سرنوشت آفت کش ها در محیط زیست و پاکسازی زیستی آن
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیستاحمد اصل هاشمی 1 , غلامحسین صفری 2 , لیلا تاروردیزاده 3 , صحرا سخایی فر 4
1 - گروه آموزش بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: زیست پالایی, آفت کش ها, پایداری در محیط,
چکیده مقاله :
آفت کش ها موادی به صورت مایع، جامد یا گاز هستند که به منظور نابودی آفت ها به کار می روند. بعضی از این آفت ها که مورد علاقه انسان ها نیستند، حشرات، علف های هرز و میکروب هایی هستند که گیاهان را از بین می برند. تاثیر منفی آفت کش ها بر روی محیط زیست کاملا به اثبات رسیده و مقاوت آفت کش ها در محیط و عدم تجزیه آن ها جان بسیاری از موجودات زنده را به خطر انداخته است. آلایندههای آلی پایدار (به انگلیسی: persistent organic pollutants یا POPs) موادی شیمیایی هستند که در محیط به مدت نسبتاً طولانی باقی میمانند و با ورود به زنجیره غذایی، در بافتهای زنده متراکم میشوند و بر سلامت انسان و محیط آثار نامطلوب دارند. بهطور کلی این ترکیبات به وسیله فعالیتهای انسانی، از راههای متفاوتی تولید میشوند.از معروفترین آلایندههای آلی پایدار میتوان به آفتکشهای کلره، آلدرین، کرودان، ددت، دیآلدرین، دیوکسین، آندرین، نورانز، هپتاکلر، هگزاکلروبنزن، میرکس، توکسافن، پلی کلرید، بیفنیلها اشاره نمود.بطوریکه با استفاده بهینه و استاندارد و کاهش کاربرد از اینگونه سموم شیمیایی (استفاده از روش های مبارزه بیولوژیکی) بتوانیم اثرات مخرب زیست محیطی را کاهش داد
Pesticides are substances in liquid, solid or gas form that are used to destroy pests. Some of these pests that are not liked by humans are insects, weeds and microbes that destroy plants. The negative effect of pesticides on the environment has been fully proven, and the resistance of pesticides in the environment and their non-degradation have endangered the lives of many living organisms.Persistent organic pollutants (POPs) are chemical substances that remain in the environment for a relatively long time and upon entering the food chain, accumulate in living tissues and have adverse effects on human health and the environment. In general, these compounds are produced by human activities in different ways.The most famous persistent organic pollutants include chlorine, aldrin, crodan, dedet, dieldrin, dioxin, andrin, norans, heptachlor, hexachlorobenzene, Mirex, toxaphene, polychloride, biphenyls pesticides.So that by optimal and standard use and reducing the use of such chemical poisons (use of biological control methods) we can reduce the harmful effects on the environment.
_||_