اثر تلقیح میکوریزا و کود دامی بر رشد و عملکرد اقتصادی سیر (Allium sativum L.) در یک نظام زراعی کم نهاده
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعینوشین اصولی 1 , هادی خاوری 2 , کاظم طالشی 3
1 - گروه زراعت، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران
3 - گروه زراعت، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران
کلید واژه: عملکرد, کشاورزی پایدار, کود دامی, کود زیستی, سیر سفید همدان,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثرات تلقیح میکوریزا و کاربرد کود دامی بر رشد و عملکرد اقتصادی گیاه سیر، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه بیران شهر استان لرستان در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تلقیح سیرچه ها با کود زیستی میکوریزا در دو سطح (عدم تلقیح و تلقیح) و کاربرد کود دامی پوسیده (گوسفندی) در شش سطح (صفر (شاهد)، 15، 20، 25، 30 و 35 تن در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد توأم میکوریزا و کود دامی، باعث افزایش معنی دار عملکرد اقتصادی گیاه سیر گردید. همچنین، کاربرد قارچ میکوریزا بر عملکرد اقتصادی سیر، وزن سیر، قطر سیر و تعداد سیرچه در سیر تأثیر معنی داری داشته ولی بر ارتفاع سیر تأثیر معنی داری نداشت. تیمار کود دامی بر عملکرد اقتصادی سیر، وزن سیر و قطر سیر تأثیر معنی داری داشته ولی بر تعداد سیرچه در سیر و ارتفاع گیاه، تأثیر معنی داری نداشت. استفاده از قارچ میکوریزا با عملکرد 12497 کیلوگرم در هکتار، سبب افزایش عملکرد اقتصادی سیر به میزان 55 درصد نسبت به تیمار شاهد شد. کاربرد توام کود زیستی میکوریزا و کود گوسفندی از طریق افزایش جذب عناصر در خاک و بهبود رشد و نمو اندام های فتوسنتزی، باعث افزایش عملکرد سیر می شود. یافته ها نشان داد، تلقیح میکوریزا و کاربرد کود دامی در خاک، موجب بهبود شرایط رشد و عملکرد اقتصادی سیر می شود که می توان در جهت تولید پایدار و همچنین افزایش بازده اقتصادی محصول این گیاه نسبت به روش مرسوم کاشت آن، توصیه گردد.
In order to investigate the effects of mycorrhizal inoculation and application of manure on the growth and economic yield of garlic, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Biran-Shahr region of Lorestan province in 2018- 2019. Experimental treatments included inoculation of cormlet with mycorrhiza bio-fertilizer in two levels (non-inoculation and inoculation) and application of rotten manure (sheep) in six levels (control (0), 15, 20, 25, 30 and 35 t/ha). The results showed that combined use of mycorrhiza and manure caused a significant increase in the economic yield of the garlic plant. Also, mycorrhiza had a significant effect on economic yield, weight and diameter of garlic and number of cormlet, but has no significant effect on garlic height. Manure treatment had a significant effect on economic yield, weight and diameter of garlic, but no significant effect was observed on the number of cormlet and plant height. The use of mycorrhizal fungi with a yield of 12497 kg/ha, increased the yield of garlic by 55% compared to the control. Combined application of bio-fertilizer of mycorrhiza and sheep's manure by increasing the absorption of the elements in the soil and improving the growth and development of plant photosynthetic organs, increased the yield of garlic. The findings showed that inoculation of mycorrhiza and application of manure in soil, improves the conditions of growth and economic yield of garlic, which can be recommended for sustainable production as well as increasing the economic yield of this plant than the conventional method of planting.
_||_