Journal of Food Science, 4: 522-530.
Kinsella E., Lokeshn B., Stone R.A. 1990. Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids and amelioration of cardiovascular disease: possible mechanisms. American Journal of clinical Nutrition, 52(3): 1-28.
_||_